Українська громадянська мережа. Різні промислові міста – однакові проблеми.
Все про повітря

Чеські та українські екоексперти вдруге відібрали зразки донних відкладів Каховського водосховища після підриву дамби

24. 11. 2023,
Чеські та українські екоексперти вдруге відібрали зразки донних відкладів Каховського водосховища після підриву дамби
Відбір проб ґрунту з оголеного дна Каховського водосховища після руйнування ГЕС

   Наприкінці жовтня експерти проєкту «Чисте повітря для України» разом із представниками Держекоінспекції Південного округу вдруге обстежили річку Дніпро та гирло Каховського водосховища після підриву дамби. Як і попереднього разу, відібрали зразки ґрунтів, осаду та води на різних локаціях поблизу Запоріжжя, зокрема і на міському пляжі у самому місті.

Проби ґрунтів

ДДТ на пляжі

Після підриву Каховської ГЕС дно та береги Дніпра у липні поточного року вже досліджували чеські та українські екологи. Аналіз відібраних проб робили у Чеській Республіці та Нідерландах. Експерти знайшли серед іншого в осаді, давно заборонений і небезпечний інсектицид ДДТ.

Відбір проб осаду на пляжі Запоріжжя

 “В липні ми взяли проби для аналізу з дна Каховського водосховища, в гирлі ріки та з Дніпра. Результати вразили навіть тамтешніх експертів. Найбільш шкідливі речовини було знайдено на публічному пляжі, це нафта і важкі метали. Їхній вміст в рази перевищує допустимі норми. Деякі виявлені речовини канцерогенні, знайшли навіть ДДТ – хлорорганічний пестицид, тому будуть проводитися ще відповідні дослідження. Найбільшу небезпеку вони несуть при потраплянні в їжу”, – наголошує Марцела Чернохова, координаторка проєкту “Чисте повітря для України”.

Відбір проб ґрунту на пляжі експертами проєкту та представниками Держекоінспекції Південного округу

Окрім ДДТ, за словами координаторки, в пробах знайшли також важкі метали, миш’як, хром, ртуть. Дослідники знайшли ДДТ саме на пляжі, де люди зазвичай купаються, а також розташовані заклади харчування.

«Виявлення ДДТ нас найбільше шокувало. Адже знайшли небезпечну речовину в просторі загального та доступного користування – міському пляжі. Але ми не хочемо здіймати паніку, а навпаки, ще раз перевірити це та отримати більше інформації», – додає вона.

Труби на оголеному березі Дніпра неподалік міського пляжу

Нові зразки — нові виклики

Цього разу команда проєкту вирішила дослідити нові локації, на півдні від Запоріжжя. Водночас повторно відвідали і попередні місця відбору проб, аби взяти нові зразки й порівняти їх надалі.

«Ми знаходимося на південь від Запоріжжя на правому березі Дніпра. Візьмемо проби донних відкладів, щоб продовжити аналізувати попередньо відібрані проби на лівому березі. На кожному місці ми робимо так звану змішану вибірку: відбираємо осад чи ґрунт з кількох точок і змішуємо, щоб підвищити репрезентативність вибірки», — каже Чернохова.

Відбір проб ґрунту з оголеного дна Каховського водосховища після руйнування ГЕС

Марцела пояснює,  що саме на основі перших індикативних аналізів дослідники виявили, що в певних місцях відбору проб є проблемне забруднення.

Зараз ми намагаємося або визначити джерело забруднення та сказати, чи це одне локалізоване джерело, або перевірити гіпотезу про те, що є кілька джерел», – пояснює координаторка проєкту “Чисте повітря для України“.

Оголені береги р. Дніпро поблизу Запоріжжя після підриву дамби

Від місячного пейзажу до листяного лісу

За словами Марцели, під час літньої поїздки води по інший бік Дніпра не було, і все нагадувало місячний пейзаж. Нині ж, подекуди є пляжі.

«Коли під’їжджаєш до гирла Каховського, там, по суті, вже можна побачити рослини на зріст дорослої людини. А подекуди й повноцінний молодий листяний ліс», — констатує побачене Олексій Ангурець, експерт з екології та сталого розвитку.

Олексій Ангурець на дні Каховського водосховища після підриву ГЕС поблизу Запоріжжя

 

Фото Majda Slamova.

Більше фото дивіться за посиланням тут.

 

Про нас

Програма "Чисте повітря для України" реалізується з 2017 року неурядовою організацією Arnika (Чеська Республіка) у співпраці з місцевими громадськими ініціативами з різних регіонів України за фінансової підтримки Transition Promotion Program Міністерства закордонних справ Чеської Республіки.

Ви можете знайти більше інформації про нашу діяльність та можливості участі або поділитися з нами своїми думками, надіславши повідомлення на адресу info@cleanair.org.ua.

Координатори:

Партнери програми:

Донори:

Інформаційні партнери: