Українська громадянська мережа. Різні промислові міста – однакові проблеми.
Все про повітря

Аналіз якості атмосферного повітря та динаміки її зміни в Івано-Франківську у період з 01.12.2023 по 20.12.2023

       19 грудня, в Івано-Франківську та Чернівцях станції моніторингу мереж EcoCity  та ЛУН Місто Air зафіксували погану якість повітря. Зокрема повідомлення про значне забруднення опублікувало місцеве ЗМІ, де зазначалося про перевищення показників дрібнодисперсного пилу майже у всіх районах міста, де встановлені станції моніторингу. 

 
(станція моніторингу повітря ЕкоСіті)

(станція моніторингу повітря ЛУН)

Згідно із даними карти, найгірша ситуація спостерігалась в районі вулиці Василіянок та Левицького (фіолетовий колір)*, це говорить, що вміст у повітрі забруднюючих речовин становить небезпеку навіть при короткостроковому впливі. Усі категорії населення можуть відчувати сильне загострення рефлекторних реакцій та мати наслідки для здоров’я небезпеку навіть при короткостроковому впливі.

* з індексом забруднення можна ознайомитися за посиланням >>ТУТ, а почитати про забруднювачі та їхній вплив на здоров’я – на сайті Чистого повітря для України.

Також 19 грудня погіршення стану якості повітря станції моніторингу зафіксували і у місті Чернівці.
(станція моніторингу ЕкоСіті)

         У зв’язку із цим наші експерти провели більш детальне дослідження якості повітря в даних містах.
Для кращого розуміння ситуації з якістю повітря та її динаміки було вирішено розширити період дослідження та взяти дані за період з 1.12.2023 по 20.12.2023.

Що по повітрю, Івано-Франківськ?

У м. Івано-Франківськ на Карту моніторингу якості повітря EcoCity виводились дані з 15 станцій моніторингу, серед яких:
  • 9 станцій моніторингу громадської мережі ЛУН Місто AIR
  • 6 станцій моніторингу громадської мережі EcoCity.

 

Звертаємо увагу! В подальшому аналізі використовувались дані тільки з власних станцій EcoCity.

Крім того, 1 станцію «Promprylad.Renovation Terasa» виключено з аналізу через проблеми з обладнанням станції.

 

На карті синім відображені станції які аналізувались, сірим – станція виключена з аналізу

 

Оцінювання загального стану якості повітря та переважних забруднювачів, які найбільше впливали на якість повітря

Аналіз даних виконувався з використанням Українського індексу якості повітря (UAQI) – Модель аналізу даних: www.researchgate.net/publication/370375449

З усіх станцій які досліджувались були відібрані станції на яких спостерігалась несприятлива та погана якість повітря згідно UAQI (категорії якості повітря Ⅲ – Ⅵ). На графіку відображено % часу за досліджуваний період (з 01 по 20.12.2023) коли на станціях спостерігалась несприятлива та погана якість повітря згідно UAQI, а також, показники які найбільше вплинули на якість повітря (беруться показники, кількість значень категорії індексу Ⅲ та гірше яких >50%, якщо такого немає – декілька речовин, але не більше 3-х, які загалом складають> 70% від загальної кількості значень). 

 

Станції на яких % часу коли спостерігалась несприятлива та погана якість повітря 5 – 100%

 

Переважаючими забруднюючими речовинами були  дрібнодисперсний пил різних фракцій (РМ10, РМ2.5, РМ1.0) та оксид вуглецю. Додатково на окремих станціях фіксувались підвищені показники діоксиду азоту.

У повідомленні ЗМІ зокрема йшлося про те, що «також забруднюють повітря аміак – 0.38 мкг/м³», але дана концентрація не є загрозливою. Адже згідно з Наказом МОЗ України № 52 від 14.01.2020 граничнодопустима концентрація для Аміаку становить відповідно 200 мкг/м³ – максимально разова та 40 мкг/м³ – середньодобова. 

Аналіз динаміки зміни якості повітря

Для глибшого розуміння динаміки зміни якості повітря були побудовані хронологічні графіки UAQI з 01.12.2023 по 20.12.2023. На них виведено значення категорій індексу, а також довідково підкреслено лінію, що відповідає Ⅲ категорії UAQI – якість повітря несприятлива для чутливих груп населення.

Окрім цього, для порівняння з ситуацією яка спостерігалась торік, наводимо додатково хронологічні графіки за грудень 2022 року (для станцій за якими є відповідні дані). 

Загалом на всіх графіках спостерігалась схожа картина періодичного погіршення якості повітря в один і той самий час. Це вказує на те, що погіршення якості повітря було не локальним. Аналогічна ситуація спостерігалась і на графіках за грудень 2022 року.

В результаті аналізу наші експерти дійшли висновку: ситуація у місті не була зумовлена якимись локальними аномальними подіями. Подібна ситуація загалом є природною для цього періоду року і зумовлена комплексом факторів як природних, так і антропогенних, та періодично повторюється.

З природних факторів визначальними можна назвати:

  • рельєф (а саме те, що місце розташоване у понижені);
  • метеорологічні умови, що перешкоджають розсіюванню забруднюючих речовин та викликають накопичення забруднення в приземному шарі.

Основними джерелами ж забруднення повітря є викиди від опалення та автотранспорту.

 

Що по повітрю, Чернівці?

       У м. Чернівці також спостерігалось погіршення якості атмосферного повітря приблизно в той самий час як і у м. Івано-Франківськ. 

У Чернівцях встановлена лише 1 станція ЕкоСіті “COPERNICUS Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича”.

Згідно з даними цієї станції, несприятлива та погана якість повітря фіксувалася через наступні забруднюючі речовини (згідно UAQI категорії Ⅲ – Ⅵ):

  • монооксид вуглецю,
  • діоксид азоту,
  • дрібнодисперсний пил (РМ10 та РМ2,5).

 

Аналіз динаміки зміни якості повітря


*Аналіз даних виконувався з використанням Українського індексу якості повітря (UAQI). Модель аналізу даних: www.researchgate.net/publication/370375449

Джерело даних: 

  • Івано-Франківська область (2023 р) – Українська мережа громадського моніторингу якості повітря Eco City [База даних результатів моніторингу]. Кабінет дослідника якості повітря України. Івано-Франківськ: ГО «Фрі Ардуіно», 2023, номер запиту 452. 3,95 МБ. У форматі CSV. URL: https://archive.eco-city.org.ua
  • Івано-Франківська область (2022 р) – Українська мережа громадського моніторингу якості повітря Eco City [База даних результатів моніторингу]. Кабінет дослідника якості повітря України. Івано-Франківськ: ГО «Фрі Ардуіно», 2023, номер запиту 456. 2,91 МБ. У форматі CSV. URL: https://archive.eco-city.org.ua

Чернівецька область – Українська мережа громадського моніторингу якості повітря Eco City [База даних результатів моніторингу]. Кабінет дослідника якості повітря України. Івано-Франківськ: ГО «Фрі Ардуіно», 2023, номер запиту 454. 1,71 МБ. У форматі CSV. URL: https://archive.eco-city.org.ua

 Вкотре наголошуємо !!

Подібна ситуація нагадує, чим небезпечний вакуум безпекової інформації. Населення має вчасно та оперативно отримувати повідомлення про погіршення стану повітря, оскільки перевищення вмісту забруднюючих речовин у повітря становить небезпеку для здоров’я людей.
Тому закликаємо не нехтувати своєю безпекою та підписатися на телеграм чат-бот https://t.me/ecocity_smog_alarm_bot , який оповіщатиме вас про погіршення якості повітря, радіаційну та хімічну небезпеку.
Про стан повітря та радіаційний фон у вашому районі в реальному часі можна дізнатися завдяки мережі громадського моніторингу EcoCity https://eco-city.org.ua/

 

 

 

Про нас

Програма "Чисте повітря для України" реалізується з 2017 року неурядовою організацією Arnika (Чеська Республіка) у співпраці з місцевими громадськими ініціативами з різних регіонів України за фінансової підтримки Transition Promotion Program Міністерства закордонних справ Чеської Республіки.

Ви можете знайти більше інформації про нашу діяльність та можливості участі або поділитися з нами своїми думками, надіславши повідомлення на адресу info@cleanair.org.ua.

Координатори:

Партнери програми:

Донори:

Інформаційні партнери: