Українська громадянська мережа. Різні промислові міста – однакові проблеми.
Все про повітря

Посилене опалення під час похолодання спричинило значне забруднення повітря в 4 містах: Франківську, Львові, Чернівцях та Тернополі

                         9 січня станції моніторингу EcoCity та ЛУН Місто Air зафіксували одні з найбільших рівнів забруднення повітря в 4 містах: Івано-Франківську, Львові, Чернівцях та Тернополі. 

 

Концентрації яких забруднюючих речовин фіксували станції, та що призвело до погіршення стану якості повітря в кожному місті, досліджували наші експерти.

Що по повітрю, Франківськ?

 

По Івано-Франківську загалом встановлено 13 станцій моніторингу повітря, 4 з яких належать до мережі EcoCity,  9 станцій – ЛУН. Вже вранці 9 січня майже на всіх станціях міста фіксувалася погана якість повітря. Ближче до вечора ситуація погіршувалась, а в деяких районах досягала відмітки 6 категорії UAQI “Надзвичайно погана якість повітря”.

Зазначимо, що станції ЛУН вимірюють лише Дрібнодисперсний пил різних фракцій (РМ10, РМ2.5, РМ1.0), з них найгірше на якість повітря впливав показник з найменшим діаметром часток – РМ1.0.

До речі, 19 грудня 2023 року ми вже писали про значне забруднення у Франківську та Чернівцях.*

Поміж станцій EcoСity найгірша ситуація спостерігалась на станції “ТЗНС ІФНТУНГ”, яка фіксувала 4-6 категорії UAQI, тобто від  “Погана якість повітря” до  “Надзвичайно погана якість повітря” по дрібнодисперсному пилу РМ2.5. Додатково на станції фіксувалися високі концентрації по монооксиду вуглецю (СО) – на рівні 3 “Якість повітря несприятлива” та 4 “Погана якість повітря” категорій UAQI.

(про всі категорії якості повітря дізнавайтеся тут >> https://eco-city.org.ua/)

Зауважимо, що вранці на станції “Взірцева Малятко*” на загальну якість повітря більше впливав оксид вуглецю, ніж дрібнодисперсний пил. На даній станції підвищення концентрацій дрібнодисперсного пилу спостерігалось лише під вечір (близько 18 години).

Станція “YAK”, з поміж усіх станцій, фіксувала найкращу якість повітря. Погіршення ситуації спостерігалось лише вранці 10 січня, а 9 січня –  відображала задовільну якість повітря.

Як зазначив Олексій Трелевський, експерт проєкту “Чисте повітря для України” та засновник Української мережі моніторингу EcoCity, левову частку забруднення в Івано-Франківську наша команда моніторить під час опалювального сезону.

“З настанням холодів котельні переходять в турборежим і спалюють велику кількість палива, найбільше забруднюють котельні на твердому паливі, менше – газові. В місті та на його околицях є багато приватного сектору, тому твердопаливні котли значною мірою забруднюють повітря в Івано-Франківську. Зокрема мешканці тих районів, де розташовані такі котельні, найбільше скаржаться на запахи в повітрі. Звичайно наші станції фіксують збільшення забруднення в цих районах. Тому перш ніж переходити на альтернативні види палива, потрібно оцінювати вплив на екологічну ситуацію при їх спалюванні, особливо коли така котельня посеред багатоповерхівок”.

 

Експерт додав, що подібне значне забруднення в місті не найбільші показники забруднюючих речовин в повітрі, які фіксували наші станції. Найбільше забруднення було взимку 2019 року.

 

З чим це пов’язано?

Олексій Трелевський пояснює, на даний процес впливає 5 чинників, що взаємопов’язані між собою.

    1.Низька температура.

     2.Спалювання великої кількості палива для обігріву оселі.

Коли температура знижується, для обігріву необхідно використати більшу кількість палива. Тобто чим нижча температура, тим більше спалюємо палива, відповідно більше забруднюємо атмосферне повітря.

      3.Високий атмосферний тиск.

Також при низьких температурах зростає атмосферний тиск, який не дає забрудненню підійматись у вищі шари атмосфери і розсіюватись там. Це означає, що забруднення концентрується внизу.

      4. Безвітряна погода.

Чим вищий атмосферний тиск, тим менше руху повітря. Якщо немає вітру (або він заслабкий), тим більше відбувається накопичення забруднення, оскільки воно не розсіюється. Для Франківська швидкість вітру критично менш як 2 м/с, тому забруднення зовсім не вивітрюється з міста.

     5. Розташування міста.

Івано-Франківськ розташований серед пагорбів. 

 

Тож наведені 5 чинників найбільше впливають на забруднення повітря в місті Івано-Франківськ в зимовий період.

 

Що по повітрю, Львів?

Загалом у Львові наразі працює 9 станцій, з них – 5 мережі ЛУН, 4 – мережі Еко-сіті. 

Погіршення якості повітря у місті спостерігалося від  ранку 09 січня. 

На 4 станціях (2 ЛУН та 2 ЕкоСіті) вдень спостерігалось деяке покращення якості повітря, та вже починаючи з вечора на всіх станціях спостерігалось значне погіршення якості повітря.

На станціях мережі ЛУН забруднювачем, який найбільше впливав на якість повітря є РМ1.0.

Серед станцій ЕкоСіті (та й загалом по місту) найгіршу якість повітря фіксувала станція “Балатон, ГО Зручне місто”. На цій станції ввечері та вночі фіксувалась “Надзвичайно погана якість повітря” по дрібнодисперсному пилу РМ2.5. Загалом на інших станціях максимально фіксувалась 5 категорія індексу “Дуже погана якість повітря”. І лише на 1 станції “ЛНУВМБ” – максимально фіксувалась 4 категорія “Погана якість повітря”, також на цій станції погіршення якості повітря відбулось починаючи з вечора 9 січня.

Додатково, на станції “Park Lane (Lviv Polytechnic National University)” фіксувались підвищені показники монооксиду вуглецю.

 

Що по повітрю, Чернівці?

На сьогодні у Чернівцях працюють 8 станцій мережі ЛУН, 1 з яких працювала з перебоями (тому не враховувалась). Погіршення якості повітря відбувалось не на всіх станціях одночасно, але починаючи з 12 години 9 січня все на більшій кількості станцій фіксується погана та дуже погана якість повітря. Найгірша якість повітря було вночі, тоді на 6 станціях з 8 фіксувалась 6 категорія індексу – “Надзвичайно погана якість повітря”. Забруднювачами, що найбільше впливали на категорію якості повітря є дрібнодисперсний пил (РМ1.0 та РМ2.5).

 

Що по повітрю, Тернопіль?

У місті працювало 7 станцій: 5 – мережі ЛУН (1 з яких не враховувалась у зв’язку з перебоями в її роботі) та 2 станції ЕкоСіті.

По станціям ЛУН: на 3-х станціях  з самого ранку 9 січня почала фіксуватися погана якість  повітря, яка коливалась від поганої до надзвичайно поганої.

 Найкраща ситуація серед станцій мережі ЛУН спостерігалась на станції “Lun-306”  – погіршення якості повітря відбулось лише під вечір і не перевищувало меж поганої якості повітря. Зафіксовані переважні забруднювачі – РМ1.0 та РМ2.5.

По станціях ЕкоСіті: на обох станціях зафіксовані високі показники по діоксиду азоту (NO2) та монооксиду вуглецю (СО),  починаючи з 12 години від 8 січня і закінчуючи 12:00 10 січня. Якість повітря коливалась в межах незадовільної та поганої якості повітря. Лише на 1 станції “ТНПУ – 2” ввечері 09 січня було зафіксовано погану та надзвичайно погану якість повітря, пов’язану із забрудненням вже за показниками дрібнодисперсного пилу.


 

Радимо підписатися на телеграм чат-бот Radiation and Smog Alarm: https://t.me/ecocity_smog_alarm_bot  та обрати найближчу станцію моніторингу саме у вашому районі, оскільки з аналізу бачимо, що забруднення повітря не є однорідним по всьому місту.

Даний бот оповіщатиме вас про погіршення якості повітря, радіаційну та хімічну небезпеку.

Ба більш, незабаром з’явиться додаток EcoCity, що ще більше спростить оповіщення населення щодо стану атмосферного повітря, хімічної та радіаційної безпеки в Україні.
Щоб не проґавити цю подію, слідкуйте за новинами на нашому сайті https://cleanair.org.ua/ та сторінці Фейсбук https://www.facebook.com/CleanAir.org.ua
Про стан повітря та радіаційний фон у вашому районі в реальному часі можна дізнатися завдяки мережі громадського моніторингу EcoCity https://eco-city.org.ua/

 

 

Про нас

Програма "Чисте повітря для України" реалізується з 2017 року неурядовою організацією Arnika (Чеська Республіка) у співпраці з місцевими громадськими ініціативами з різних регіонів України за фінансової підтримки Transition Promotion Program Міністерства закордонних справ Чеської Республіки.

Ви можете знайти більше інформації про нашу діяльність та можливості участі або поділитися з нами своїми думками, надіславши повідомлення на адресу info@cleanair.org.ua.

Координатори:

Партнери програми:

Донори:

Інформаційні партнери: