Українська громадянська мережа. Різні промислові міста – однакові проблеми.
Все про повітря

Новий проєкт зеленої відбудови постраждалих від війни регіонів розпочинає програма “Чисте повітря для України”

29. 2. 2024,

         Програма “Чисте повітря для України” з 2017 року була зосереджена на підтримці та розвитку громадської мережі моніторингу забруднення повітря  EcoCity, яка наразі налічує понад 250 станцій по всій країні. Проте від початку повномасштабного вторгнення Програма розширила сферу своєї роботи і почала аналізувати шкоду, завдану війною росії проти України. 

Війна та забруднення довкілля

Так, експерти проєкту від 2022 року зосередилися на картографуванні екологічних збитків. Впродовж 2023 року наші екологи разом із чеськими колегами досліджували забруднення не тільки повітря, а й ґрунтів та води, внаслідок безпосередніх військових дій, а також спричинених такими діями техногенних аварій. 

ГО Arnika за участі експертів Чистого повітря та World from Space на основі супутникових знімків Європейського космічного агентства дослідили вплив російського вторгнення в Україну на навколишнє середовище, зокрема на якість повітря.  

Ознайомитися із дослідженням та висновками можна за посиланням >> ТУТ

  (фото Majda Slamova)

 

Після підриву дамби Каховської ГЕС 6 червня 2023 року, українські екологи разом із представниками компанії “Деконта” та Державної екологічної інспекції проаналізували серію зразків відкладів, взятих з дна Каховського водосховища в Запорізькій області України. Вони виявили тривожні рівні ДДТ та інших токсинів на громадському пляжі. 

Детальніше про це ТУТ. 

Завантажити та почитати повністю Перше дослідження забруднення відкладів Каховського водосховища за посиланням >>

Відбір зразків осаду донних відкладів, Каховське водосховище, околиці Запоріжжя, липень 2023 р.

 

Наприкінці жовтня 2023 року експерти проєкту «Чисте повітря для України» разом із представниками Держекоінспекції Південного округу вдруге обстежили річку Дніпро та гирло Каховського водосховища після підриву дамби. Як і попереднього разу, відібрали зразки ґрунтів, осаду та води на різних локаціях поблизу Запоріжжя, зокрема і на міському пляжі у самому місті.  За проміжковими даними, експерти поки не мають результату аналізів щодо важких металів. Але хороша новина – це те, що у зразках у жовтні, за результатами аналізу, жоден з них не перевищував допустимий ліміт ДДТ. 

Оголене дно Каховського водосховища поблизу Запоріжжя, жовтень 2023 р. (фото Majda Slamova)

 

Але хочу наголосити, що найбільш забруднені ділянки – це центральна частина міста. І одним з забруднюючих елементів, які перевищували ліміти –  це поліароматичні вуглеводні. Я не хочу зараз даватись в хімічні деталі, але наголошую: вони є канцерогенними та мутагенними. А також на двох ділянках було виявлено нафталін. Саме цей елемент використовується в виробництві мастильних матеріалів, клеїв, ліків. Але чекаємо на остаточні результати по жовтневих пробах“, – ділиться Марцела Чернохова, координаторка проєкту “Чисте повітря для України”(ГО «Арніка», Чеська Республіка).

Новий етап – відновлення довкілля громад України

 Мова йде про регіони, що найбільше постраждали від війни. Дані дослідження є першим кроком в реалізації нового дворічного проєкту «Зелена відбудова України: стале відновлення постраждалих від війни регіонів», який реалізуватиме “Чисте повітря для України” разом із чеською неурядовою організацією “Арніка” за підтримки Програми Transition Міністерства закордонних справ Чехії. 

Основною метою проєкту є підтримка сталого відновлення постраждалих від війни регіонів України. Зокрема зосередимося на Запорізькій, Дніпропетровській, Харківській, Херсонській та Донецькій областях.  Ми хочемо створити та опублікувати карту із екологічними загрозами й таким чином створити основу для подальших досліджень й подальшого розв’язання цих проблем – тобто, що потрібно зробити для відновлення екосистем, скільки це буде коштувати тощо. Наші екологи будуть досліджувати й надалі території, де велись бойові дії, та регіони, які потерпіли від них”, – розповідає координаторка проєкту «Чисте повітря для України» Марцела Чернохова. 

Відбір зразків осаду з дна Каховського водосховища, Запорізька обл., жовтень 2023 р. (фото Majda Slamova)

 

Безумовно, пріоритетом є і залишаються військові питання та питання безпеки. Перемога є необхідною передумовою для самої відбудови країни, зокрема і довкілля. Однак, на думку Олексія Ангурця, експерта з екології та сталого розвитку програми «Чисте повітря для України», що підготовчий процес уже має відбуватися, щоб мати змогу розпочати відновлення України негайно, як тільки дозволять обставини.

Для того, щоб відновити довкілля, потрібно розуміти реальний стан наших екосистем, проводити комплексні дослідження та збирати докази екологічних злочинів. Тим більше, що екологічні проблеми дуже часто становлять значну небезпеку для здоров’я людей. Лише маючи повну картину та долучаючи провідних експертів з усього світу, можна розробити стратегію з відновлення. Нинішня ситуація – це певним чином і можливість побудувати Україну після війни на екологічних засадах”.

Фахівці вже працюють над створенням картографування екозагроз, проводять індикативні дослідження та консультування місцевої влади при розробці стратегій з вирішення цих загроз. 

Фокус на роботі з громадами

Новий проєкт «Зелена відбудова України: стале відновлення постраждалих від війни регіонів» планує залучити 90 громад України. Інвентаризація охоплюватиме оцінку шкоди довкілля від війни, а також забруднення та навантаження, пов’язані з минулою та теперішньою діяльністю. Впродовж першого етапу допомогу отримають 15 громад. Завдяки роботі українських та закордонних експертів буде створено плани місцевого розвитку та стратегії, спрямовані на розв’язання конкретної екологічної проблеми певної громади.

Крім того, у рамках цієї діяльності буде реалізовано 2-3 пілотних маломасштабних проєкти з використанням екологічно чистих рішень. Наприклад, фотоелектричні станції або станції біокомпосту. Водночас плануємо детально дослідити принаймні 6 забруднених ділянок. Це включатиме відбір проб та аналіз донних відкладів, ґрунту та/або води, оцінку ризику для здоров’я та розробку рекомендацій та плану дій щодо відновлення”, – розповідає координаторка Програми “Чисте повітря для України”.

Зустріч із представниками Криворізької РВА, лютий 2024 р.

 

Саме фокус на роботі з громадами є наразі важливим наразі, зауважує Олексій Ангурець, оскільки значна кількість громад південних та східних регіонів постраждала внаслідок війни напряму або опосередковано. І додає, що не так багато міжнародних організацій працюють саме на рівні місцевих громад та йдуть в регіони:

Зазвичай більшість допомоги, уваги та певних проєктів сконцентровані на столиці, адміністративних центрах. Тому ми вирішили приділити увагу безпосередньо невеликим громадам і  працювати на рівні місцевих організацій, регіонів. Ми плануємо визначити і зрозуміти перші критичні потреби громад і допомогти як з ідентифікацією їх, так і з їхнім системним аналізом. Аби надалі можна було знайти необхідні кошти для усунення цих проблем. Безумовно, що наша програма не зможе фінансово покрити всі потреби, але систематизувати і підготувати навіть, скажімо, плани і матеріали для подання на фінансування великих програм або міжнародних фінансових інституцій, навіть там рівню ООН, наприклад, ми зможемо забезпечити“. 

Зустріч із представниками Верхньодніпровської громади, лютий 2024 р.

 

Розпочала новий проєкт команда “Чисте повітря для України” на Дніпропетровщині. У лютому наша делегація вже відвідала Криворізький район та Верхньодніпровську громаду. Органи місцевого самоврядування під час зустрічі висловили бажання долучитися до участі в проєкті та окреслили свої першочергові проблеми із довкіллям.

В рамках проєкту для представників муніципалітетів України наприкінці цього року ми організуємо поїздку в Чехію, в міста та села, де були успішно реалізовані проєкти сталого розвитку. Так голови українських громад зможуть безпосередньо  перейняти чеській досвід“, – додає Марцела Чернохова.

Застосунок EcoCity та громадський моніторинг повітря в громадах 

Менш із тим забруднення повітря залишається однією з найбільш серйозних загроз довкіллю та здоров’ю громадян України. Щоб сприяти мінімізації цього ризику для здоров’я, в новому проєкті ми надамо експертну підтримку та консультації муніципалітетам і регіональним органам влади. Також розробимо та запропонуємо плани систем моніторингу якості повітря для 30 муніципалітетів і розповсюдимо принаймні 30 індикативних станцій моніторингу.

Один із перших кроків вже було зроблено у січні. Ми разом з найбільшою мережею громадського моніторингу в нашій країні презентували новий додаток “ЕкоСіті”, який сповіщає населення про забруднення повітря, включаючи хімічні загрози та радіацію. Це перший подібний застосунок в Україні, і вже маємо дуже гарні показники щодо кількості користувачів. Попит населення на інформацію щодо стану повітря до повномасштабного вторгнення та після значно виріс. Зокрема через те, що росіяни захопили ЗАЕС”, – зауважує Марцела Чернохова. 

Завантажити застосунок: 

Підписуєтеся на оповіщення будь-якої станції моніторингу поруч або на декілька станцій в районі – обмежень немає. Застосунок “підтягує” дані моніторингу стану повітря та радіаційного фону з обраної вами станції, аналізує за певним алгоритмом та автоматично сповіщає вас у разі небезпеки.

Ви можете власноруч налаштувати, при якому саме рівні погіршення якості повітря Вас інформувати.

Підписавшись хоча б на одну станцію Ви також отримуватимете екстрені оповіщення в разі радіаційної небезпеки у вашій області. Дані зі станцій оновлюються щохвилини, тому в разі небезпеки Ви оперативно отримаєте оповіщення про радіаційну загрозу.

В застосунку також використовуються дані з партнерських станцій ЛУН Місто.

 

Усі результати та звіти нового проєкту відповідно будуть надані регіональним та національним органам влади для їхнього подальшого використання під час підготовки та оновлення регіональних та національних стратегічних документів.

Також цінність проєкту  «Зелена відбудова України: стале відновлення постраждалих від війни регіонів» в тому, що результати картографування екологічних загроз можуть надалі бути використані муніципалітетами для підготовки запиту на відшкодування збитків. Інформацію також буде передано органам, відповідальним за центральне фіксування збитків від війни.

 


Програма “Чисте повітря для України” реалізується з 2018 року неурядовою організацією Arnika (Чеська Республіка) у співпраці з місцевими громадськими ініціативами з різних регіонів України за фінансової підтримки Transition Міністерства закордонних справ Чеської Республіки.

Про нас

Програма "Чисте повітря для України" реалізується з 2017 року неурядовою організацією Arnika (Чеська Республіка) у співпраці з місцевими громадськими ініціативами з різних регіонів України за фінансової підтримки Transition Promotion Program Міністерства закордонних справ Чеської Республіки.

Ви можете знайти більше інформації про нашу діяльність та можливості участі або поділитися з нами своїми думками, надіславши повідомлення на адресу info@cleanair.org.ua.

Координатори:

Партнери програми:

Донори:

Інформаційні партнери: