Українська громадянська мережа. Різні промислові міста – однакові проблеми.
Все про повітря

Наслідки ракетних ударів по ДніпроГЕС: 7500 кв.м акваторії Дніпра забруднено нафтопродуктами

Наслідки ракетних ударів по ДніпроГЕС: 7500 кв.м акваторії Дніпра забруднено нафтопродуктами
Фото: Facebook/ Igor Lavrov 

       Сьогодні, 22 березня, росія вчергове вчинила воєнний злочин проти довкілля. В результаті ракетних ударів, нанесених ворожою армією по ДніпроГЕС у Запоріжжі, стався витік нафтопродуктів у річку Дніпро. Внаслідок атаки на Дніпровську гідроелектростанцію обидві її частини припинили виробництво електроенергії. Стан ДніпроГЕС-2 є критичним.

 

Нафтопродукти в річці Дніпро

Армія РФ завдала вісім ударів по Дніпровській ГЕС у Запоріжжі. Після влучання по гідроелектростанції у річку витекли нафтопродукти, які засмітили  понад 7500 квадратних метрів акваторії Дніпра забруднено.

Фото: Telegram/ Держекоінспекція Південного округу

 

Фахівці Державної екологічної інспекції Південного округу оперативно оглянули постраждалі території, щоб визначити завдані збитки довкіллю. Інспектори відібрали проби води для лабораторного дослідження. Також зафіксували засмічення  ґрунтів внаслідок російської атаки.

Фото:Telegram/ Держекоінспекція Південного округу

 

У місті площа засмічення відходами руйнації з ДніпроГЕС становить:

  • понад 7200 м² на вул. Славутича,
  • понад 300 м² на вул. Петра Сагайдачного (Бородинській).

Всі отримані матеріали будуть передані до Оперативного штабу при ДЕІ України та правоохоронців.

 

Нафтопродукти – один з найнебезпечніших забруднювачів природних водойм

Експерт з екології та сталого розвитку програми “Чисте повітря для України”, Олексій Ангурець, розповідає про небезпеку токсичності нафти та нафтопродуктів, а також про наслідки їх потрапляння у водойми.

Нафта та нафтопродукти являють собою суміш надзвичайно токсичних вуглеводнів, які можуть перебувати в різних міграційних формах. Так, за словами експерта, у воді нафтопродукти можуть піддаватися одному з таких процесів: асиміляції водними організмами, седиментації, емульгуванню, утворенню нафтових агрегатів, окисленню, розчиненню і випаровуванню. 

Фото: Telegram/Держекоінспекція Південного округу

 

При забрудненні поверхневих водойм нафтопродукти розтікаються по поверхні води і формують плівку, з якої поступово виводяться легкі фракції шляхом випаровування (протягом кількох днів випаровується 25% плями), а низькомолекулярні компоненти виводяться з плями в результаті розчинення” – каже Олексій Ангурець.

Експерт підкреслює ще одну важливу особливість забруднення водних об’єктів нафтопродуктами –  це здатність концентрувати інші забруднення, наприклад, важкі метали і пестициди, та формувати умови для протікання різноманітних хімічних реакцій, коли плівка нафтопродукту розподіляється на великій площі.

Фото: Facebook/ Igor Lavrov 

 

Олексій зазначає, що загальну дію нафтопродуктів на живі організми можна розділити на 5 категорій: 

  1. Безпосереднє отруєння з летальним результатом;
  2. Серйозні порушення фізіологічної активності; 
  3. Ефект прямого обволікання живого організму нафтопродуктами;
  4. Хворобливі зміни, викликані потраплянням вуглеводнів в організм;
  5. Зміни в біологічній особливості середовища проживання. 

Не варто забувати, що осадження нафтопродуктів у мулі, може пізніше давати вторинне забруднення. Це підтверджують дослідження проб донних відкладів Каховського водосховища в Запорізькій області, яке спільно провели спільно українські та чеські екологи.  

 

Прогулянка давніми пестицидами та промисловими відходами

Дослідники виявили тривожні рівні ДДТ та інших токсинів на громадському пляжі м. Запоріжжя.  Дослідники проаналізували сім зразків: п’ять із р. Дніпро та дві з воронок, утворених російськими ракетами С-300 під час обстрілів. Безумовно найгірші результати дали обстеження території, раніше вкритої водою, безпосередньо на центральному міському пляжі в Запоріжжі. Тобто місце, де мешканці міста активно відпочивали влітку. Там лише забір води виявив, наприклад, великі каналізаційні труби. Є серйозна підозра, що ряд місцевих підприємств незаконно підключені до каналізації, тому неможливо точно знати, що саме тече і звідки воно береться.

фото: Majda Slamova/Дно р.Дніпро після руйнування Каховської ГЕС, Запоріжжя/жовтень 2023 р. 

 

Серед інших токсинів, таких як миш’як, ртуть, хром. Також проби, взяті на пляжі в Запоріжжі, показали екстремальний рівень кількох інших небезпечних забруднюючих речовин. У випадку сильнодійного канцерогену та мутагену бензопірену рівні, що вказують на необхідність дезактивації, як встановлено в Чеській Республіці, були перевищені більш ніж у 2300 разів. Передбачуваний канцероген, бенз(а)антрацен, був виявлений у концентрації, яка більш ніж у 500 разів перевищує встановлений поріг. Аналіз також виявив значне забруднення мінеральними мастилами, які зазвичай пов’язані з важкою промисловістю або нафтопереробними заводами.

Завантажити та прочитати повністю дослідження Перше дослідження забруднення відкладень Каховського водосховища ТУТ

 

Екологічні злочини росії проти України: удар по нафтобазі  та руйнування Каховської ГЕС

Нагадаймо, що близько трьох тисяч тонн нафтопродуктів вилилися в екосистему після російського удару по нафтобазі у Немишлянському районі Харкова 9 лютого 2024 рокую. Тоді за результатами попередніх досліджень, вони не потрапили до джерел з питною водою.

Фото: Facebook/Держекоінспекція Харківщини

Однак, за даними обласної Держекоінспекції, нафтопродукти вилилися в річку Немишля, а далі за течією потрапили в річки Лопань, Харків та Уди. В останній планували знезаражувати воду сорбентом, аби нафтопродукти не рухалися далі за течією. 

Наймасштабнішою, після Чорнобильської трагедії, техногенною катастрофою для України та ще одним російським воєнним злочином стало руйнування Каховської ГЕС. Про усі етапи наслідків знищення греблі та найважливіші напрямки, які потребують подальшого вивчення, аналізу та експертної дискусії, ми розбирали в червні минулого року. Детальніше читайте за посиланням: Каховська катастрофа: етапи впливу.

Осушене Каховське водосховище після руйнування ГЕС, жовтень 2023 р.

 

На думку Олексія Ангурця, експерта з екології та сталого розвитку програми “Чисте повітря для України”, сьогоднішній удар по черговій греблі України є продовженням тактики щодо створення масштабних екологічних катастроф в Україні:

Намір знищити ДніпроГЕС та греблю, яка є найважливішою її частиною, означає, що росія, так і не отримала належної реакції від світу на свої попередні злочини проти людей та довкілля. Ми ще досі повністю не в змозі оцінити наслідки для р.Дніпро та її басейну знищення Каховської греблі. Очевидно, що загроза пошкодження, або знищення греблі ДніпроГЕС створить ще більші проблеми для Дніпра, його басейну та прибережних екосистем. Витік нафтопродуктів в результаті ракетного обстрілу цього ранку –  є прямою шкодою для річки нижче за течією“.

 

Росіяни вже відповідальні за 4 000 екологічних злочинів в Україні на загальну суму понад 2,4 трильйона гривень.

 

Про нас

Програма "Чисте повітря для України" реалізується з 2017 року неурядовою організацією Arnika (Чеська Республіка) у співпраці з місцевими громадськими ініціативами з різних регіонів України за фінансової підтримки Transition Promotion Program Міністерства закордонних справ Чеської Республіки.

Ви можете знайти більше інформації про нашу діяльність та можливості участі або поділитися з нами своїми думками, надіславши повідомлення на адресу info@cleanair.org.ua.

Координатори:

Партнери програми:

Донори:

Інформаційні партнери: