Українська громадянська мережа. Різні промислові міста – однакові проблеми.
Все про повітря

Координаторка “Чистого повітря” презентувала дослідження впливу війни на довкілля України на Шостій Асамблеї ООН з навколишнього середовища (UNEA-6)

26. 3. 2024,

Шоста сесія Асамблеї ООН з навколишнього середовища (UNEA-6) відбулася в період з 26 лютого по 1 березня 2024 року в штаб-квартирі Програми ООН з навколишнього середовища (UNEA) у місті Найробі, Кенія. Цьогоріч понад 5600 осіб, які представляють 190 країн, взяли участь у сесії UNEA-6, зокрема і представниця НГО “Арніка” (Чехія), Марела Чернохова, яка також є координаторкою проєкту “Чисте повітря для України”.

Загальною темою UNEA-6 були ефективні, інклюзивні та стійкі багатосторонні дії для боротьби зі зміною клімату, втратою біорізноманіття та забрудненням.

Під час сесії учасники розглядали можливості застосування багатостороннього підходу для подолання кризи зміни клімату, втрати біорізноманіття та природних ресурсів, а також проблем забруднення та відходів. Через використання наукових доказів, політичної відваги та взаємодії з різними секторами суспільства, Асамблея стала істотним механізмом для формування глобальної екологічної політики.

Фото:X/Nicol Adamcova

 

Представниця неурядової громадської організації Арніка, Марцела Чернохова, розпочала дискусію про вплив війни та важкої промисловості на забруднення довкілля в Україні та презентувала останні дослідження щодо цих тем. Вона висвітлила небезпеки та наслідки, які несе з собою цей подвійний вплив, відзначивши необхідність негайних заходів для зменшення негативного впливу на довкілля та здоров’я населення.  

Бути запрошеною серед спікерів на заході такого високого рівня було великою честю та унікальною нагодою представити результати нашої роботи. Проте це також була чудова можливість привернути увагу міжнародних лідерів до проблеми екологічних наслідків війни в Україні та створити платформу для обговорення цього питання. Той факт, що відбувся офіційний захід, організований у співпраці чеської делегації та UNEA-6, спеціально присвячений темі впливу війни та важкої промисловості на навколишнє середовище, є свідченням того, що ця проблема є важливою та актуальною для міжнародної спільноти”, – зазначає Марцела Чернохова.

Фото:X/Nicol Adamcova

 

Також координаторка “Чистого повітря”  впевнена,  що дані дослідження можуть стати основою для подальших досліджень та розвитку стратегій відновлення довкілля в Україні. 

Марцела Чернохова нагадала світові про невідкладну потребу у заходах щодо зменшення негативного впливу бойових дій та промислових процесів на довкілля та здоров’я людей. А також вкотре привернула увагу до екоциду, який чинять російські війська в Україні. 

Фото:X/Nicol Adamcova

 

 Ознайомитися із дослідженнями про вплив війни та важкої промисловості на забруднення довкілля в Україні можна за посиланнями:


Результатом же UNEA-6 стало прийняття 15 резолюцій, які спрямовані на спільні дії у зв’язку з потрійною планетарною кризою. Вони сприятимуть роботі держав-членів щодо управління металами, мінеральними ресурсами, хімічними речовинами та відходами, допомоги та відновленню навколишнього середовища в районах, які постраждали від збройних конфліктів, інтегрованого управління водними ресурсами в побутовому секторі, сільському господарстві та промисловості для подолання нестачі води тощо.

Загалом, Асамблея UNEA-6 відобразила важливість глобального співробітництва та визначила пріоритети для подальших дій у сфері охорони навколишнього середовища. Це стало важливим кроком на шляху до сталого розвитку та збереження природних ресурсів нашої планети.

 

 

Про нас

Програма "Чисте повітря для України" реалізується з 2017 року неурядовою організацією Arnika (Чеська Республіка) у співпраці з місцевими громадськими ініціативами з різних регіонів України за фінансової підтримки Transition Promotion Program Міністерства закордонних справ Чеської Республіки.

Ви можете знайти більше інформації про нашу діяльність та можливості участі або поділитися з нами своїми думками, надіславши повідомлення на адресу info@cleanair.org.ua.

Координатори:

Партнери програми:

Донори:

Інформаційні партнери: