Українська громадянська мережа. Різні промислові міста – однакові проблеми.
Все про повітря

Незаконне паління кабелів у Дніпрі: екологічні наслідки та виклики правової системи

У Дніпрі, як і в багатьох інших містах, паління кабелів стало серйозною проблемою для довкілля та здоров’я населення. Попри чинні законодавчі заборони та штрафи, випадки порушення залишаються поширеними, а винні часто уникають відповідальності.

 

 Проблема незаконного паління кабелів у Дніпрі

Так, мешканці вул. Звилистої, що у Дніпрі, вже 10 рік поспіль борються із незаконним випаленням кабелів в їхньому районі. За словами Лілії Забоєнко, місцевої мешканки, все почалося зі збільшення пунктів приймання металолому в районі Центрального ринку, до якого прилягає вулиця жінки.

 

фото/Лілія Забоєнко

«Почали з’являтися пункти приймання металолому. Водночас на сусідніх подвір’ях я почала спостерігати дим, від якого стояв неймовірний сморід. Що роблять ці «ділки»: обрізають та крадуть кабелі. Далі випалюють пластмасу, а мідь здають на пункти приймання металолому. Зазвичай це роблять ввечері та уночі, щоб менше хто на це звертав увагу. Тут стоїть така димка над будинками, що вікно не можна відчинити»,  – розповідає жінка.

До розмови приєднуються сусіди, які підтверджують слова Лілії. І додають, що під час вітряної погоди палять і вдень, бо вітер тоді швидше розносить той їдкий дим.

«Насправді, це проблема на тільки нашого району. Так само від цього потерпають Амур, Діївка, частково Перемога. Знаю, що в пункті приймання кабель коштує близько 70 грн за 1 кг, а міді виходить 250-350 грамів. І спалюють при цьому до 20 кг на добу кабелів. Тобто для когось – це непоганий бізнес, для нас – отрута, яка повільно вбиває», –  додає Сергій, місцевий мешканець. 

Наслідки від паління кабелів: забруднення повітря, пожежі та втрата біорізноманіття

Основна проблема паління кабелів – суттєве погіршення якості повітря. Це своєю чергою може призводити до серйозних наслідків для здоров’я людей, які проживають в цих районах, – збільшення кількості захворювань дихальних шляхів та інших захворювань, пов’язаних із забрудненням повітря.

Ірина Олександрівна, яка проживає у провулку поруч з вулицею Звилистою, розповідає, що хворіє на астму. Та за останні 10 років її стан погіршився, а хвороба постійно про себе нагадує.

«У мене постійно швидка під будинком. Майже щотижня викликаю. Вже і вікна заклеїли, всі щілини позатикали. Але все одно, коли двері відчиняєш, то повітря потрапляє всередину. Якщо випадково вийду на ґанок, а в цей момент випалюють кабелі, то все – вже швидка до мене їде, в мене задуха, астматичний приступ. І після кожного такого випадку, я ще тиждень відходжу», – розповідає пані Ірина.


фото/Лілія Забоєнко/ залишки від паління кабелів

Водночас за словами людей, відбуваються масштабні пожежі, які є наслідком палінням кабелів. Також мешканці відзначають, що шкідливі речовини, які потрапляють у повітря при цьому, призводять до знищення рослинного покриву. Неодноразово у місцевих мешканців гинула розсада. Водночас це може мати і більш серйозні наслідки для біорізноманіття та екологічної рівноваги в таких районах.

Експерти нашого проєкту з екологічної безпеки виїхали на місце та проаналізували дані мобільної станції Сапфір. Однак перевищень по типових забруднюючих речовинах сенсори даної станції не фіксували в той день.


Олексій Ангурець, експерт з екології проєкту «Чисте повітря для України» пояснює, що сьогодні недостатньо певних досліджень, які висвітлюють шкоду для людського здоров’я та навколишнього середовища саме через випалювання ізоляції кабелів. Це пов’язано з переважним розглядом загального шкідливого впливу летких речовин, що виділяються під час пожеж, які фактично є горінням комплексу різних матеріалів.

«Наприклад, під час горіння трансформаторних підстанцій шкідливі речовини виділяються від горіння ізоляції кабелів, трансформаторних мастил, інших діелектриків та елементів блоків управління. Виділення отруйних речовин від вигорання електроніки – є наслідком горіння пластику, інших полімерних речовин, які є складовими електронних приладів.
Шкоду від масових випалювань ізоляції кабелів, з якою ми зіткнулися, можна розглянути як шкоду від горіння кожного окремого компоненту, що входить до складу цієї самої ізоляції», – додає експерт.


Найпоширенішу пластмасову ізоляцію кабелів, шнурів, та проводів виготовляють з поліетилену або полівінілхлоридного
пластикату (ПВХ). Гумова ізоляція використовується зносостійкого типу на основі бутилкаучуку і каучуку з етиленпропілену. Також використовується паперова ізоляція, емалева ізоляція, фторопластова ізоляція, бакеліт тощо.

«Спалювання ПВХ супроводжується утворенням токсичних газів і диму. Під час горіння виділяються гази хлористого водню (HCl), фосген (COCl2) і діоксини, які є високотоксичними речовинами. Горіння поліетилену супроводжується виділенням
надзвичайно шкідливих бензолу, формальдегідів, поліциклічних ароматичних вуглеводнів, діоксину та фуранів. Під час горіння фторопласти починають розкладатися, виділяючи шкідливі речовини у вигляді газу перфторізобутилену (C4F8). Загалом горіння усіх видів ізоляції є причиною виділення оксидів азоту та сірки, токсичних вуглеводнів, утворюється велика кількість диму, який містить значну кількість сажі, оксидів вуглецю», – додає Олексій Ангурець.

Усі ці речовини у димі можуть викликати проблеми з диханням та ушкодження легенів, харчової та кровоносної систем тощо.. Більшість з них є сильними канцерогенами для живих організмів та здатні накопичуватися у навколишньому середовищі та передаватися ланцюжками живлення.

Дослідження Арніки у Таїланді: вплив переробки електронних відходів на здоров’я людей та довкілля

Детальніше дослідити наслідки забруднення переробки електронних відходів можна у дослідженні експертів «Арніка» (Чехія). Вони зосередилися на картографуванні забруднення стійкими органічними забруднювачами (СОЗ) поблизу двох установок з переробки електронних відходів (відходів електроніки) у провінції Чаченгсао та одного місця, яке постраждало від утилізації мулу невідомого походження (Хат Нанг Каео) у Провінція Прачинбурі, Таїланд. Зокрема, експерти досліджували СОЗ, які ненавмисно утворюються під час виробництва бромаваних антипіренів (BFR), зокрема під час спалювання та інших термічних процесів, які використовуються для утилізації та переробки пластику з електронних відходів.

Одним із тривожних висновків стало те, що небезпечні речовини, такі як бромовані антипірени та діоксини, потрапили до харчового ланцюга місцевих жителів. Дослідження показало забруднення харчових продуктів, таких як яйця, риба та дрібні тварини, що може негативно вплинути на здоров’я людей, які споживають ці продукти. Джерелом цього серйозного забруднення, швидше за все, є демонтаж і спалювання електронних відходів.

Дослідження також виявило тривожний факт, що в крові працівників, які займаються переробкою електронних відходів, були виявлені небезпечні речовини. Це підкреслює серйозний ризик, з яким стикаються ці працівники через свою роботу та неналежний захист під час поводження з електронними відходами.

Ознайомитися і завантажити дослідження можна за посиланнями тут>> 1 дослідження і 2 дослідження

Способи боротьби з незаконним палінням кабелів: шляхи уникнення відповідальності та законодавчі прогалини

Впродовж 10 років мешканці вул. Звилистої та прилеглих провулків на чолі із Лілією намагаються боротися із незаконним палінням кабелів. Люди збирали підписи, зверталися у поліцію, Держекоінспекцію, Департамент екології Дніпровської міської ради, писали запити на місцевих та народних депутатів із закликом звернути увагу на цю проблему і допомогти її вирішити.

Проте суттєво на вирішення поточної ситуації ці звернення не вплинули.  І мешканці досі потерпають від їдких продуктів горіння, які виділяються у повітря під час паління ізоляції кабелів.

Антон Ульяненко, адвокат Лілії, яка добивається порушення кримінальної справи у зв’язку з палінням кабелів, наголошує на складнощах доведення тяжких наслідків паління на здоров’я та довкілля. Без належних медичних підтверджень і лабораторних досліджень, важко довести зв’язок між палінням та наслідками.

«Що стосується справи Лілії, то вона добилася порушення криминального провадження. Проте воно повинно мати дві складові. Перша – це пошкодження, друга- тяжкі наслідки у вигляді травмувань людей або їхньої смерті. Якщо такого немає, то складу злочину теж не буде. Для того щоб встановити факт, что людина захворіла внаслідок цих викидів, необхідно проводити експеримент, експертизу на підставі медичних документів, тобто історія хвороби  людей, які проходили амбулаторне лікування», – каже Ульяненко.

За словами адвоката, дії поліції та прокуратури часто не ефективні у притягненні винних до відповідальності. Незважаючи на наявність доказів у вигляді відеофіксацій та свідчень, справи часто закриваються без належного розслідування. Одним із головних викликів є проведення експертиз для доведення наслідків паління на здоров’я та довкілля. Зокрема, для встановлення причинкового зв’язку між випадком паління та здоров’ям потерпілих необхідні медичні документи та лабораторні дослідження, що потребують значних зусиль та витрат часу.

«Проблема полягає у складності доведення факту порушення закону через відсутність належних доказів та складний процес отримання медичних підтверджень наслідків забруднення. Необхідною умовою для зупинення цього явища є активна участь поліції та судових органів у проведенні розслідувань та притягненні винних до відповідальності. У нас на сьогоднішній день існує єдина система – випал заборонений. Штраф адміністративний, від трьох тисяч гривень. Тобто про факт, що хтось у тебе на подвір’ї спалює дроти, ви можете заявити і бути свідком по адміністративному провадженню. Але, щоб зайти на подвір’я приватне, необхідно мати дозвіл: дозвіл суду або власника подвір’я. У цьому і виникає проблема», – розповідає адвокат.

Питання ж щодо забруднення довкілля вимагає проведення лабораторних досліджень за участі представників екологічної інспекції, слідчі мають відібрати зразки грунту, фіксувати у повітрі шкідливі речовини тощо. Тоді, за словами адвоката, можна встановити, чи є шкода саме від цього забруднення.

«Те, що мешканці задихаються, це дійсно проблема, але довести, що від цього диму наступили тяжкі наслідки – досить важко. Вирішення питання я бачу наступним чином: взяти представника нашої екології інспекції, ми вже домовлялися, і провести за рішенням суду огляд усіх подвір’їв з відібранням всіх необхідних зразків. От і все», – підсумовує адвокат Антон Ульяненко.

                 

 

Наразі розглядається можливість проведення огляду місця події за рішенням суду з метою зібрати необхідні докази та встановити відповідальність. Проте, вирішення цього питання вимагає співпраці між представниками екологічної інспекції, слідчими та мешканцями. Зокрема, поліція зобов’язана реагувати на скарги мешканців та допомагати складати адміністративні протоколи для подальшого розгляду в суді. Однак, відсутність належного реагування та розслідування зі сторони правоохоронних органів сприяє безкарності порушників та подальшому поширенню проблеми.

 

Зі свого боку команда “Чисте повітря для України” і далі будуть виїжджати анаізувати дані повітря за допомогою мобільної станції Сапфір, а також надасть мешканцям вул. Звивиста станцію моніторингу повітря EcoCity, аби 24/7 мати актуальні дані щодо стану якості повітря в даному районі. Та в разі фіксування перевищення відповідних шкідливих речовин в повітрі, мешканці мали доказову базу для суду.

 

Тож для вирішення цієї проблеми потрібна спільна дія влади, громадськості та правозахисників у контролі за додержанням закону та захисті прав мешканців. Необхідно проводити освітню роботу серед населення щодо негативних наслідків паління кабелів та сприяти впровадженню ефективних заходів з охорони довкілля та попередження таких практик. Тільки шляхом спільних зусиль можна забезпечити чисте та здорове середовище для майбутніх поколінь.

 

*Додаємо документи звернень та відповідей по даній справі, надані нам мешканцями вул. Звивистої та прилеглих провулків

 

 

 

Про нас

Програма "Чисте повітря для України" реалізується з 2017 року неурядовою організацією Arnika (Чеська Республіка) у співпраці з місцевими громадськими ініціативами з різних регіонів України за фінансової підтримки Transition Promotion Program Міністерства закордонних справ Чеської Республіки.

Ви можете знайти більше інформації про нашу діяльність та можливості участі або поділитися з нами своїми думками, надіславши повідомлення на адресу info@cleanair.org.ua.

Координатори:

Партнери програми:

Донори:

Інформаційні партнери: