Українська громадянська мережа. Різні промислові міста – однакові проблеми.
Все про повітря

Моніторинг якості повітря в місті Вінниця: прозорість та екологічна безпека

У місті Вінниця, як і в багатьох інших містах України, стан якості повітря стає все актуальнішою проблемою для місцевого населення. Міський голова Сергій Моргунов ініціює впровадження нових технологій та ініціатив задля забезпечення  доступного та екологічно чистого середовища для мешканців міста.   

Так, для створення прозорого моніторингу стану якості повітря у Вінниці діє мережа станцій, що відстежує цей показник. Зокрема, у березні міська рада Вінниці отримала від міжнародних партнерів ще дві станції моніторингу повітря EcoCity.

фото/Вінницька міська рада

 

Сергій Московко, заступник начальника відділу інформатизації департаменту інформаційних технологій Вінницької міської ради, розповів, що місто Вінниця підтримує сучасні екологічні тенденції, які сьогодні є в Європі та світі. Зокрема, міська рада зобов’язалася працювати відповідно до Європейського Зеленого курсу, тому всі сфери діяльності у місті мають його дотримуватись.

фото/ С. Московко

 

Одним із таких кроків є встановлення станції моніторингу повітря EcoCity на будівлю міської ради. Всі дані зі станції відображаються на табло, яке розмістили на вході до Вінницької міської ради. Це дозволяє мешканцям міста стежити за змінами якості повітря у місті в реальному часу та підтримувати свідоме ставлення до екологічних проблем.

фото/ С. Московко

Заступник начальника відділу інформатизації департаменту інформаційних технологій Вінницької міської ради Сергій Московко наголошує на важливості такої  ініціативи: “В нашому місті вже чимало станцій моніторингу повітря. На сьогодні знімаємо показники локально тільки з нашої станції моніторингу  (яка на будівлі ВМР) і виводимо їх раз у 20 хвилин. Поки що це пілотний проєкт. Надалі плануємо розширити цю можливість, оновлюючи показники кожні 30 секунд або 1 хвилину. При цьому будемо підтягувати дані з інших станцій, розташованих в різних районах міста”.

Таке рішення надає можливість активно долучати мешканців міста до розв’язання проблеми забруднення повітря та допомагає громадськості бути більш освіченою щодо стану довкілля, додає пан Сергій. Однак, важливим є не лише збір та відображення даних, а і їхня актуальність та наскільки їм можна довіряти.

фото/архів С. Московко

 

“ЕкоСіті впровадив унікальну версію станції моніторингу, що міряє радіаційний фон, а також інші параметри якості повітря, такі як монооксид вуглецю, PM2,5 та PM10, вологість, атмосферний тиск та температура. Такі станції роблять наш моніторинг ще повнішим, об’єктивним та оперативним в разі перевищень шкідливих речовин у повітря, зокрема радіаційної та хімічної небезпеки”, – зауважує Сергій Московка.

Прозорість та доступність даних, на думку представників Вінницької міської ради, є ключовими аспектами, щоб забезпечити містян якісним моніторингом стану повітря та, в разі небезпеки, оперативно сповістити населення про потенційну загрозу. Саме тому ініціативи, спрямовані на розвиток та вдосконалення системи моніторингу, відіграють важливу роль у створенні здорового та безпечного середовища для мешканців міста.

фото/архів С. Московко

 

Всі показники з усіх станцій моніторингу повітря збираються дані кожні 15 хвилин протягом доби. А тижневі звіти публікуються для громадськості на Порталу відкритих даних ВМР. Хочу наголосити ще раз, що будь-хто у реальному часі може перевірити рівень забруднення повітря у своєму районі або використати показники з Порталу, проаналізувати, опрацювати їх. Це сприяє залученню громадськості до процесу моніторингу та створює передумови для подальшого розвитку цього напрямку», – зазначає заступник начальника відділу інформатизації.

джерело Вінницька міська рада: https://www.vmr.gov.ua/vis-air

 

Оскільки дані відображаються в реальному часу (оновлення раз на 20 хвилин), люди зможуть корегувати свої плани залежно від стану якості повітря, наприклад, в разі перевищення показників шкідливих речовин зачинити вікна, обмежити перебування на вулиці тощо.

Візуалізацію статистичних даних показників стану якості  атмосферного повітря можна переглянути на Порталі відкритих даних Вінницької міської територіальної громади. Публікація даних екомоніторингу стану атмосферного повітря вивантажується щотижня.

А карта моніторингу якості повітря по м. Вінниця та всій Україні доступна за посиланням.

 


 

Нагадуємо, що в цьому році програма “Чисте повітря для України” запустила застосунок EcoСity, завдяки якому ви зручно та оперативно будете отримувати сповіщення про радіаційну, хімічну небезпеку та якість повітря у вашому місті. Оновлення даних відбувається щохвилини

Завантажуйте застосунок EcoCity на свій телефон:
– (для Андроїд) https://play.google.com/store/apps/details?id=com.ecocity

– (для iOS) https://apps.apple.com/ua/app/ecocity/id6473950551?l=uk

 

Про нас

Програма "Чисте повітря для України" реалізується з 2017 року неурядовою організацією Arnika (Чеська Республіка) у співпраці з місцевими громадськими ініціативами з різних регіонів України за фінансової підтримки Transition Promotion Program Міністерства закордонних справ Чеської Республіки.

Ви можете знайти більше інформації про нашу діяльність та можливості участі або поділитися з нами своїми думками, надіславши повідомлення на адресу info@cleanair.org.ua.

Координатори:

Партнери програми:

Донори:

Інформаційні партнери: