Українська громадянська мережа. Різні промислові міста – однакові проблеми.
Все про повітря

Зелена відбудова: Харківським громадам Чисте повітря презентувало новий проєкт відновлення постраждалих від війни регіонів

3. 5. 2024,

Міжнародна програма «Чисте повітря для України» зібрала представників Харківських громад на офіційну презентацію нового проєкту «Зелена відбудова України: стале відновлення постраждалих від війни регіонів».

 

Основна мета проєкту  оцінити загрози для громад, які постраждали внаслідок війни, сформувати плани сталої відбудови цих громад та реалізувати пілотні проєкти технічної допомоги з використанням зелених технологій і екологічно чистих рішень.

Марцела Чернохова, координаторка програми “Чисте повітря для України” та представниця НГО “Арніка” (Чехія), привітала всіх присутніх з Праги та наголосила на важливості формування стратегії зеленого відновлення країни:

«Основною метою проєкту є підтримка сталого відновлення постраждалих від війни регіонів України. Зокрема зосередимося на Запорізькій, Дніпропетровській, Харківській, Херсонській та Донецькій областях.  Ми хочемо створити та опублікувати карту з екологічними загрозами й таким чином створити основу для подальших досліджень й подальшого розв’язання цих проблем – тобто, що потрібно зробити для відновлення екосистем, скільки це буде коштувати тощо. Наші екологи будуть досліджувати й надалі території, де велись бойові дії, та регіони, які потерпіли від них».

Безумовно, наразі пріоритетом все ще є військові питання та питання безпеки. Разом з тим перемога є необхідною передумовою для самої реконструкції.

«Ми усвідомлюємо, що в деяких громадах питання відновлення сьогодні не стоїть на порядку денному.Однак у багатьох сферах підготовка може і повинна відбуватися вже зараз, щоб мати можливість почати негайно зелену відбудову, як тільки дозволять обставини. А наша головна мета — допомогти вам на цьому етапі процесу відновлення та надати перелік екологічних ризиків локально  —  по районах. Наша команда допоможе оцінити збитки, завдані війною довкіллю, а також забруднення та навантаження, пов’язані з минулим», — додала Марцела Чернохова.

Про те завдання проєкту та чим саме команда Чистого повітря  буде допомагати громадам, а також про перспективи розповів Олексій Ангурець, експерт з екології та сталого розвитку програми “Чисте повітря для України”.

«Потрібно розуміти реальний стан наших екосистем, проводити комплексні дослідження та збирати докази злочинів проти довкілля. Тим більше, що екологічні проблеми дуже часто становлять значну небезпеку для здоров’я людей. Лише маючи повну картину та долучаючи провідних експертів з усього світу, можна розробити стратегію з відновлення. Нинішня ситуація – це певним чином і можливість побудувати Україну після війни на екологічних засадах», – сказав експерт.

Заплановані заходи під час реалізації проєкту:

  • збір даних про існуючі критичні потреби та значущі екологічні ризики обраних громад;
  • проведення детальних досліджень забруднених ділянок (відбір проб та аналіз донних відкладів, ґрунту та/або води, оцінку ризику для здоров’я та розробку рекомендацій та плану дій щодо очищення та відновлення території);
  • допомога з підготовкою планів розвитку та відновлення територій громад;
  • 2-3 пілотних проєкти технічної допомоги з використанням зелених технологій та екологічно чистих рішень.

Олексій Ангурець наголосив, що важливо працювати саме локально, тобто в кожній громаді окремо, оскільки екологічні проблеми та навантаження можуть різнитися. І тому подальші стратегії та кроки зеленої відбудови можуть дуже різнитися від громади до громади.

Проте, за словами Марцели Чернохової, є і те, що об’єднує всі громади:

«Результати оцінки ризиків та загроз можуть бути використані органами місцевої влади для підготовки запитів на відшкодування збитків, а також для отримання системної міжнародної фінансової допомоги. Ці звіти, які ми будемо робити для вас, будуть формуватися у співпраці з незалежними міжнародними експертами. Тому вони зможуть стати в майбутньому хорошим підґрунтям під час перемовин щодо міжнародного фінансування для відновлення ваших громад, зокрема із застосуванням чистих рішень».

 

Заступник начальника відділу охорони земельних, водних ресурсів, надр, атмосфер повітря, контролю та координації заходів охорони навколишнього середовища Департаменту захисту довкілля та природокористування Харківської обласної військової адміністрації, Дмитро Топчій, наголосив на важливості залучення міжнародної спільноти та донорів для зеленої відбудови Харківської області, яка кожен день потерпає від обстрілів.

Восени 2023 року ми вже розпочали співпрацю із програмою “Чисте повітря для України”. Підписали Меморандум, в рамках якого Харків вже отримав 3 станції моніторингу повітря. І сподіваємося, що в нас ще буде змога створити в Харківській області мережу моніторингу повітря. Наразі, дійсно, є потреба оцінити вплив війни на довкілля та здоров’я людей в нашому регіоні. Тому департамент довкілля ХОВА сприятиме в реалізації вашого нового проєкту», – зазначив Дмитро Топчий. 

Саме за сприяння Департаменту довкілля ХОВА на презентацію зібралося понад 20 представників громад Харківського регіону.

 

На останок фахівчиня проєкту Чистого повітря, Катерина Колесникова, презентувала присутнім опитувальник для органів місцевого самоврядування. Це перший етап роботи проєкту «Зелена відбудова України: стале відновлення постраждалих від війни регіонів».  Даний опитувальник допоможе зібрати дані про критичні потреби та значущі екологічні ризики, які вже в них є. А згодом стане в пригоді при розробці ефективних стратегій відновлення та підтримки громад після війни.

 

2024.04.30 Зелена відбудова України

Новий проєкт «Зелена відбудова України: стале відновлення постраждалих від війни регіонів» планує залучити 90 громад України.  Проєкт підтримаємо 30 громад. Завдяки роботі українських та закордонних експертів буде створено плани місцевого розвитку та стратегії, спрямовані на розв’язання конкретної екологічної проблеми певної громади. Водночас 3-6 громад отримають мінігранти на реалізацію проєктів з використанням екологічно чистих рішень. В рамках проєкту представники 6 муніципалітетів України відвідають Чехію, аби впродовж 10-денної поїздки перейняти чеський досвід вдалої реалізації проєктів сталого розвитку.

 

 

Про нас

Програма "Чисте повітря для України" реалізується з 2017 року неурядовою організацією Arnika (Чеська Республіка) у співпраці з місцевими громадськими ініціативами з різних регіонів України за фінансової підтримки Transition Promotion Program Міністерства закордонних справ Чеської Республіки.

Ви можете знайти більше інформації про нашу діяльність та можливості участі або поділитися з нами своїми думками, надіславши повідомлення на адресу info@cleanair.org.ua.

Координатори:

Партнери програми:

Донори:

Інформаційні партнери: