Українська громадянська мережа. Різні промислові міста – однакові проблеми.
Все про повітря

Тривожна ситуація з повітрям у Кривому Розі після аварії на коксохімі: небезпека токсичних викидів

           Промислові викиди, на жаль, не є рідкістю для міста Кривий Ріг, однак події даної ситуації, викликають особливу тривогу. Жителі міста звикли до промислових забруднень, але подібні інциденти, як цей, демонструють відсутність оперативного сповіщення населення про аварію та комунікації щодо наявних викидів в атмосферне повітря. Що викликає чимале занепокоєння та тривогу і чимало питань до представників підприємства та органів місцевого самоврядування.

Аварія на коксохімічному підприємстві Кривого Рогу

Вранці, у неділю 23.06.2024, хмара диму невідомого походження накрила декілька районів м. Кривий Ріг. Про це почали сповіщати місцеві телеграм-канали. Самі мешканці міста одразу пов’язували хмару з промисловим викидом. Згодом мешканцям Металургійного, Саксаганського та Довгинцівського районів порадили утриматися від прогулянок на вулиці. Оскільки на інтерактивній карті якості повітря міста Кривий Ріг, якість оцінки повітря вказувала на його шкідливість.

Згідно із даними автоматизованих постів моніторингу м.Кривий Ріг, у повітрі було зафіксовано незначну динаміку росту концентрацій окремих забруднюючих речовин, зокрема дрібнодисперсного пилу PM2,5 та PM10, озону. Станом на 11:30 концентрації всіх забруднюючих речовин знаходяться в межах нормативних значень.

Як виявилося згодом, причиною викиду шкідливих речовин у повітря та утворення хмари диму стало аварійне відключення виробничих потужностей на коксохімічному виробництві Арселор Міттал. В результаті цього виникла кризова ситуація — пожежа.

(дежерело:  Свої.Кривий Ріг)

У пресслужбі Арселору ситуацію щодо хмари, яка накрила м.Кривий Ріг, прокоментували так:

«Сьогодні близько 05.00 сталося раптове відключення ряду виробничих потужностей від зовнішньої енергосистеми. Виробничники вимушені були вдатися до ряду кризових технологічних дій для збереження виробничого обладнання, зокрема обладнання коксохімічного виробництва та забезпечення безпеки працівників. Візуальні ефекти, на жаль, були видимі в місті. Зараз енергопостачання відновлено. Ситуація контрольована».

 Проте варто зазначити, що представники заводу не сповістили містян одразу про аварію на підприємстві, виникнення ускладнень і наслідків, а також чи небезпечна утворена хмара диму. 

         Реакція місцевої влади на аварію на коксохімічному заводі

Керівник міського управління екології, Олександр Скакальський, розповів, що після отримання офіційної інформації щодо аварійної ситуації на підприємстві, група швидкого реагування ВСП «Криворізький РВ ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ» негайно виїхала на місце події.  Представники ОЦКПХ провели дослідження вмісту забруднюючих речовин в атмосферному повітрі на території прилеглої житлової забудови. Згідно з їхніми даними, спостерігалися незначні перевищення граничнодопустимих концентрацій наступних речовин:

  • діоксиду азоту – 0,22 мг/ м3 (при нормі 0,2 мг/ м3),
  • аміаку – 0, 26мг/м3 (при нормі 0,2 мг/м3),
  • сірководню – 0, 0085 мг/м3 (при нормі 0,008 мг/м3).

Після проведення повторних досліджень атмосферного повітря о 14-00 год., концентрації забруднюючих речовин знаходились вже у межах гігієнічних значень.

Зауважимо, що за словами мешканців міста та активістів, система оповіщення про хімічні загрози не працює.

Як дізнатися, що на коксохімічному підприємстві сталась аварія?

Зазвичай про небезпеку мають оголосити по радіо, телевізору, як основними каналами зв’язку із населенням. Іноді під час хімічної небезпеки вмикають сирену. Водночас наразі, в умовах війни, хімічна аварія — не єдина причина, з якої може лунати сирена, тому орієнтуватись краще на інші канали зв’язку. Зокрема можна користуватися застосунком моніторингу повітря, наприклад, Eco City, чат-ботами, моніторинговими картами тощо. Інколи наслідки аварії можна побачити або відчути самостійно. Про ці ознаки варто знати, і в разі, якщо ви їх впізнаєте, потрібно негайно перейти в укриття.

(джерело:  Свої.Кривий Ріг)

(джерело:  Свої.Кривий Ріг)

Викиди з коксохімічного підприємства можна визначити за кількома характерними ознаками, які часто супроводжуються забрудненням повітря певними шкідливими речовинами. Нижче наведено основні ознаки разом із прикладами відповідних шкідливих речовин.

1. Різкий і неприємний запах. Однією з найпомітніших ознак є наявність специфічного запаху, який може нагадувати запах паленої гуми, фенолу або інших хімічних речовин. Цей запах часто є сильним і їдким (шкідливі речовини: феноли, аміак, бензол). Запах фенолу, наприклад, можна порівняти із запахом дезінфікуючих засобів, а запах аміаку — з запахом нашатирного спирту.

2. Видимі хмари диму. Під час аварій або викидів можна побачити густі хмари диму, які можуть мати різний колір, часто сіруватий або чорний. Ці хмари можуть бути помітні на великій відстані від джерела. Густі сіруваті або чорні димові хмари можуть містити високі концентрації наступних речовин, що утворюються під час спалювання вугілля або коксування: оксиди азоту (NOx), діоксид сірки (SO2), тверді частинки (пил).

3. Подразнення органів дихання, очей та шкіри. Вдихання сірководню, формальдегіду може викликати кашель і задишку, навіть у низьких концентраціях. Водночас контакт з повітрям, що містить аміак або феноли, може викликати сльозотечу та почервоніння очей.

4. Зміна кольору рослинності. Високі рівні діоксиду сірки (SO2) можуть призвести до жовтіння та в’янення листя дерев і рослин.

5. Підвищений рівень забруднюючих речовин у повітрі. Моніторингові станції можуть фіксувати підвищені концентрації оксиду азоту (NOx), діоксиду сірки (SO2), бензолу, толуолу, ксилолу, формальдегіду тощо особливо під час аварій на підприємствах.

(більше про Забруднювачі повітря та вплив на здоров’я читайте за посиланням >>)

Зазначені шкідливі речовини підвищена частота захворювань серед населення, таких як алергії, астма, бронхіт та інші респіраторні захворювання, може бути пов’язана з високими рівнями цих речовин в атмосферному повітрі. Навіть короткостроковий вплив цих речовин може негативно впливати на здоров’я людей.

Коли якість атмосферного повітря є несприятливою для чутливих до забруднення груп населення та у випадках настання несприятливих метеорологічних умов рекомендується уникати активної фізичної діяльності, обмежувати тривале перебування на вулиці, збільшувати споживання рідини до 2-3 літрів на день. Детальніше про Український індекс якості повітря та поради, що робити у випадку певного рівня забруднення дивіться у таблиці ТУТ.

Тож розуміння цих ознак допомагає швидко виявляти та реагувати на екологічні проблеми, спричинені викидами з коксохімічних підприємств, і вживати необхідних заходів для захисту здоров’я населення.

 Дії цивільного населення у разі викиду забруднених речовин у повітря 

У випадку аварійного викиду забруднюючих речовин на коксохімічному (або будь-якому іншому) підприємстві цивільним особам важливо дотримуватися наступних рекомендацій для захисту свого здоров’я:

  • закрийте вікна та двері: забезпечте герметичність вашого житла, щоб мінімізувати проникнення забрудненого повітря всередину приміщення;
  • увімкніть системи вентиляції та фільтрації повітря (якщо у вас є системи кондиціонування з фільтрацією повітря, увімкніть їх для очищення повітря всередині приміщення). Якщо ваш кондиціонер не має фільтруючих елементів, вимкніть його, щоб не втягувати забруднене повітря до приміщення;
  • уникайте перебування на вулиці: залишайтеся вдома та не виходьте на вулицю без крайньої необхідності. Обмежте фізичну активність на відкритому повітрі. В разі, якщо ви перебуваєте на вулиці, то варто зайти у приміщення;
  • використовуйте захисні маски, якщо вам необхідно вийти на вулицю. Вони можуть фільтрувати шкідливі речовини. Найкраще підходять респіратори з фільтром типу N95 або аналогічні;
  • захистіть очі: використовуйте захисні окуляри, щоб уникнути подразнення очей від шкідливих речовин у повітрі;
  • приготуйте аварійний набір: майте вдома набір першої необхідності, що включає захисні маски, питну воду, медикаменти та інші необхідні речі;
  • пийте більше води, вона допоможе зменшити негативний вплив забруднюючих речовин на організм;
  • захищайте харчові продукти: зберігайте продукти харчування у герметичних контейнерах, щоб уникнути їх забруднення;
  • якщо у вас виникли симптоми отруєння або респіраторні проблеми, негайно зверніться за медичною допомогою.

І, ми вже про це зазначали, але ще раз наголосимо, що потрібно постійно слідкувати за інформацією від місцевих органів влади. Для цього регулярно перевіряйте офіційні повідомлення та рекомендації від місцевих органів влади та екологічних служб. Дотримуйтесь їхніх вказівок.

Що каже експерт? 

Дана ситуація підкреслює важливість моніторингу та оперативного реагування на подібні аварійні ситуації в разі їхнього виникнення. Ба більше, миттєвого сповіщення населення про аварію та викиди в атмосферне повітря, розповідає експерт з екології та сталого розвитку програми “Чисте повітря для України” Олексій Ангурець:

«Аварійна ситуація яка відбулася на Коксохімічному виробництві м. Кривий Ріг ще раз доводить необхідність постійного автоматизованого моніторингу атмосферного повітря в таких промислово навантажених містах. Ми побачили також, що необхідна більша щільність та масовість покриття території Криворіжжя станціями громадського моніторингу для своєчасного інформування про стан повітря саме там, де ви можете стикнутися з небезпечними викидами».

Важливо розуміти, що вплив такого забруднення може мати довгострокові наслідки для здоров’я жителів. Тому окрім тимчасових заходів, таких як закриття вікон і обмеження перебування на вулиці, необхідно вимагати від місцевих і державних органів влади прийняття більш жорстких екологічних норм та покращення контролю за промисловими підприємствами.

Маємо пам’ятати, що наше здоров’я та безпека залежать від чистоти навколишнього середовища. Міська адміністрація, промислові підприємства та громадськість мають об’єднати зусилля для забезпечення екологічної безпеки жителів міста.

Тим часом жителі Кривого Рогу повинні бути особливо обережними, слідкувати за станом повітря і дотримуватися рекомендацій щодо зменшення впливу забруднення на своє здоров’я.

 

Про нас

Програма "Чисте повітря для України" реалізується з 2017 року неурядовою організацією Arnika (Чеська Республіка) у співпраці з місцевими громадськими ініціативами з різних регіонів України за фінансової підтримки Transition Promotion Program Міністерства закордонних справ Чеської Республіки.

Ви можете знайти більше інформації про нашу діяльність та можливості участі або поділитися з нами своїми думками, надіславши повідомлення на адресу info@cleanair.org.ua.

Координатори:

Партнери програми:

Донори:

Інформаційні партнери: