Українська громадянська мережа. Різні промислові міста – однакові проблеми.
Все про повітря

Оцінка якості поверхневих вод в м. Дніпро в період з 22.07.2024 по 04.08.2024

Команда “Чисте повітря для України” у співпраці з ЦЕМ на основі підписаного Меморандуму в липні 2023 року, продовжує моніторинг поверхневих вод у м. Дніпро, який здійснюється за допомогою автоматизованої станції «Наяда-2».

Ми проводимо оцінку якості поверхневих вод, щоб визначити придатність води для подальшого використання з метою:  

  • господарсько-побутового використання 
  • водокористування в оздоровчих, рекреаційних, спортивних цілях 
  • потреб рибного господарства.

В нашому випадку оцінювання якості поверхневих вод проводиться з урахуванням вимог до якості води водних об’єктів розташованих у межах населених пунктів визначеного Наказом МОЗ №721 від 02.05.2022 «Про затвердження Гігієнічних нормативів якості води водних об’єктів для задоволення питних, господарсько-побутових та інших потреб населення».   

Наголошуємо, що це не оцінка води згідно з питними нормативами, а також її епідеміологічного стану

За два тижні з 22.07.2024 по 04.08.2024 включно були проведені вимірювання за 17 показниками:

  • загальний вміст зважених речовин (TSS),  
  • каламутність,  
  • забарвленість,  
  • загальний органічний вуглець (TOC),  
  • розчинений органічний вуглець (DOC), 
  • біохімічне споживання кисню (BOD),  
  • хімічне споживання кисню (COD),  
  • азот нітратний (NO3-N),  
  • нітрати (NO3-),  
  • хлорофіл а (Chl-a),  
  • сума ароматичних вуглеводнів (BTX),  
  • температура, 
  • розчинений кисень (O2),  
  • електропровідність (ЕС), 
  • калій(Potassium), 
  • pH, 
  • азот амонійний (NH4-N).

 

Оцінка стану вод р. Дніпро в межах м. Дніпро за період  22.0704.08.24 *

*Додаткова інформація про окремі показники: 
Біохімічне споживання кисню – кількість розчиненого кисню, що витрачається на аеробне біохімічне окиснення під дією мікроорганізмів, а також розкладання нестійких органічних з’єднань що містяться у воді. Використовується для оцінки ступеня забруднення води органічними сполуками. 
Хімічне споживання кисню – кількість кисню, необхідна для хімічного окиснення неорганічних і органічних речовин. Різке зростання ХСК води свідчить про забруднення водойми. Величина ХСК є важливою гігієнічною характеристикою води, яка дозволяє судити про забрудненість води окисленими речовинами, але не дає інформації про склад забруднення. 

Спостерігалися перевищення нормативів за показниками:

  • хімічне споживання кисню постійно перевищує у 1,24-1,65 раза;
  • сума ароматичних вуглеводнів (BTX) – спостерігались поодинокі випадки перевищень;
  • розчинений кисень – спостерігаються значення нижче норми;
  • рН – з 04.08.2024 спостерігались значення нижче норми.

За показниками нітрати (NO3-) та азот нітратний (NO3-N) перевищень не спостерігались.

Гідрохімічний аналіз води р. Дніпро, як середовища існування гідробіонтів

До аналізу даних моніторингу води долучилися наші партнери – науковці з Дніпровського національного університету ім. Олеся Гончара, з яким “Чисте повітря для України” співпрацює з 2021 року (відповідно підписаного Меморандуму).

З метою оцінки якості води, як середовища існування гідробіонтів, проведено оцінку гідрохімічних показників із використанням стаціонарної станції «Наяда-2» у період з 22.07.2024 по 04.08.2024 р.

Встановлено, що показники температури води були на рівні +25,6–29,8 оС, а отже не відповідають нормативним показникам для рибогосподарського призначення. Зберігаються досить високі показники температури води, як і попередньому досліджені, це пов’язано насамперед з сезонними змінами. Каламутність та забарвленість води була у межах норми. Подекуди виявлено високі значення показників загального вмісту завислих речовин – 38,1 мг/л.

Розчинений кисень та температура

 

Під час дослідження було зафіксовано низькі показники розчиненого кисню – 0,94 мг/л, що пов’язано з підвищенням температури води, хоча в цілому показник трималися на рівні 11,6 мг/л. Край низькі показники розчиненого кисню негативно впливають на нормальний фізіологічний розвиток гідробіонтів та можуть спровокувати явища «замору» у водоймі.

Результати гідрохімічного аналізу якості води дозволили визначити, що вміст азоту нітратного та нітратів у воді не перевищував нормативні значення.

Нітрати, азот нітратний та загальний вміст зважених речовин (TSS)

Показники рН були у межах норми та становили 6,4-7,5 од. Від розміру pН залежить розвиток і життєдіяльність водяних рослин, сталість різноманітних форм міграції елементів тощо.

Встановлено збільшення показника БСК5 до 4,1 мгО2/л, що не відповідає ГДК для водойм рибогосподарського призначення. Величина біохімічного споживання кисню залежить від наявності у водоймі значної кількості органічних речовин як природного, так і антропогенного походження. У воді дослідної ділянки також було виявлено перевищення показників ХСК, як для водойм рибогосподарського призначення, вони трималися на рівні 37,2-49,5 мгО2/л. Збільшення показника ХСК свідчить про органічне забруднення водного середовища. Порівнюючи отримані дані з попередніми дослідженнями спостерігається збільшення показників БСК5 та ХСК.

Каламутність, Забарвленість, Біохімічне споживання кисню (BOD) та Хімічне споживання кисню (COD)

Вміст загального органічного вуглецю складав 20,2-25,0 мг/л. Максимальна концентрація розчиненого органічного вуглецю  становила 16,7 мг/л . При досліджені було встановлено поодинокі перевищення показників суми ароматичних вуглеводнів (BTX) у воді, як і у всіх попередніх дослідженнях.

Показники електропровідності води трималися у межах 326-336 µS/cm. Електропровідність поверхневих вод пов’язана з наявністю в них сольових компонентів (головних іонів), особливих змін даного показника порівняно з попередніми дослідженнями не виявлено.

Загальний органічний вуглець (TOC), Розчинений органічний вуглець (DOC), Сума ароматичних вуглеводнів (BTX) та Хлорофіл а (Chl-a)

Таким чином, за результатами досліджень вода на дослідній ділянці не відповідає нормативним показникам якості води для рибогосподарських потреб за значеннями таких показників: температура води, концентрація розчиненого кисню, БСК5 та ХСК. Виявлені зміни гідрохімічних показників  можуть негативно впливати на фізіологічний стан гідробіонтів, що може спровокувати заморні явища у водоймі.

 

Аналіз вимірювань якості води стаціонарною станцією «Наяда-2»  
з 22.07.2024 до 04.08.2024.
* З технічних причин (відключення електроенергії) деякі дані відсутні
** 24.07.2024 проводилось технічне обслуговування обладнання станції (очищення)

Про нас

Програма "Чисте повітря для України" реалізується з 2017 року неурядовою організацією Arnika (Чеська Республіка) у співпраці з місцевими громадськими ініціативами з різних регіонів України за фінансової підтримки Transition Promotion Program Міністерства закордонних справ Чеської Республіки.

Ви можете знайти більше інформації про нашу діяльність та можливості участі або поділитися з нами своїми думками, надіславши повідомлення на адресу info@cleanair.org.ua.

Координатори:

Партнери програми:

Донори:

Інформаційні партнери: