Українська громадянська мережа. Різні промислові міста – однакові проблеми.
Все про повітря

Україну накрила пилова буря: EcoCity фіксує критичний рівень РМ10 та надзвичайно погану якість повітря

Україну накрила пилова буря: EcoCity фіксує критичний рівень РМ10 та надзвичайно погану якість повітря
Джерело: Укргідрометцентр

30 вересня Україну накрила пилова буря. Станції моніторингу повітря EcoCity сьогодні вночі фіксували погіршення якості повітря пов’язане з дрібнодисперсним пилом — переважно з РМ10, інші фракції також зросли але не так суттєво. В деяких містах ситуація вже покращилась. Наприклад, в Харкові впродовж дня вже не фіксувалися високі концентрації по пилу. В інших — продовжується фіксація надзвичайно поганої якості повітря пов’язаної з пилом. Так, в Кривому Розі по всьому місту станції фіолетові, що означає за Українським індексом якості повітря UAQI Категорію якості повітря VI — надзвичайно погана якість повітря.

Найбільша концентрація частинок у повітрі фіксується у Дніпропетровській, Сумській, Полтавській та Миколаївській областях.
За даними Українського гідрометеорологічного центру,атмосферний вихор із пилу та смогу прийшов до України із території Росії.

Нижче детальніша інформація щодо стану якості повітря по містам України.

Що фіксували станції моніторингу повітря EcoCity?

 

Харків.

Найбільше забруднення спостерігалось в період з 29.09 22:00 по 30.09 08:00. Найбільша годинна концентрація пилу РМ10 317.44 мкг/м3. По РМ2,5 максимум фіксувалась задовільна якість повітря, перевищень не було, максимальне значення 18.44 мкг/м3

 

Дніпро.

Найвищі концентрації фіксували станції ДНУ-1 та Титова_17_а. Погіршення якості повітря розпочалось приблизно опівночі (30.09 00:00), найвищі концентрації по всьому місту фіксувались о 4-5 годині ранку. При цьому максимальні значення РМ10 близько 300 мкг/м3: на станції ДНУ-1 305.44; на станції Титова – 294.54. Після 6 години ранку спостерігається зниження концентрації, але все ще відповідають поганій якості повітря. Деякі станції також фіксували погану якість повітря по РМ2,5 але більш короткий період часу і на зараз по РМ2,5 вже фіксується задовільна якість саме по РМ2,5.

Полтава.

Все не так одноманітно по переважаючій фракції пилу, що найбільше впливає на якість повітря на деяких станціях найбільшими забруднювачами фіксується пил фракцій РМ2,5 та РМ1,0, а в деяких переважає РМ10. Погіршення якості повітря на переважаючій більшості станцій розпочалось сьогодні о 2-3 годині ночі. Загальної тенденції щодо покращення якості повітря станом на 11:00 не спостергіався.

Суми.
Одна станція у місті показала підвищення концентрації пилу та погіршення якості повітря розпочалось після 23:00 29.09. Станом на 11:41  спостерігалося покращення якості повітря, але все ще відповідало поганій якості повітря (за РМ10).

Кривий Ріг.

Погіршення якості повітря в Кривому Розі розпочалось пізніше, ніж в інших містах зазначених вище, на 1 станції після 5-ї години ранку, на інших трохи пізніше о 7-8 годинах. Але зараз всі станції фіксують надзвичайно погану якість повітря. Переважаючий забруднювач РМ10.

Нікополь.

Погіршення якості повітря розпочалось близько 5-ї години ранку. На станції в центрі міста фіксувалась надзвичайно висока концентрація РМ10 – 542.67 мкг/м3 о 7-й годині 30.09. Зараз станції продовжують фіксувати надзвичайно погану якість повітря за РМ10.

Згідно прогнозів Укргідрометцентра, очікується, що така ситуація з підвищеною запиленістю триватиме до п’ятниці. Потім ситуація повинна покращитися, оскільки має змінитися напрямок вітру на південний та західний. Однак, можливі періодичні погіршення, пил буде надходити хвилями.

Небезпека дрібнодисперсного пилу: як пилова буря впливає на якість повітря та здоров’я населення

Експерт з екології, Олексій Ангруець, пояснює, в чому небезпека саме дрібнодисперсного пилу.
“Пилова буря, наслідки якої ми зараз спостерігаємо на станціях мережі EcoCity, призводить до різкого збільшення концентрації дрібнодисперсного пилу, зокрема частинок РМ10. Ці частинки небезпечні тим, що мають здатність проникати глибоко в дихальні шляхи людини, осідати в легенях і навіть потрапляти в кровоносну систему. Тривалий вплив таких забруднювачів може викликати загострення хронічних респіраторних захворювань, посилювати алергічні реакції, а також збільшувати ризик серцево-судинних захворювань. Особливо вразливі до таких забруднень діти, літні люди та особи з хронічними захворюваннями”.
Як бачимо, станції моніторингу EcoCity показували Категорії якості повітря від IV до VІ.

Згідно Українського індексу якості повітря, при Категорії якості повітря IV (Погана якість повітря) Вміст у повітрі забруднюючих речовин становить небезпеку при довготривалому впливі. Усі категорії населення можуть відчувати загострення рефлекторних реакцій та мати наслідки для здоров’я при довготривалому впливі.

А при Категорії якості повітря V (Дуже погана якість повітря) для уразливих та чутливих до забруднення категорій населення вміст у повітрі забруднюючих речовин становить небезпеку навіть при короткостроковому впливі. Усі категорії населення можуть відчувати сильне загострення рефлекторних реакцій та мати наслідки для здоров’я небезпеку навіть при короткостроковому впливі. І при надзвичайно поганій якості повітря (VI) Вміст у повітрі забруднюючих речовин становить небезпеку навіть при короткостроковому впливі. Усі категорії населення можуть відчувати сильне загострення рефлекторних реакцій та мати наслідки для здоров’я небезпеку навіть при короткостроковому впливі.

При таких Категоріях забруднення дотримуйтеся наступних правил:

  • рекомендуємо виключити або перенести на інший час будь-яку діяльність на відкритому повітрі.
  • якщо у вас виникає рефлекторна реакція на забруднене повітря – кашель, задишка, подразнення слизових оболонок носоглотки, біль в очах тощо – рекомендуємо використовувати засоби індивідуального захисту органів дихання.
  • у випадку довготривалого прояву рефлекторних реакцій або інших відчутних наслідків для вашого здоров’я рекомендуємо звернутися за консультацією до вашого лікаря та сумлінно виконувати його настанови.
  • зменшіть тривалість перебування на вулиці (в ідеалі – не виходьте з дому);
  • закрийте вікна в приміщенні;
  • проведіть вологе прибирання;
  • використовуйте в приміщенні очищувачі повітря.

__________________________________________________________________________

Дізнатися про якість повітря та радіаційний фон у вашій місцевості в реальному часі можна на карті EcoCity:

https://reborn.eco-city.org.ua/

 

Щоб отримувати оповіщення про радіаційну, хімічну небезпеку та якість повітря, завантажуйте на телефон наш додаток EcoCity:

> (для iOS): https://apps.apple.com/ua/app/ecocity/id6473950551?l=uk

 

 

 

Про нас

Програма "Чисте повітря для України" реалізується з 2017 року неурядовою організацією Arnika (Чеська Республіка) у співпраці з місцевими громадськими ініціативами з різних регіонів України за фінансової підтримки Transition Promotion Program Міністерства закордонних справ Чеської Республіки.

Ви можете знайти більше інформації про нашу діяльність та можливості участі або поділитися з нами своїми думками, надіславши повідомлення на адресу info@cleanair.org.ua.

Координатори:

Партнери програми:

Донори:

Інформаційні партнери: