Українська громадянська мережа. Різні промислові міста – однакові проблеми.
Все про повітря

Вперше станція громадського моніторингу повітря з’явилась в запорізькій школі

8. 9. 2020,

В рамках міжнародного проекту «Чисте повітря для України» у співпраці ГО «Дзиґа» (Запоріжжя) та чеської організації «Арніка» (Чехія) в Хортицькій національній академії  реабілітації освіти Запорізької обласної ради (о.Хортиця) встановлено станцію громадського моніторингу повітря  “Оксиджен”. 

Це перша станція в Запоріжжя яка встановлюється безпосередньо в навчальному закладі, де цілодобово перебувають діти. На виконання  Національної програми «Діти України» на базі Запорізька лікувальна школа-інтернат для дітей із захворюваннями серцево-судинної системи. У 2007 році Хортицькому багатопрофільному навчально-реабілітаційному центру надано статус інноваційного закладу, а в 2010 році статус національного освітньо-реабілітаційного центру. З ініціативою про встановлення сучасного датчику, виступила Запорізька Екокоаліція. Особливість станцій Оксиджен в тому, що крім дрібнодисперсного пилу, яку вимірюють вже існуючі станції громадського моніторингу, вони оцінюють зміст в повітрі небезпечних забруднюючих речовин: діоксид азоту, оксид вуглецю, аміак, формальдегід, приземний озон, сумарні органічні речовини.

Під час встановлення станції моніторингу повітря, представники Екокоаліції зустрілись із адміністрацією навчального закладу, розказали про принципи роботи станцій моніторингу, свою діяльність та про вплив забруднення повітря на людину та  довкілля, можливості розробки наукових та дослідницьких робіт учнями в сфері довкілля. Крім того «Екокоаліція Запоріжжя» провела «атмосферний урок» для учнів Хортицька національна академія: Ірина Пірогова, координатор «Екокоаліції Запоріжжя» розповіла про вплив забруднення повітря на людину і можливості мінімізації цих ризиків, Александр Костенко, спеціаліст з аналітичного обладнання розповів про технічні особливості станцій, які використовуються в нашому місті для отримання даних про повітря. Олеся Крамаренко, голова ГО «Дзиґа» розповіла про співпрацю з чеською організацією «Арніка» в в рамках проєкту «Чисте повітря для України» , продемонструвавши обладнання, яке розроблено в рамках проєкту і передано запорізьким активістам для замірів якості повітря. Ректор навчального закладу Валентина Нечипуренко подякувала всім членам Екокоаліціі за увагу до проблем довкілля і дитячого здоров’я. Разом із спеціалістами та науковцями обговорили можливості залучення дітей до наукових та дослідницьких робіт, а також перспективу спільної підготовки пілотного проекту по інвентаризації зелених насаджень.

В кінці активісти продемонстрували роботу пересувної мобільної лабораторії Запорізького обласного лабораторного центру МОЗ України.

В умовах адаптивного карантину увага суспільства та влади сфокусована на збереженні здоров’я людей та дітей в першу чергу. Встановлення станції моніторингу допоможе відслідковувати стан якості повітря під час навчального процесу та відпочинку дітей.

 

Про нас

Програма "Чисте повітря для України" реалізується з 2017 року неурядовою організацією Arnika (Чеська Республіка) у співпраці з місцевими громадськими ініціативами з різних регіонів України за фінансової підтримки Transition Promotion Program Міністерства закордонних справ Чеської Республіки.

Ви можете знайти більше інформації про нашу діяльність та можливості участі або поділитися з нами своїми думками, надіславши повідомлення на адресу info@cleanair.org.ua.

Координатори:

Партнери програми:

Донори:

Інформаційні партнери: