Українська громадянська мережа. Різні промислові міста – однакові проблеми.
Все про повітря

ДТКР: Законопроекти екологічного спрямування четвертої сесії Верховної Ради України

В рамках проекту “Чисте повітря для України” ведеться моніторинг змін в законодавстві. ГО “Досить труїти Кривий Ріг” надає активним НПО в регіонах відомості про оновлення, коментарі та пропозиції до відповідних законодавчих актів, матеріали для написання прес-релізів.

1 вересня 2020 вийшла постанова Верховної Ради України, якою затверджений Порядок денний четвертої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання, яка триває з серпня 2020 року по січень 2021 року. Постанова містить перелік питань, підготовлених до розгляду на пленарних засіданнях, а також питань, які потребують додаткової підготовки і доопрацювання.

ДТКР вивчили порядок денний і інформують колег про законопроекти екологічного спрямування, які вже потрапили до сесійної зали, або які слід очікувати там найближчим часом.

На пленарних засіданнях планують розглянути зокрема: проект Закону про обмеження обігу пластикових пакетів на території України; проект Закону про внесення змін до Закону України “Про охорону атмосферного повітря” щодо зобов’язань підприємств, установ, організацій та громадян – суб’єктів підприємницької діяльності, що здійснюють викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря; проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо впровадження європейських принципів модернізації української промисловості; проект Закону про відходи електричного та електронного обладнання; проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо охорони водних біоресурсів та середовища їх існування; проект Закону про батареї і акумулятори тощо.

Проте є низка законопроектів, які Верховна Рада вирішила не включати до порядку денного четвертої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання. Ось деякі з них:

  • Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення державного регулювання у сфері поводження із пестицидами і агрохімікатами – передбачається внесення змін до законів України: “Про пестициди та агрохімікати”, “Про страхування” та “Про ліцензування видів господарської діяльності, що підлягають ліцензуванню”.
  • Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо охорони фауни та флори згідно міжнародних угод) – пропонується удосконалити заходи щодо посилення охорони фауни та флори згідно норм міжнародних угод екологічного спрямування, що сприятиме приведенню українського законодавства у відповідність до міжнародних договорів з охорони фауни та флори, а також посилить захист територій і об’єктів природно-заповідного фонду.
  • Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо запобігання несприятливому впливу забруднення повітряного середовища на здоров’я населення, метою якого є зниження рівня забруднення атмосферного повітря, рівнів шуму в містах України, попередження захворюваності населення, зниження рівнів його смертності та підвищення тривалості життя шляхом запровадження часового обмеження руху великовагових транспортних засобів територією міст, чисельність населення яких перевищує 250 тис. осіб.
  • Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів (щодо збереження родючості ґрунтів) – передбачається внести зміни до статей 52, 53 Кодексу України про адміністративні правопорушення, статей 239, 254 Кримінального кодексу України, якими встановлено підвищення відповідальності (збільшити штрафи) за псування і забруднення сільськогосподарських та інших земель, порушення правил використання земель, безгосподарське використання земель.
  • Проект Закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо покращення стану навколишнього природного середовища – пропонується внести зміни до ст. 77-1 «Самовільне випалювання рослинності або її залишків» та ст. 141 «Порушення правил охорони смуги відводу автомобільних шляхів» КУпАП, надавши право уповноваженим на те посадовим особам органів внутрішніх справ (Національної поліції), громадським інспекторам з охорони довкілля, громадським лісовим інспекторам, державним інспекторам сільського господарства, працівникам відомчої, сільської пожежної охорони та членам добровільних пожежних дружин (команд), протипожежних об’єднань громадян складати протоколи про відповідні адміністративні правопорушення (зміни до ст. 255 КУпАП). Право розглядати справи про адміністративні правопорушення, передбачені ст. 77-1 КУпАП,у проекті додатково пропонується надати адміністративним комісіям (зміни до ст. 218 КУпАП) та виконавчим комітетам (виконавчим органам) сільських, селищних, міських рад (зміни до ст. 219 КУпАП).

Про нас

Програма "Чисте повітря для України" реалізується з 2017 року неурядовою організацією Arnika (Чеська Республіка) у співпраці з місцевими громадськими ініціативами з різних регіонів України за фінансової підтримки Transition Promotion Program Міністерства закордонних справ Чеської Республіки.

Ви можете знайти більше інформації про нашу діяльність та можливості участі або поділитися з нами своїми думками, надіславши повідомлення на адресу info@cleanair.org.ua.

Координатори:

Партнери програми:

Донори:

Інформаційні партнери: