Українська громадянська мережа. Різні промислові міста – однакові проблеми.
Все про повітря

В Івано-Франківську відкрилась 5-ти денна Міжнародна онлайн-конференція “Промислове забруднення повітря в Україні 2020”

20. 11. 2020,

Конференція стала підсумковим заходом дворічної україно-чеської співпраці в рамках проєкту “Чисте повітря для України” (2019-2020), який реалізується в Україні за підтримки чеської організації “Arnika”, що фінансується Міністерством закордонних справ Чеської Республіки в рамках Програми трансформаційної співпраці та Національного фонду демократії (США).

Відкрив конференцію модератор заходу Мартін Скальський, ГО “Арніка” (Чехія), який зазначив про необхідність об’єднання зусиль не тільки між людьми, але й посилення співпраці між країнами. “За останні 30 років досвід Чехії показав, що можно продовжувати економічний розвиток, покращуючиекологічнускладову,” – підкреслив експерт. – Конференція, яку ми організували, важлива для обміну досвідом, інформацією, кращими європейськими практиками, обговоренням ризиків та перешкод, що стоять на шляху до чистого повітря в Україні.

З вітальним словом до присутніх виступив Jakub Lewandowski, секретар посольства Чеської Республіки в Україні, який наголосив на системній співпраці Посольства з чеською організацією “Арніка”, на пріоритизації екологічних питань, які пов’язані не лише із здоров’ям, а й з правами людини.

”Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів усвідомлює важливість питання якості моніторингу повітря для українців, тому воно включено в пріоритет програми Дій уряду.” – наголосила у вітальному слові Ірина Ставчук, заступниця Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України. – З одного боку це зменшення промислового забруднення, а з іншого – налагодження системи моніторингу повітря відповідно до Європейських Директив/50 та /75.

Другий процес, над яким працює Міністерство – інтегрований підхід на дозволи, це доступні та кращі технології, модернізація підприємств, обов’язкові системи моніторингу на джерелах викидів. Відповідний Законопроект пройшов всі необхідні обговорення і направлений на розгляд ВРУ. Паралельно в Україні за міжнародної підтримки розпочався проєкт побудови дорожньої карти розвитку системи моніторингу повітря за участю громадськості та експертів. Розуміючи ситуацію і соціальний запит жителів мати в поточному часі дані про якість повітря ми підтримуємо громадську активність в питаннях розвитку системи моніторингу”, – резюмувала Ірина Ставчук.

Юлія Овчинникова народна депутатка ВРУ, членкиня Комітету ВРУ з питань екологічної політики та природокористування зазначила “На державному рівні важлива екологізація всіх сфер: для комплексного вирішення – екологізація виробництва і формування екологічної культури”.

Після вітальних слів розпочалася робота конференції. Максим Сорока, науково-технічний радник проекту «Чисте повітря для України» (Дніпро) презентував доповідь “На шляху до чистого повітря – досвід та досягнення громадського моніторингу повітря в Україні”. Під час презентації розповів про шлях становлення та розбудови системи громадського моніторингу повітря в Україні, про виклики з якими зіткнулися активісти. Експерт розповів про створення унікальних пристроїв оцінки якості повітря та динаміку розвитку української мережі громадського моніторингу повітря. «Незважаючи на наші спільні успіхи вкрай важливо говорити про проблеми, з якими зіткнулись громадські системи моніторингу повітря, а саме: обмежений та непропорційний ріст мережі, необхідність технічного обслуговування та забезпечення стабільної активності станцій моніторингу». «Громадський моніторинг вже став сервісом з великою довірою серед населення. Саме цього прагнуть державні структури, проте досягають незалежні громадські ініціативи. За цей рік ми неодноразово переконалися в цьому – чи то під час «пилової бурі» у квітні, чи то під час несприятливих метеоумов у вересні – саме станції громадського моніторингу стали єдиним оперативним сигналом про забруднення повітря. Все це демонструє величезні можливості громадського моніторингу повітря: громадянам допомогти адаптуватися до промислового забруднення у місті, підприємствам – ставати більш соціально- та ЕКО- відповідальними, а міській владі приймати ефективні управлінські рішення». «Тільки використовуючи принцип «together because together» ми зможемо пройти цей шлях визнання і мати справжній вплив на вирішення ситуації із забрудненням повітря», – зазначив експерт.

Маргарита Женчук, координаторка роботи з міжнародними партнерами “Промприлад. Реновація” (Івано-Франківськ) мотивуючи розповіла про соціальне підприємництво і підтримку громадських ініціатив на прикладі успішно діючого публічного простору “Urban Space 100”, платформи громадських ініціатив “Тепле місто” та інноваційного інвестиційного проєкту “Промприлад. Реновація”. Вона запевнила слухачів, що коли є мета і бажання щось змінювати, попри виклики що є сьогодні, треба використовувати ресурсну підтримку і не боятися йти вперед.

Олексій Трелевський, куратор проекту громадського моніторингу якості повітря EcoCity розповів історію успіху діяльності команди EcoCity, про перші поразки та перші станції моніторингу, які з’явилися в місті, вдосконалення обладнання, оновлення команди розробників, про проблеми на шляху реалізації проекту.Дослідник представив також концепт нової станції для вимірювання води та грунтів за 5 параметрами, над якою вони зараз працюють. Дмитро Обухів, розробник програмного забезпечення станцій моніторингу та співавтор проекту EcoCity, розповів про значення громадського моніторингу для жителів забруднених міст і великий потенціал проєкту в майбутньому.

Olesya Kramarenko, Дзига (Запоріжжя) & Павліна Філіпповова, Арніка (Чехія) розповіли про “Ситуацію в промислових містах та успішні громадські кампанії в рамках Програми малих грантів Arnika”, яка стартувала у 2019 році. Подано було проєкти від 39 громадських організацій з 10 українських міст, відібрано 6 проектів на суму 12 000 євро. Серед основних результатів: встановлено 15 станцій громадського моніторингу, охоплено близько 10 000 слухачів вебінарів, глядачів ефірів та учасників проектів, проведено 26 зустрічей та обговорень, підготовлено більше 50 документів, звернень та листів. Павліна Філіпповова відмітила, що “Ця спіпраця стала доволі корисною для активізації локальних громад та створення потужного руху за чисте повітря в містах України”.

Під час дискусії учасники та гості конференції обговорили актуальні питання сертифікації та калібровки станцій моніторингу, перспективи визнання та використання даних, необхідність розбудови системної комплексної стратегії державного моніторингу, необхідності посилення контролю за промисловим забрудненням, а також проблеми якісної розробки дозвільних документів і вдосконалення нормативної бази у цій сфері.

Крім того, під час конференції оголошено про початок збору підписів під петицією за чисте повітря.

Наступна конференція відбудеться 24 листопада в м.Запоріжжі за темою законодавчого регулювання забруднення повітря в Україні та ЄС.

Про нас

Програма "Чисте повітря для України" реалізується з 2017 року неурядовою організацією Arnika (Чеська Республіка) у співпраці з місцевими громадськими ініціативами з різних регіонів України за фінансової підтримки Transition Promotion Program Міністерства закордонних справ Чеської Республіки.

Ви можете знайти більше інформації про нашу діяльність та можливості участі або поділитися з нами своїми думками, надіславши повідомлення на адресу info@cleanair.org.ua.

Координатори:

Партнери програми:

Донори:

Інформаційні партнери: