Українська громадянська мережа. Різні промислові міста – однакові проблеми.
Все про повітря

Конференція по промисловому забрудненню в Запоріжжі: введення кримінальної відповідальності, судові скарги, процедура ОВД, “додаткова вартість” за захворювання, як механізми впливу на забруднювачів

25. 11. 2020,

24 листопада, в Запоріжжі, відбувся II-ий день міжнародної  конференції (онлайн) “Промислове забруднення повітря в Україні: що ми можемо зробити разом?” (УКРАЇНА-ПРАГА). Учасники обговорили тему: “Регулювання забруднення атмосферного повітря в Україні та ЄС на законодавчому рівні”. 

Олег Бондаренко, Народний депутат ВРУ, голова Комітету ВРУ з питань екологічної політики та природокористування під час привітального слова зазначив про необхідність змінювати концептуальний підхід до підвищення екологічної свідомості. Представник парламенту зупинився на важливих законодавчих ініціативах, над якими працює комітет з громадськістю: “Законопроект про запобігання, зменшення та контроль впливу промислового забруднення” значно наближає природоохоронне законодавство до вимог ЄС і запроваджує новий підхід – видачу інтегрованого дозволу. Другий напрямок – контроль та впровадження моніторингу атмосферного повітря та зміни до “Закону про атмосферне повітря”. “Екологічний комітет тримає на контролі вирішення питань, пов’язаних із забрудненням у Кривому Розі, Запоріжжі, Харкові, Києві, де є великі забруднювачі. Потрібно контролювати дотримання норм, вказаних у дозволах та забезпечити дієвий екологічний контроль”, – зауважив парламентар. 

Павліна Філіпповова, координатор проекту «Чисте повітря для України», Arnika (Чехія) зауважила, що під час 4 років роботи чеської організації “Арніка” в Україні вдалося втілити багато проектів з метою вирішення проблеми промислового  забруднення: запустити сайт про повітря, провести дослідження, посилити розвиток мережі станцій громадського моніторингу та власне активізму. ”Загалом, наш проект був орієнтований не лише на покращення чистоти повітря, а на підтримку громадян і співпрацю. Кожен повинен починати з себе. Але тоді, коли ці люди об’єднуються створивши велику і сильну спільноту, яку можна побачити та почути, тоді легше здійснювати зміни”.

Сергій Штепа, Народний депутат Верховної Ради України, голова підкомітету електронного урядування Комітету ВРУ з питань цифрової трансформації, розповів про три законопроекти в сфері промислового забруднення, над якими працює його команда. В першу чергу це про посилення екологічного контролю та відповідальності за недопуск контролюючих служб на підприємство,за яким зафіксовано порушення екологічного законодавства та введення кримінальної відповідальності за забруднення атмосферного повітря.

Промисловий еколог Анна Амбросова, експертка коаліції громадських організацій «Досить труїти Кривий Ріг» (Кривий Ріг) зупинилась на важливих інструментах впливу громадськості на забруднювачів і дала буквально покрокову інструкцію для захисту громадянами своїх прав на чисте довкілля.

Ростислав Невецерал, представник проекту APENA розповів про суть міжнародного проєкту який триватиме 3 роки в Україні з метою впровадження в українське законодавство стандартів якості повітря відповідно до європейських директив. В рамках проєкту відбуватиметься співпраця з урядовими органами, тренінгові програми, інституційне посилення та експертна підтримка. Спеціаліст з якості повітря зупинився на розбіжностях між європейським та українським законодавством і розповів як змінювалась ситуація в чеських забруднених містах.

Євген Тулушев, завідуючий відділення оцінки впливу на здоров’я людини факторів середовища життєдіяльності ДУ “Обласний Лабораторний центр МОЗ України в Запорізькій області”, зазначив: “Найголовніша проблема  – громадське здоров’я. Тому вся система: і регулювання питання викидів у повітря та водні об’єкти,  і поводження з відходами має враховувати і базуватися на факторах, які впливають на здоров’я. Експерт зауважив на ефективності методики оцінки ризиків, яка використовується в усіх розвинутих країнах і була проведена в тому числі в Запоріжжі у 2003-2008 рр. Суть системи в декілька етапів: по-перше визначаються забруднюючі речовини, які найбільш сильно впливають на здоров’я населення, по-друге – визначаються джерела забруднення, по-друге приймаються рішення та заходи, які дозволяють зменшити кількість викидів цих речовин. Ця програма вносить вартісний показник в систему відповідальності за забруднення повітря”. 

Під час конференції організатори анонсували збір підписів під петицією за чисте повітря, яку розробили учасники проєкту  «Чисте повітря для України». Вона вимагає доступу до екологічної інформації , створення відкритого реєстру Дозволів на викиди. Підписувати тут: www.cleanair.org.ua/web/petition-ua 

Конференція – підсумковий захід україно-чеської співпраці в рамках проєкту “Чисте повітря для України” (2019-2020), який реалізується в Україні за підтримки чеської організації “Arnika”, що фінансується Міністерством закордонних справ Чеської Республіки в рамках Програми трансформаційної співпраці та Національного фонду демократії (США). 

Про нас

Програма "Чисте повітря для України" реалізується з 2017 року неурядовою організацією Arnika (Чеська Республіка) у співпраці з місцевими громадськими ініціативами з різних регіонів України за фінансової підтримки Transition Promotion Program Міністерства закордонних справ Чеської Республіки.

Ви можете знайти більше інформації про нашу діяльність та можливості участі або поділитися з нами своїми думками, надіславши повідомлення на адресу info@cleanair.org.ua.

Координатори:

Партнери програми:

Донори:

Інформаційні партнери: