Українська громадянська мережа. Різні промислові міста – однакові проблеми.
Все про повітря

Отруйне повітря: Дані супутників Європейського космічного агентства свідчать про найбільш забруднені регіони України

1. 12. 2020,
Отруйне повітря: Дані супутників Європейського космічного агентства свідчать про найбільш забруднені регіони України
Mariupol PHOTO: Stanislav Krupar / Arnika

Суттєве забруднення повітря отруйними частинками пилу, що перевищують стандарти ВООЗ, було зафіксоване в Кривому Розі, Дніпрі, Запоріжжі та Донецьку. Унікальне дослідження, засноване на супутникових вимірах Європейського космічного агентства та Служби моніторингу атмосфери Коперника [1], було розроблене чеським стартапом World from Space разом з громадською організацією Arnika в рамках проекту «Чисте повітря для України». У десятках районів Дніпропетровської, Донецької, Луганської та Запорізької областей та столиці Києва повітря можна вважати небезпечним для здоров’я людей [2]. Головний винуватець – енергетика, металургія та інші важкі галузі.

«Супутники та наземні датчики контролюють небезпечне забруднення повітря у всьому світі. На основі нашого аналізу даних Кривбас та Донбас є найбільш забрудненими регіонами України. На цих територіях  важка промисловість, ймовірно, є причиною проблеми. На місто Київ, ще одну точку забруднення в Україні, також сильно впливає автомобільний рух», – говорить Jan Labohy (Ян Лабохи), провідний автор дослідження чеського стартапу «World from Space».

«Соромно і сумно, що забруднення повітря в Україні видно навіть з Космосу. Основними джерелами забруднення є застарілі технології вугільних електростанцій, металургії, видобутку та переробки. Дані супутника підтверджують підозри громадян та результати громадського моніторингу повітря “EcoCity”», – говорить Максим Сорока, експерт проекту«Чисте повітря для України», один із співавторів дослідження. “Ми сподіваємось, що державна влада, органи місцевого самоврядування та промислова галузь припинять усі спроби заперечувати цю проблему і почнуть її вирішувати – перш за все, використовуючи найкращі доступні методи та сучасні системи моніторингу в режимі онлайн», – додає Сорока.

Щорічно в Україні внаслідок хвороб, причинених забрудненням повітря вмирає близько 14 400 людей. На думку авторів нового дослідження, державна політика, що підтримує покращення якості повітря, повинна зосереджуватись на чотирьох основних напрямках: організація комплексного  моніторингу якості повітря, відкритість і доступність реєстрів викидів та планів, внесення змін у практику управління у ключових секторах та залучення громадськості до прийняття рішень виготовлення процедур.

Нове дослідження “World from Space” є результатом досліджень Празького університету хімії та технологій, які підтвердили забруднення річкових відкладень, ґрунту та харчових продуктів забрудненням повітря [3]. Громадяни також можуть долучитися до нещодавно розпочатої петиції за чисте повітря >>>

Ключові висновки дослідження були представлені на конференції “Промислове забруднення повітря – Україна 2020” – організованої в рамках проекту “Чисте повітря для України”, який проводить чеська громадська організація “Арніка” у співпраці з місцевими громадськими ініціативами в промислових містах України, за фінансової підтримки Промоції переходу Програма Міністерства закордонних справ Чеської Республіки та Національного фонду демократії (США). Програму конференції (кожного вівторка до 15 грудня) та безкоштовну реєстрацію можна переглянути тут.


Примітки:

[1] Повний текст дослідження:

Англійською: https://cleanair.org.ua/publication/air-pollution-in-ukraine-from-space/
Українська: https://cleanair.org.ua/publication/zabrudnennya-povitrya-v-ukrayini-z-kosmosu/ 

[2] Основні висновки дослідження “Україна з космосу”:

Ситуація з якістю повітря в Україні відображає розподіл міських та промислових центрів. Загалом Дніпропетровська, Донецька, Київська, Луганська та Запорізька області є найбільш забрудненими. З точки зору локалізації міст, слід зосередити увагу на шести ключових містах, включаючи Дніпро, Донецьк, Кривий Ріг, Київ, Маріуполь та Запоріжжя.

NO2: Розподіл забруднення є відносно рівномірним, причому деякі регіони (Київ, Донецьк, Запорізька область тощо) мають набагато вищі концентрації, ніж решта країни. Найбільш високі концентрації спостерігаються здебільшого у промислових та вугільних районах. У зимовий сезон спостерігається значне споживання NO2 з Польщі на північному заході України.

CO: Вплив людини на концентрації помітний на низовинах основних центрів виробництва сталі, включаючи Маріуполь, Запоріжжя, Кривий Ріг та Кам’янське. Найбільш постраждали регіони – Дніпропетровськ, Київ та Запоріжжя.

Формальдегід та SO2: В Україні, як правило, низька концентрація. Більша концентрація знаходиться навколо міських районів, особливо у східній частині країни, з діючими вугільними шахтами, коксом, хімічною та важкою промисловістю.

Тверді частинки (PM2,5 та PM10): Забруднення зменшується з півдня на північ країни, з найбільшими концентраціями в промисловому регіоні сходу України. Середні концентрації PM2,5 перевищують норми ВООЗ в 127 районах, причому найбільш вразливі – Донецька та Дніпропетровська області та місто Київ. Навіть середній показник показника PM2,5 по країні перевищив норму ВООЗ у березні 2017 року, листопаді 2018 року та лютому 2019 року. Керівні принципи ВООЗ щодо PM10 були перевищені в Маріуполі та в деяких районах чотирьох міст – Кривого Рогу, Дніпра, Запоріжжя та Донецька, всі вони розташовані на південному заході України. Було два місяці, коли середній показник по країні досяг межі PM10 ВООЗ (вересень 2018 р. та березень 2020 р.).

[3] Вплив забруднення на здоров’я населення та навколишнє середовище в п’яти промислових містах України: https://cleanair.org.ua/publication/vpliv-zabrednennya-na-zdorovya-naselennya-ta-navkolisne/

Про нас

Програма "Чисте повітря для України" реалізується з 2017 року неурядовою організацією Arnika (Чеська Республіка) у співпраці з місцевими громадськими ініціативами з різних регіонів України за фінансової підтримки Transition Promotion Program Міністерства закордонних справ Чеської Республіки.

Ви можете знайти більше інформації про нашу діяльність та можливості участі або поділитися з нами своїми думками, надіславши повідомлення на адресу info@cleanair.org.ua.

Координатори:

Партнери програми:

Донори:

Інформаційні партнери: