Українська громадянська мережа. Різні промислові міста – однакові проблеми.
Все про повітря

Супутникові системи дозволяють збирати дані і проводить аналіз по окремим забруднюючим речовинам

1. 12. 2020,
Супутникові системи дозволяють збирати дані і проводить аналіз по окремим забруднюючим речовинам
Kryvyi Rih

23-25 ​​вересня у Львові відбувся 6-й міжнародний конгрес “Сталий розвиток Захист навколишнього середовища. Енергозбереження. Збалансоване природокористування”. На цьому конгресі Максим Сорока, технічний консультант проекту “Чисте повітря для України” представив дослідження “Космічна супутникова спектроскопії для оцінки забруднення повітря діоксидом азоту в Україні”. Це дослідження є частиною міжнародного проекту по захисту навколишнього середовища «Кампанія за чисте повітря в містах східної України», що фінансується Чеської Республікою і Національним фондом підтримки демократії (США).

Супутникові системи дозволяють збирати дані і проводить аналіз основних статистичних показників по окремим забруднюючим речовинам. За допомогою супутникових систем Sentinel-5P і CAMS за період спостережень, з січня 2018 року по квітень 2020 року було проведено аналіз середньої концентрації діоксиду азоту для України і відповідні дані нанесені на карту у вигляді графіків, що відображають зміну середніх концентрацій в країні за період спостереження.

Дане дослідження показало, що розподіл NO2 по Україні відносно рівномірний, але в деяких регіонах концентрація NO2 значно вище, ніж в інших частинах країни. Більш висока концентрація добре корелює з розміщенням великих міст країни і локалізації таких галузей як металургійна, коксохімічна, важка, металообробна і т.д. Середня концентрація NO2 в Україні в період з травня 2018 по квітень 2020 р досягала значення 28 мкмоль/м2. Найвищі концентрації спостерігалися у м.Києві (63 мкмоль/м2), Донецькій області (40 мкмоль/м2), Дніпропетровській області (34 мкмоль/м2), Харківській області (29 мкмоль/м2) і Запорізькій області 28 мкмоль/м2). Сезонні відмінності концентрацій складають до 15 мкмоль/м2. На малюнку 1 показано порівняння концентрацій NO2 в зимовий і літній сезон в Україні.

Про нас

Програма "Чисте повітря для України" реалізується з 2017 року неурядовою організацією Arnika (Чеська Республіка) у співпраці з місцевими громадськими ініціативами з різних регіонів України за фінансової підтримки Transition Promotion Program Міністерства закордонних справ Чеської Республіки.

Ви можете знайти більше інформації про нашу діяльність та можливості участі або поділитися з нами своїми думками, надіславши повідомлення на адресу info@cleanair.org.ua.

Координатори:

Партнери програми:

Донори:

Інформаційні партнери: