Українська громадянська мережа. Різні промислові міста – однакові проблеми.
Все про повітря

Підтримка громад у моніторингу якості повітря: стартує EcoQuiz “Чисте повітря для України”

14. 4. 2021,

Ви хочете отримувати інформацію про якість повітря у вашому місті та пов’язані з цим ризики для здоров’я? Але ваша місцева влада не публікує таких повідомлень і ви не можете придбати власну станцію моніторингу повітря? Зараз ви маєте шанси отримати систему моніторингу безкоштовно! 14 квітня проєкт «Чисте повітря для України» розпочинає першу хвилю конкурсу EcoQuiz. Приз – інноваційна станція моніторингу AirFreshMax від EcoCity; перший переможець буде оголошений 29 квітня.

Повні правила квізу шукайте тут.

Відповівши на запитання EcoQuiz, учасники з усієї України можуть виграти систему громадського моніторингу якості повітря. AirFreshMax – це найсучасніша громадська станція моніторингу від EcoCity, яку можна встановити за вікном і дізнатися про рівень забруднення повітря в режимі реального часу, передаючи інформацію також кожному громадянину України за допомогою інтерактивної карти на веб-сайті «Чисте повітря для України»

«Нове покоління станцій AirFreshMax має авторську операційну систему Environment OS від нашого розробника Дмитра Обухова. Переможець EcoQuiz дістане можливість першим протестувати нову операційну систему та отримати ще більше інформації про якість повітря на своєму смартфоні», – пояснює Олексій Трелевський, куратор EcoCity. 

Як безкоштовно отримати станцію моніторингу якості повітря? 

Ті, хто хоче виграти станцію громадського моніторингу повітря EcoCity або просто дізнатись більше про промислове забруднення в Україні, мають відповісти на 10 простих запитань і підписатися на сторінку у Facebook, де першого переможця буде оголошено в прямому ефірі 29 квітня.

“Як доводить наша багаторічна спільна робота з картографування стану забруднення атмосферного повітря в Україні, необхідна підтримка моніторингу з боку громадянського суспільства, щоб люди могли отримувати та обмінюватися даними, які поки що не є загальнодоступними, оскільки державна система моніторингу довкілля, на жаль, досі відсутня», – пояснює Максим Сорока, науково-технічний експерт проекту “Чисте повітря для України”.

EcoQuiz є однією з подій проєкту “Чисте повітря для України”, який реалізується в Україні неурядовими організаціями Arnika з Чехії та EcoCity з України. Проєкт підтримує активних громадян промислових міст у боротьбі із забрудненням повітря, яке на сьогодні є одним з основних ризиків для здоров’я в Україні. Проєкт фінансується Міністерством закордонних справ Чеської Республіки в рамках Програми сприяння переходу Transition та Національним фондом демократії (США).

«Першим кроком на шляху до збереження нашого здоров’я є детальні знання про забруднення. На жаль, система державного моніторингу в Україні далека від європейських норм, а в деяких містах моніторинг взагалі не працює. Ми віримо, що достовірна інформація допоможе мешканцям вимагати необхідних заходів від відповідальних державних органів та політиків», – говорить Мартін Скальський з Arnika. 

Довідково:

Проєкт «Чисте повітря для України» заснований у 2018 році та має на меті об’єднати громадян та громадські ініціативи промислових міст, що постраждали внаслідок забруднення повітря, та сприяти посиленню громадських кампаній.

Arnika (Чехія) – одна з найбільших громадських екологічних організацій Чехії, створена в 2001 році. “Арніка” об’єднує людей, які прагнуть кращого навколишнього середовища. Ми вважаємо, що природне багатство – це не лише подарунок, але й обов’язок зберегти його на майбутнє. Ми базуємо свою діяльність на трьох опорах: залучення громадськості, професійні аргументи та спілкування.

ЕcoCity (Івано-Франківськ) – команда технічних експертів з громадського моніторингу якості повітря в Україні. Виготовляє доступні для населення станції моніторингу та інформує громадськість про рівень забруднення та якість атмосферного повітря в Україні

Долучайтесь, отримуйте та поширюйте екологічні знання та інструменти для впливу на місцеві політики у сфері довкілля!

 

Про нас

Програма "Чисте повітря для України" реалізується з 2017 року неурядовою організацією Arnika (Чеська Республіка) у співпраці з місцевими громадськими ініціативами з різних регіонів України за фінансової підтримки Transition Promotion Program Міністерства закордонних справ Чеської Республіки.

Ви можете знайти більше інформації про нашу діяльність та можливості участі або поділитися з нами своїми думками, надіславши повідомлення на адресу info@cleanair.org.ua.

Координатори:

Партнери програми:

Донори:

Інформаційні партнери: