Українська громадянська мережа. Різні промислові міста – однакові проблеми.
Все про повітря

Експерти EcoCity вперше в Україні запровадили технічну підтримку для громадських станцій моніторингу якості повітря

Якість повітря в Україні гірша, ніж у будь-якій іншій європейській країні (1). Система державного моніторингу в Україні створюється дуже повільно і не надає громадянам даних про якість повітря тут і зараз. З 2018 року встановлено лише дві державні станції моніторингу в Києві та чотири в Дніпрі. Найважливішим джерелом попередження про те, що повітря стає брудним, є громадський моніторинг. Протягом останніх років встановлено біля 1000 громадських станцій, які вимірюють концентрацію різних забруднювачів 24/7 та публікують дані в Інтернеті. Для допомоги волонтерам, які керують станціями, проєкт «Чисте повітря для України» (2) спільно з EcoCity (3) запустили гарячу лінію технічної підтримки користувачів.

«На сьогодні мережа громадського моніторингу забруднення повітря в Україні налічує понад 500 станцій онлайн. Ці розумні пристрої використовують різні типи датчиків для вимірювання 19 забруднюючих речовин та попереджають громадськість про шкідливу концентрацію», – говорить Олексій Трелевський, куратор EcoCity. «Як і будь-яка інша технологія, станції іноді можуть перестати функціонувати, а датчики з часом погіршуються. Існує сто одна причина, чому ваша станція перестала працювати, зникла з карти, чому її значення здаються дивними. Громадянам важко самостійно знайти відповіді на всі ці питання, – додає він. – «Щоб не втратити цю станцію як джерело цінних даних, технічна підтримка користувачів має вирішальне значення».

Мережа громадського моніторингу забруднення повітря в Україні почала розвиватися два роки тому. До кінця 2020 року була перейдена історична позначка: тисячу станцій встановили громадяни у всіх куточках нашої країни.

«Досвід, накопичений за останні роки, показує, що настав час перейти від кількості до якості. Тепер ми хочемо зосередитись на хорошому технічному стані станцій, зберіганні даних та стабільності системи. Наша нещодавно запущена технічна підтримка допоможе подолати відразу кілька перешкод для подальшого розвитку всієї мережі громадського спостереження за повітрям в Україні», – додає Максим Сорока, науково-технічний експерт проєкту «Чисте повітря для України» .

Що пропонує технічна підтримка EcoCity?

  • ми допомагаємо власникам станцій будь-якого виробника та типу з технічним обслуговуванням та модернізацією;
  • ми надаємо експертну безкоштовну консультацію кожному, щоб вибрати найкращу станцію для вашого району чи міста;
  • ми підвищуємо стабільність станцій та якість даних;
  • ми пропонуємо зручний канал зв’язку з технічними спеціалістами для всіх людей, які беруть участь у моніторингу забруднення повітря – незалежно від типу їх станції.

Технічна підтримка мережі моніторингу громадського забруднення повітря надається в рамках проєкту «Чисте повітря для України», який реалізується неурядовими організаціями «Арніка» (Чехія) та «Еко Сіті» (Івано-Франківськ) у співпраці з місцевими громадськими ініціативами у промислових містах за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Чеської Республіки в рамках Програми сприяння Програми сприяння переходу Transition та Національного фонду демократії (США).

Примітки:

(1) Останній результат ситуації опублікував bankwatch.org – проблема небезпечного забруднення атмосферного повітря в Україні, яка потребує вирішення: https://bankwatch.org/blog/ukraine-s-dangerous-air-pollution-problem-in-desperate-need-of-solutions

(2) Проєкт «Чисте повітря» спрямований на об’єднання громадян та громадських ініціатив у промислових містах України, які потерпають від забруднення повітря. Вона спрямована на покращення доступу до інформації, збільшення участі громадськості у прийнятті рішень та підтримку громадських кампаній для досягнення покращень. https://cleanair.org.ua

(3) Проект EcoCity – це мережа автоматизованих станцій для моніторингу якості повітря в громадських місцях, реалізована ГО Free Arduino та партнерами. https://eco-city.org.ua

Про нас

Програма "Чисте повітря для України" реалізується з 2017 року неурядовою організацією Arnika (Чеська Республіка) у співпраці з місцевими громадськими ініціативами з різних регіонів України за фінансової підтримки Transition Promotion Program Міністерства закордонних справ Чеської Республіки.

Ви можете знайти більше інформації про нашу діяльність та можливості участі або поділитися з нами своїми думками, надіславши повідомлення на адресу info@cleanair.org.ua.

Координатори:

Партнери програми:

Донори:

Інформаційні партнери: