Українська громадянська мережа. Різні промислові міста – однакові проблеми.
Все про повітря

“Багато про які викиди громадськість просто не здогадується, бо звикла орієнтуватись на смог і запах”

23. 4. 2021,

Переможець «Екоквесту» 2020 року від проєкту «Чисте повітря для України» Павло Романів поділився своїми думками про громадський моніторинг.

–        Де ви живете і чому вирішили взяти участь у конкурсі-розіграші  станції громадського моніторингу?

–        Живу в Кривому Розі, де велика кількість промислових підприємств, які розподілені по всьому місту. Тому за різних вітрів забруднення повітря від багатьох джерел поширюється містом по різних векторах, створюючи досить складну картину. Років два тому громадські станції моніторингу у м. Кривий Ріг почав встановлювати проєкт “Чисте повітря для України” за підтримки руху «Досить труїти Кривий Ріг». Всього станцій було під півтора десятки, але з часом залишилось лиш шість, чого недостатньо для візуалізації забруднення міста з такою великою площею. Станції були непогані, з газомірами, але найближчі знаходилися досить далеко від мого району проживання. Я хотів мати власну станцію. Сам я інженер і мені цікаві наукоємні технології. Тож у грудні я узяв участь у екоквесті, відповів на питання про промислове забруднення – і виграв станцію Air Fresh  Max.

–        Чи ви задоволені результатами вимірювань?

–        Так, я кілька років збираю результати моніторингу та чітко бачу кореляцію між сусідніми станціями і вектори руху забруднення. А з новою станцією тепер я нарешті окремо бачу впливи більш дрібних забруднювачів, розташованих поряд. Кілька років тому біля мого району з’явився новий завод та заново почав активну роботу старий. І оскільки ситуація з забрудненням сильно змінилась, було дуже важливо мати станцію поряд. Є й неочікувані впливи забруднення з тих напрямків, де нібито немає великих підприємств, але такі впливи, на жаль, вдасться відслідкувати та надійно перевірити лише якщо кількість станцій громадського моніторингу надалі зростатиме.

–        Чому громадська система моніторингу вкрай важлива?

–        Коли станції моніторингу лише почали встановлювати, то спеціалісти помічали низьку кореляцію при порівнянні громадської системи з муніципальною. І навіть були підозри, що дані міських систем, які публікувалися офіційно, були сфальшовані.  Ми про це багато говорили публічно, і з часом ситуація покращилася. Звісно, дані громадських станцій неофіційні і не можуть бути доказами в суді. Розумію, що недорогі датчики не досить точні. Проте я досить довго користувався результатами вимірювань громадських мереж EcoCity та SaveDnipro. І можу зробити висновок, що про забруднення повітря вони надійно попереджають, до того ж у режимі реального часу, з повним співпадінням з візуальними спостереженнями, чого не робить муніципальна система моніторингу. Тож я та моя родина знаємо, коли прогулянки на вулицю краще відкласти чи не відчиняти вікно.

Наші викиди в Кривому Розі дуже добре помітні візуально, атмосфера стає помітно непрозорою, повітря має характерний стійкий запах, а останній рік вони ще й викликають алергічну сухість слизових оболонок. Але не всі викиди газопилові: газовий викид поширюється не так, як пиловий, і в залежності від напрямку вітру може приходити лиш газова частина, коли основний газопиловий шлейф проходить по дотичній до місця спостереження. І є викиди інших підприємств, там велике різноманіття всякого. Багато про які викиди громадськість просто не здогадується, бо звикла орієнтуватись на смог і запах.

І додам, що власна станція громадського моніторингу – це чудова і реальна можливість для підростаючого покоління взяти участь у науці: вивчати екологію, інженерію, програмування, познайомитися з аналітикою та big-data science – а це одні з найважливіших напрямків розвитку людства в майбутньому. Тож якщо придбати власну станцію складно – варто задуматись про спільнокошт, щоб громада мала свою станцію. Або тепер є чудова можливість – взяти участь у “ЕкоКвізі” та виграти!

–        Будете брати участь у “ЕкоКвізі” цього року?

–        Ні, станції потрібні дуже багатьом людям та містам, і нехай тепер пощастить іншим.

–        Які дасте поради тим, хто хоче виграти власну станцію моніторингу?

–        Відповіді на питання вікторини для мене як активіста не були складні. Але якщо ви мало знаєте про промислове забруднення, почитайте інформацію на сайті cleanair.org.ua.

–        Скажу по секрету, у цьому році буде кілька хвиль “ЕкоКвізу” та різні розіграші, тож шансів отримати станцію втричі більше. Успіхів!

Фото: krivbass.city

Про нас

Програма "Чисте повітря для України" реалізується з 2017 року неурядовою організацією Arnika (Чеська Республіка) у співпраці з місцевими громадськими ініціативами з різних регіонів України за фінансової підтримки Transition Promotion Program Міністерства закордонних справ Чеської Республіки.

Ви можете знайти більше інформації про нашу діяльність та можливості участі або поділитися з нами своїми думками, надіславши повідомлення на адресу info@cleanair.org.ua.

Координатори:

Партнери програми:

Донори:

Інформаційні партнери: