Українська громадянська мережа. Різні промислові міста – однакові проблеми.
Все про повітря

Ярослав Марченко: «Речовини, яких не видно і не чутно, значно небезпечніші за ті, що смердять»

3. 5. 2021,
Ярослав Марченко: «Речовини, яких не видно і не чутно, значно небезпечніші за ті, що смердять»
Ярослав Марченко

Переможцем першого EcoQuiz 2021 року від проєкту “Чисте повітря для України” став Ярослав Марченко із Запоріжжя. Він отримує безкоштовно станцію громадського моніторингу повітря від мережі EcoCity. Ми розпитали Ярослава про його попередній досвід моніторингу якості повітря та очікування. 

– Чому ви зацікавилися моніторингом якості повітря? 

– Я проживаю в одному з найбільш забруднених міст України, до того ж в одному з найбільш забруднених районів цього міста. З мого вікна пряма видимість на заводи. До основних забруднювачів усього 5,5 км. Ввечері буває, вже і не видно нічого, тільки смердить, чути різкий запах фенолу і сірчистих з’єднань. Це біда: той же CO, або навіть фенол, формальдегід не відчувається за запахом у малих концентраціях, і при тому вже є шкідливим. А концентрація, що вже відчувається, значно перевищує ГДК. В Запоріжжі в нас задимленість і сморід є іноді, а от речовини, які, на перший погляд, не видно і не чутно, є завжди. І вони значно небезпечніші за ті, що смердять.
Тому так, прозоре і без запаху повітря – ще не гарантія безпеки, є гази зовсім без запаху, які мають 1-2 клас небезпеки. На «Запоріжкоксі» такого багато виділяється в процесі роботи.

– Далеко не кожна людина в цьому розбирається.

– Я сам працював на «Запоріжкоксі» і знаю, що там відбувається. До того ж  добре знаю хімію і розумію, наскільки небезпечно це для здоров’я. Тож я давно цікавився моніторингом якості повітря, навіть думав зробити станцію сам. Найближча станція екомоніторингу, що відображається на мапі EcoCity, знаходиться за 6 км від мене. До того ж вона фіксує лише пил. А оскиди азоту не контролюються. У Запоріжжі багато сліпих плям, місто не охоплене системою моніторингу. Немає даних про викиди на північ від заводів. Тому існує досить велика прогалина в контролі за станом повітря, причому біля самих заводів – джерел викидів.

– Що будете робити з результатами вимірювань?

– Звісно, буду передавати дані до мережі EcoCity, буду інформувати людей на своїй сторінці у «Фейсбуці» та на Youtube-каналі. Ми не можемо вплинути на заводи. Але люди мають можливість тиснути на владу, вимагати забезпечення безпеки довкілля.

Забруднене повітря чи ні? Визначить станція моніторингу якості повітря від EcoCity

Про нас

Програма "Чисте повітря для України" реалізується з 2017 року неурядовою організацією Arnika (Чеська Республіка) у співпраці з місцевими громадськими ініціативами з різних регіонів України за фінансової підтримки Transition Promotion Program Міністерства закордонних справ Чеської Республіки.

Ви можете знайти більше інформації про нашу діяльність та можливості участі або поділитися з нами своїми думками, надіславши повідомлення на адресу info@cleanair.org.ua.

Координатори:

Партнери програми:

Донори:

Інформаційні партнери: