Українська громадянська мережа. Різні промислові міста – однакові проблеми.
Все про повітря

Технічна підтримка громадського моніторингу повітря: від кількості до якості

Вперше в Україні міжнародним проєктом «Чисте повітря для України» створена можливість для власників станцій громадського моніторингу якості повітря звернутися за безкоштовною технічною підтримкою, налаштуванням і обслуговуванням техніки. Що це дає власникам станцій? Читайте далі.

 «Державна система моніторингу довкілля в Україні, яка відповідає поширеним у ЄС стандартам, тільки починає створюватися. Для цього немає достатньої нормативної бази та відповідного технічного та ресурсного забезпечення. Для українців єдиним джерелом актуальної інформації про безпеку довкілля залишається незалежний громадський моніторинг», – озвучує проблему Мартін Скальський, експерт з питань участі громадськості громадської організації Arnika (Прага, Чехія), яка довгий час опікується питанням промислового забруднення повітря в Україні та інших країнах.

“За останні три роки мережа громадського моніторингу забруднення повітря в Україні досягла неймовірних результатів. Наразі встановлено понад 1000 станцій громадського моніторингу по всій території України. Мережа активно розвивається, стає більш технологічно розвиненою та  досконалою”, – вказує Максим Сорока, експерт з екологічної безпеки та моніторинг стану довкілля, науково-технічний радник проєкту “Чисте повітря для України”.

Командою проєкту EcoCity спільно з проєктом “Чисте повітря для України” та  регіональними партнерами встановлено вже понад 500 станцій моніторингу. Мережа EcoCity лідує серед інших громадських ініціатив, які формують громадську мережу спостереження за якістю повітря в Україні, за кількістю станцій, кількістю забруднюючих речовин для моніторингу та поширеністю у різних областях України.

У своїй доповіді Максим Сорока звернув увагу на проблему, з якою стикнулася Українська мережа громадського моніторингу якості повітря: Розвиток мережі підійшов до переходу від кількості накопичених даних до їх якості. Наразі аналіз даних свідчить про тривожну тенденцію збільшення кількості станцій, які були встановлені, проте через деякий час перестали працювати та надавати дані про якість атмосферного повітря. Прогнозування та оцінка ризиків, що пов’язані із  забрудненням повітря, потребують постійного моніторингу та порівняння результатів у різні періоди року”.

Опитавши власників станцій громадського моніторингу повітря, а також координаторів екологічних ініціатив, що  опікуються цим питанням, експерт виявив, що основною причиною більшості випадків неактивності станцій є технічні проблеми, з якими власники станцій та екологічні активісти не можуть впоратися самотужки. 

«Як і будь-яка інша технічна система, яка використовується за різних погодних умов,  станції моніторингу також можуть вийти з ладу, а самі датчики у станціях з часом забруднюючиться або деградують. Як розробник таких станцій, можу сказати впевнено, що існує сто і одна причина, чому ваша станція перестала працювати, зникла з карти, чому її значення здаються дивними», – розповідає Олексій Трелевський, куратор мережі станцій громадського моніторингу EcoCity. 

Досить часто екологічні активісти стикаються з проблемами налаштування станцій або з різноманітними критичними несправностями – наслідком яких є дивні, викривлені а подекуди неадекватні результати. 

Максим Сорока пояснює: “Користувачі, стикаючись з  такими проблемами, просто не знають як їх вирішити. У екологічних активістів виникають питання до якості даних цієї станції і, як наслідок – станцію відключають від мережі свідомо, втрачаючи інтерес до  громадського моніторингу – як соціально-екологічного явища. У цьому сенсі, ініціативи, що поширюють практики громадського моніторингу повітря, мають нести розширену відповідальність. Перефразуючи Сент-Екзюпері, ми відповідальні перед системою, яку створили, та людьми, яким дали надію на чисте повітря в Україні.”

Для допомоги волонтерам та екологічним активістам, які керують станціями громадського моніторингу, проєкт «Чисте повітря для України» спільно з командою EcoCity вперше в Україні запустив   Програму технічної підтримки користувачів. Ця програма спирається на методологічні рекомендації та міжнародний досвід країн ЄС та США. 

«Якби користувач знав, що його станцію можна відновити до заводських значень, то, можливо, ми би не мали стільки відключених станцій за останні роки. Команда EcoCity має досвід та технічні можливості для цього. Таким чином, спільно ми можемо повернути у активну мережу громадського моніторингу повітря велику частину станцій, які наразі не є активними», – підкреслює Олексій Трелевський.    

Що передбачає Програма технічної підтримки в рамках проєкту “Чисте повітря для України”?

Загалом Програма технічної підтримки передбачає чотири основні задачі:

1 – Технічну підтримку волонтерів та активістів, що вже мають  станцій моніторингу (консультування, технічне обслуговування, очищення, ремонт, модернізації, градуювання або відновлення чи заміна сенсорів)

2 – Підтримку та консультування волонтерів, активістів або громадські ініціативи, що бажають долучитися до Української мережі громадського моніторингу повітря.

3 – Глобальну інвентаризацію мережі громадського моніторингу;

4 – Підготовку та проведення “Великого метрологічного експерименту”.

Для яких типів станцій надається технічна підтримка?

Олексій Трелевський наголошує, що пропонують технічну підтримку всім користувачам станцій громадського моніторингу в Україні: EcoCity, SaveDnipro, Luftdaten чи 7-bit AirPol. 

«У нашої команди техпідтримки є достатньо досвіду, щоб консультувати та давати поради усім користувачам діючих  станцій, незважаючи від виробника. Цим самим ми полегшуємо користувачам експлуатацію їхніх станцій,» – підкреслює Олексій Трелевський. «Переважно станції вимірюють дрібнодисперсний пил двох або трьох фракцій. Є і більш функціональні станції від EcoCity, які використовують різні типи датчиків для вимірювання, аж на 19 забруднюючих речовин у повітрі». 

Досвід фахівців EcoCity встановив, що з часом у базових станціях моніторингу (приблизно 80 % активної мережі) пошкоджується пиломір та починає показувати невідповідні значення: «Ми навчились відновлювати пошкоджені пиломіри, повертати їх до заводських показників. Ціна відновлення такої станції як мінімум у 5 раз дешевше, ніж вартість нової станцію. Таке відновлення економічно доцільне для користувачів і може перехилити ваги на користь громадського моніторингу та ще й покращити якість накопичених даних», – зазначає Олексій Трелевський.

Основні завдання технічної підтримки: 

  1. Полегшити експлуатацію станцій моніторингу повітря; 
  2. Збільшити кількість активних станцій, не тільки  шляхом залучення нових громадян до мережі моніторингу, а й через відновлення старих станцій та повернення старих користувачів.  
  3. Змінити підхід до формування мережі громадського моніторингу: від кількості станцій до якості отриманих даних.

На яких умовах надається технічна підтримка?

Отримати консультацію щодо технічного обслуговування може будь-хто, хто має станцію громадського моніторингу якості повітря будь-якого виробника. 

Усі охочі можуть заповнити форму зворотного зв’язку онлайн або поставити питання по телефону 066-203-64-72 чи 097-690-22-96 у вечірні години чи написати у Viber, Telegram у будь-який час. 

Послуга надається безкоштовно спеціалістами розробника EcoCity (Івано-Франківськ)  за підтримки міжнародного чесько-українського проєкту «Чисте повітря для України», який реалізується у промислових містах неурядовими організаціями «Арніка» (Чехія) та “ФріАрдуіно” за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Чеської Республіки в рамках TRANSITION promotion program та Національного фонду на підтримку демократії NED (США).

Про нас

Програма "Чисте повітря для України" реалізується з 2017 року неурядовою організацією Arnika (Чеська Республіка) у співпраці з місцевими громадськими ініціативами з різних регіонів України за фінансової підтримки Transition Promotion Program Міністерства закордонних справ Чеської Республіки.

Ви можете знайти більше інформації про нашу діяльність та можливості участі або поділитися з нами своїми думками, надіславши повідомлення на адресу info@cleanair.org.ua.

Координатори:

Партнери програми:

Донори:

Інформаційні партнери: