Українська громадянська мережа. Різні промислові міста – однакові проблеми.
Все про повітря

Громадський контроль забруднення повітря та зміни клімату: стартує другий EcoQuiz про безпечне довкілля

Що спільного між забрудненням повітря у вашому місті та глобальною зміною клімату? Саме діяльність людини, викиди промисловості та енергетики призводять до найбільшого негативного впливу на довкілля.  26 травня проєкт «Чисте повітря для України» у співпраці з Українською кліматичною мережею розпочинає другу хвилю екологічного конкурсу EcoQuiz. Призи – дві інноваційні станції моніторингу якості повітря та параметрів мікроклімату AirFreshMax від EcoCity; переможці будуть визначені 9 червня.Узяти участь у квізі та дізнатися повні правила можна на нашому сайті.

До участі у ековікторині EcoQuiz запрошують учасників з усієї України. Усіх, хто дасть правильні відповіді хоча би на 8 з 10 питань про забруднення повітря та про зміну клімату, візьмуть участь у рандомному розіграші призів.

AirFreshMax – це найсучасніша громадська станція моніторингу від EcoCity, яку можна встановити за вікном і дізнатися про рівень забруднення повітря, тиск, температуру, вологість у режимі реального часу.
«Цього разу ми розігруємо дві станції AirFreshMax, одна з яких обладнана суперсенсором із вивчення рівня приземного озону. Ці станції обладнані новою Environment OS, яка ще більш зручна для користування на смартфоні та надає додатково інформацію про середній рівень забруднення всього міста та прогноз погоди», – пояснює Олексій Трелевський, куратор мережі EcoCity. Дані з майже 500 станцій мережі по всій Україні передають інформацію, доступну кожному громадянину України за допомогою інтерактивної карти на веб-сайті «Чисте повітря для України».

Як виграти станцію моніторингу якості повітря та мікроклімату?
Всі, хто хоче отримати станцію громадського моніторингу повітря EcoCity або просто дізнатись більше про забруднення повітря та зміну клімату в Україні, мають відповісти на 10 простих запитань і підписатися на сторінку у Facebook, де двох переможців буде оголошено у прямому ефірі 9 червня.

“Зараз в Україні державна система моніторингу якості повітря не спостерігає за концентрацією приземного озону, за винятком кількох великих міст. А навіть відносно низький рівень приземного озону може спричинити негативний вплив на здоров’я. Тож розвиток громадських систем моніторингу повітря, обладнаних чутливими сенсорами приземного озону, є пріоритетним завданням екологічної безпеки», – пояснює Максим Сорока, науково-технічний експерт проєкту “Чисте повітря для України”.

Великі концентрації приземного озону спостерігаються на територіях впливу автотранспорту, металургійних заводів, електростанцій та теплостанцій, нафтопереробних заводів тощо.

«Генерація електричної енергії, промисловість та будівництво відповідальні за 50% викидів парникових газів, спричинених діяльністю людини. Крім парникових газів, ця діяльність продукує й інші шкідливі викиди, які загрожують здоров’ю людей та погіршують якість їхнього життя», – підкреслює Оксана Мар’юк, голова Ради Української кліматичної мережі.

Вікторини EcoQuiz проводяться в рамках проєкту “Чисте повітря для України”, який реалізується в Україні неурядовими організаціями Arnika з Чехії та EcoCity з України. Проєкт фінансується Міністерством закордонних справ Чеської Республіки в рамках Програми сприяння переходу Transition та Національним фондом демократії (США).
«Антропогенне забруднення є транскордонним, тобто не залежить від меж державних кордонів країн. Тому Міністерство закордонних справ Чеської Республіки вже четвертий рік поспіль підтримує активних громадян промислових міст України у боротьбі із забрудненням повітря, яке на сьогодні є одним з основних ризиків для здоров’я в усьому світі», – говорить Марцела Черноцова з Arnika.

 

Довідково:
Проєкт «Чисте повітря для України» заснований у 2018 році та має на меті об’єднати громадян та громадські ініціативи промислових міст, що постраждали внаслідок забруднення повітря, та сприяти посиленню громадських кампаній. https://cleanair.org.ua

Arnika (Чехія) – одна з найбільших громадських екологічних організацій Чехії, створена в 2001 році. “Арніка” об’єднує людей, які прагнуть кращого навколишнього середовища. Ми вважаємо, що природне багатство – це не лише подарунок, але й обов’язок зберегти його на майбутнє. Ми базуємо свою діяльність на трьох опорах: залучення громадськості, професійні аргументи та спілкування. https://arnika.org/ru/ukraina

Еco City (Івано-Франківськ) – команда технічних експертів з громадського моніторингу якості повітря в Україні. Виготовляє доступні для населення станції моніторингу та інформує громадськість про рівень забруднення та якість атмосферного повітря в Україні. https://www.eco-city.org.ua

Українська кліматична мережа – найбільша в Україні асоціація громадських організацій, що співпрацюють з метою реалізації права громадян на життя в безпечному навколишньому середовищі у зв’язку із загрозою глобальної зміни клімату. https://ucn.org.ua/

Про нас

Програма "Чисте повітря для України" реалізується з 2017 року неурядовою організацією Arnika (Чеська Республіка) у співпраці з місцевими громадськими ініціативами з різних регіонів України за фінансової підтримки Transition Promotion Program Міністерства закордонних справ Чеської Республіки.

Ви можете знайти більше інформації про нашу діяльність та можливості участі або поділитися з нами своїми думками, надіславши повідомлення на адресу info@cleanair.org.ua.

Координатори:

Партнери програми:

Донори:

Інформаційні партнери: