Українська громадянська мережа. Різні промислові міста – однакові проблеми.
Все про повітря

Оголошено переможців EcoQuiz про забруднення повітря та зміну клімату

10. 6. 2021,

9 червня відбулося визначення переможців вікторини EcoQuiz від проєкту “Чисте повітря для України». Рандомно були обрані двоє переможців, які отримають цього разу станції моніторингу якості повітря від EcoCity.

Тарас Пашко з Нікополя пояснив свою мотивацію отримати станцію моніторингу так: «Маємо декілька великих стаціонарних забруднювачів які формально експлуатують системи очищення, але не факт що використовують постійно, бо дуже сильно коливається стан якості повітря у місті. Тому додаткова станція дозволить проводити більш детальний і точний моніторинг». Тарас брав участь у кількох квізах – і цього разу йому пощастило.

Олег Прудіус з Марганця відповів: «Нам потрібна станція, щоб контролювати викиди Марганецького рудоремонтного заводу, Запорізької ТЕС».

І ще третю станцію моніторингу науково-технічний консультант проєкту «Чисте повітря для України» Максим Сорока  вручив Юлії Спіновій із Києва. Юлія – старший викладач кафедри екології в Національний університет «Києво-Могилянська академія».

«Я родом з Донецька і про необхідність моніторингу стану атмосферного повітря як одного з компонентів навколишнього середовища знаю не з чуток, – розповіла Юлія. – Останні 6 років, через всім відомі події, живу у Києві. Тут з повітрям, на жаль, проблеми не менші, ніж у промисловому Донбасі. Проте інструментів для виміру чи моніторингу все одно обмаль. Я слідкую за даними, що надає сервіс Save Eco Bot, наприклад. Але це також окремі точкові дані, і їхня мережа дуже невеличка. Така станція стала б у великій нагоді кафедрі екології НаУКМА, де я працюю, нашим студентам для проведення досліджень, могилянській спільноті, громадськості Подільського району і м. Києва загалом».

Тож три станції від проєкту «Чисте повітря для України», який реалізується в Україні чеською громадською організацією Arnika та українською мережею EcoCity, поїдуть у цьому місяці до різних міст України.

Також ми допоможемо із встановленням та налагодженням станції, щоб вони постійно були в мережі та надсилали інформацію про безпеку повітря.

Вікторини EcoQuiz проводяться в рамках проєкту «Чисте повітря для України», який реалізується в Україні неурядовими організаціями Arnika з Чехії та EcoCity з України. Проєкт фінансується Міністерством закордонних справ Чеської Республіки в рамках Програми сприяння переходу Transition та Національним фондом демократії (США).

Третій квіз проводився за інформаційної підтримки Української кліматичної мережі, ГО «Екодія» та інформаційно-аналітичної платформи GreenPost.

Про нас

Програма "Чисте повітря для України" реалізується з 2017 року неурядовою організацією Arnika (Чеська Республіка) у співпраці з місцевими громадськими ініціативами з різних регіонів України за фінансової підтримки Transition Promotion Program Міністерства закордонних справ Чеської Республіки.

Ви можете знайти більше інформації про нашу діяльність та можливості участі або поділитися з нами своїми думками, надіславши повідомлення на адресу info@cleanair.org.ua.

Координатори:

Партнери програми:

Донори:

Інформаційні партнери: