Українська громадянська мережа. Різні промислові міста – однакові проблеми.
Все про повітря

«Кліматичний» EcoQuiz: переможницею стала викладачка екології з Кам’янського

18. 6. 2021,

Кам’янське – одне з найбрудніших міст України – поступово підключається до громадського моніторингу та використання IT-технологій для захисту довкілля.

Проєкт «Чисте повітря для України», який реалізується в Україні неурядовими організаціями Arnika з Чехії та EcoCity з України, у співпраці з Українською кліматичною мережею, провели черговий розіграш призів серед екознавців.

«Генерація електричної енергії, промисловість та будівництво відповідальні за 50% викидів парникових газів, спричинених діяльністю людини. Крім парникових газів, ця діяльність продукує й інші шкідливі викиди, які загрожують здоров’ю людей та погіршують якість їхнього життя», – підкреслила Оксана Мар’юк, голова Ради Української кліматичної мережі.

Експертка УКМ у своїй доповіді звернула увагу також на такі наслідки зміни клімату, як пилові бурі, смерчі, дим від лісових пожеж, які додатково забруднюють повітря у містах і селах.

Максим Сорока, науковий консультант проєкту “Чисте повітря для України”, зазначив, що громадський моніторинг в Україні виконує зараз завдання державного у інформуванні громади, і в Україні вже понад 1200 точок моніторингу, що не так багато.

Олексій Трелевський, куратор мережі  EcoCity, здивував присутніх розповіддю про нову українську операційну систему Environment OS, яка винайдена спеціально для зручного моніторингу довкілля.

Леся Лойко, голова ГО Forza підкреслила також зростання забруднення повітря міст автотранспортом, через що моніторингу потребують не лише промислові міста.

А переможницею ековікторини, яка отримала головний приз – інноваційну станцію моніторингу повітря EcoCity – стала Оксана Судак, викладачка екології Кам’янського енергетичного технікуму.

«Місто Кам’янське займає другу сходинку у рейтингу міст з найбруднішим повітрям в Україні. У місті велика кількість промислових підприємств, таких як Дніпровський металургійний комбінат, Дніпро Азот, Придніпровська хімічний завод, Кам’янська ТЕЦ та інші. У місті, на мою думку як мешканця даного міста, не ведеться контроль за викидами в атмосферне повітря від промислових підприємств, бо кожного дня ми спостерігаємо, як величезний смог шириться нашим містом, – написала Оксана Петрівна. – Я проживаю у центральному районі міста і кожного ранку виглядаючи з вікна, на підвіконні можна побачити чорний наліт графічного пилу від ДМК. По статистиці, у місті збільшилася кількість хворих на серцево-судинні та дихальні захворювання, алергію та онкологічні захворювання. І ми, мешканці міста, вважаємо, що саме викиди з ДМК є основною причиною даних захворювань».

Запис заходу дивіться на нашій Фейсбук-сторінці>>> 

Про нас

Програма "Чисте повітря для України" реалізується з 2017 року неурядовою організацією Arnika (Чеська Республіка) у співпраці з місцевими громадськими ініціативами з різних регіонів України за фінансової підтримки Transition Promotion Program Міністерства закордонних справ Чеської Республіки.

Ви можете знайти більше інформації про нашу діяльність та можливості участі або поділитися з нами своїми думками, надіславши повідомлення на адресу info@cleanair.org.ua.

Координатори:

Партнери програми:

Донори:

Інформаційні партнери: