Українська громадянська мережа. Різні промислові міста – однакові проблеми.
Все про повітря

Система громадського моніторингу повітря довела свою ефективність під час пилової бурі в Києві та викидів у Запоріжжі

23. 6. 2021,

Перша українська операційна система громадського моніторингу повітря «Environment» від мережі  EcoCity, що надає негайну інформацію про забруднення навколишнього середовища, була протестована в реальних умовах високих викидів у Запоріжжі та пилової бурі у Києві. Громадський моніторинг в режимі реального часу, раніше за державні органи, сповістив  про надлишок пилу, а отже, надав інформацію, необхідну громадянам для захисту свого здоров’я в умовах погіршення якості повітря.

“Коли в Києві 22 червня почалася пилова буря, то першою повідомила про перевищення рівня пилу система громадського моніторингу. Було видно, що це пил фракцій PM10, а не викиди від спалювання. Зате коли в Запоріжжі 21 червня громадський моніторинг показав перевищення рівня пилу, то н державна лабораторія підтвердила небезпечний рівень пилу та фенолу. А 9 червня громадським моніторингом EcoCity був виявлений у Запоріжжі аварійний викид одного з заводів, небезпечний для здоров’я, яким зацікавилася державна влада. Наразі Українська держава не забезпечує термінового попередження населення про небезпечні умови забруднення довкілля, а саме громадський моніторинг доводить свою ефективність у реальних умовах”, – зазначає еколог Максим Сорока, науково-технічний експерт проекту “Чисте повітря для України”. 

 “21 червня були несприятливі метеоумови, завдяки котрим разом з туманом на місто опустилися викиди промислових підприємств. Факт забруднення пилом зафіксував громадський екомоніторинг https://eco-city.org.ua і носи багатьох запоріжців. По моїй скарзі приїхала еколабораторія і підтвердила дані екомоніторингу про перевищення ГДК по пилу, також зафіксувала перевищення по фенолу (той солодкий запах, про який я скаржився)», – розповідає громадський активіст із Запоріжжя, член «Екокоаліції» Микола Ралик (Запоріжжя).

При настання несприятливих метеоумов мерія зобов’язана забезпечити оповіщення всіх великих підприємств-забруднювачів, котрі мають виконати певні заходи зі зниження потужностей виробництва, щоб не допустити надмірного забруднення. І повідомити населення. Однак цього не відбувається.

Про минулорічні пожежі під Києвом та їх загрозу для дихання теж першим повідомив громадський моніторинг.

В Україні працюють біля 500 станцій громадського моніторингу Української мережі EcoCity, передаючи свої дані в Інтернет, де з ними безкоштовно і в режимі реального часу може ознайомитися будь-який громадянин на інтерактивній карті на веб-сайті «Чисте повітря для України».

Тепер перша українська “Windows” від  EcoCity для систем моніторингу навколишнього середовища, яка вже довела свою ефективність у реальних умовах, додана до інструментів, доступних в Україні для боротьби із забрудненням повітря.

«Нова  операційна система Environment OS, яку винайшов українець Дмитро Обухов  і якою ми почали обладнувати станції моніторингу EcoCity,  призначена саме для зручної обробки та передачі користувачам даних станцій  громадського моніторингу довкілля . Попередження про забруднення надаються  в режимі реального часу на  смартфон  власника станції чи членів його родини, сусідів тощо. До кожної станції можна підключити до 30 користувачів.  Додатково надсилається інформація про середній рівень забруднення всього міста та прогноз погоди», – пояснює Олексій Трелевський, куратор мережі EcoCity.

Перша українська екологічна операційна система “Environment OS” від українського розробника EcoCity буде представлена на прес-конференції 24 червня.

Будуть проаналізовані  нові можливості для громадян швидко реагувати на забруднення навколишнього середовища за допомогою цієї екологічної операційної системи.

Про нас

Програма "Чисте повітря для України" реалізується з 2017 року неурядовою організацією Arnika (Чеська Республіка) у співпраці з місцевими громадськими ініціативами з різних регіонів України за фінансової підтримки Transition Promotion Program Міністерства закордонних справ Чеської Республіки.

Ви можете знайти більше інформації про нашу діяльність та можливості участі або поділитися з нами своїми думками, надіславши повідомлення на адресу info@cleanair.org.ua.

Координатори:

Партнери програми:

Донори:

Інформаційні партнери: