Українська громадянська мережа. Різні промислові міста – однакові проблеми.
Все про повітря

Розпочата співпраця із Запорізькою обласною державною адміністрацією із АЛАРМ попередження населення про забруднення повітря

8. 7. 2021,

7 липня у ЗОДА був ініційований круглий стіл «Проблеми регулювання забруднення повітря у періоди НМУ», яким розпочата співпраця проєкту «Чисте повітря для України» зі створення системи оперативного попередження населення про забруднення повітря під час несприятливих метеорологічних умов (НМУ).

Нагадаємо, що після того, як громадський моніторинг EcoCity оперативно попередив про високе забруднення повітря, наш експерт Максим Сорока був запрошений на нараду до ЗОДА для аналізу ситуації з високим забрудненням повітря з 8 на 9 червня, в результаті обговорення і був ініційований міжсекторальний круглий стіл із вирішення проблеми регулювання забруднення повітря у періоди НМУ у Запоріжжі.

Метою заходу був пошук алгоритмів дій для підвищення екологічної безпеки в місті у періоди НМУ та налагодження взаємодії між місцевими та центральними органами влади, державними установами МОЗ та МВС, відповідальними за екологічне управління містом, та підприємствами-забруднювачами.

У Запоріжжі відсутнє оперативне інформування населення про періоди високого забруднення та немає рекомендацій про запобіжні заходи, які би зменшили вплив на здоров’я містян.

Існують методичні вказівки Держкомітету СРСР 1986 року про регулювання викидів при несприятливих метеоумовах шляхом зміни режиму роботи підприємств. Звісно, документ застарів, бо і підходи застаріли! І існує рішення міської ради від 2007 року про механізми контролю за дотриманням підприємствами заходів, передбачених режимами роботи при НМУ.

Тож фактично система регулювання викидів у період НМУ недосконала як з боку держави , так і з боку самих підприємств, контроль над якими недостатній.

Експерт з моніторингу, науково-технічний експерт Максим Сорока розповів про можливості розвитку систем оперативного попередження населення Запорізької області при НМУ.  Скачати презентацію>> 21-07-07-Round table Zaporixhia  

Запис виступу Максима Сороки >> https://fb.watch/6FpM3q_WSu/

У результаті круглого столу було вирішено:

  • всім відповідальним надати свої пропозиції до ЗОДА щодо створення дієвого алгоритму реагування на НМУ (щоб не було: не знали, отримали телефонограму, не було диспетчера, не встигли та подібного);
  • міська рада до 1 вересня завершує розробку проєкту рішення про механізми контролю за дотриманням підприємствами нормативних вимог та розширення переліку забруднювачів, включаючи не лише великі, але й середні підприємства.

Проєкт «Чисте повітря для України» планує Запорізький регіон як пілотний при реалізації проєкту Smog Alarm для попередження населення про забруднення зарані.

«Розуміючи запит від громадськості та важливість оперативного оповіщення ГО, що приймають участь у проєкті «Чисте повітря для України», спільно з українськими та чеськими науковцями працюють над АЛАРМ системою. Ця система в онлайн режимі буде оповіщати населенні і що саме головне – надавати рекомендації дій для уразливих груп населення, еко-активіста та органів публічної влади, – підсумовує Максим Сорока. – Усі бажаючі (як громадянам та ГО, так і органи місцевого самоврядування) зможуть долучитися до цієї АЛАРМ системи вже цієї осені».

Про нас

Програма "Чисте повітря для України" реалізується з 2017 року неурядовою організацією Arnika (Чеська Республіка) у співпраці з місцевими громадськими ініціативами з різних регіонів України за фінансової підтримки Transition Promotion Program Міністерства закордонних справ Чеської Республіки.

Ви можете знайти більше інформації про нашу діяльність та можливості участі або поділитися з нами своїми думками, надіславши повідомлення на адресу info@cleanair.org.ua.

Координатори:

Партнери програми:

Донори:

Інформаційні партнери: