Українська громадянська мережа. Різні промислові міста – однакові проблеми.
Все про повітря

На карті EcoCity тепер можна спостерігати за даними мережі ЛУН Місто Air

20. 7. 2021,

Жителям Києва та Львова стало зручніше відстежувати стан забруднення повітря. 

Поки держава повільно рухається в бік створення сучасної системи моніторингу довкілля європейського зразка, українці активно розгортають мережу громадського моніторингу. 

EcoCity

Понад 550 станцій мережі  EcoCity було виготовлено з кінця 2018 року та встановлено по цілій Україні. 252 з яких працюють і сьогодні. Щоб не зменшувалась кількість працюючих станцій була впроваджена технічна підтримка та відновлення станцій громадського моніторингу будь-якого виробництва. Станції EcoCity здатні вимірювати 19 забруднюючих речовин у повітрі. Вся інформація передається онлайн і доступна на інтерактивній карті EcoCity https://eco-city.org.ua/.

 

В останні роки в Києві і Львові стрімко розвивається мережа громадського моніторингу ЛУН. Мережа вже виросла понад 100 станцій. 

Лун Місто Air

Понад 100 станцій ЛУН Місто Air вимірюють надшкідливий дрібнодисперсний пил PM 1, PM 2,5, і PM 10. Дані мережі транслюються на Карту якості повітря Києва, Карту якості повітря Льва. А також у телеграм-бот Повітря NOW, у iOS-віджет Повітря NOW, у базовий віджет телефонів Xiaomi, у адон для Google Chrome, на інформери провідних українських медіа. Команда ЛУН Місто Air виступає за відкриті дані. 

«Чим більше станцій передають дані на портал EcoCity для аналізу, тим точніша картина забруднення по місту і точніше вираховується середній індекс забруднення», – пояснює куратор мережі EcoCity Олексій Трелевський. – Також великий масив даних по місту дозволить нашому застосунку Smog Alarm краще попереджати громадян про ситуації високого забруднення повітря».     

«Ми дуже прискіпливо ставимося до точності наших станцій. Кожну калібруємо, тестуємо, слідкуємо за встановленням і  показниками в процесі роботи. Детально підійшли до розробки програмного забезпечення, а також корпусу станцій – щоб він відповідав стандартам встановлення метеостанцій. Тому ми раді розширенню переліку майданчиків, де транслюються дані нашої мережі”, –  додає коодинатрка ЛУН Місто Air Анна Денисенко. 

У результаті жителі Києва та Львова отримають ще більше даних на сайті https://eco-city.org.ua/, а індекс забруднення повітря AIQ у цих містах стане точнішим. 

Про нас

Програма "Чисте повітря для України" реалізується з 2017 року неурядовою організацією Arnika (Чеська Республіка) у співпраці з місцевими громадськими ініціативами з різних регіонів України за фінансової підтримки Transition Promotion Program Міністерства закордонних справ Чеської Республіки.

Ви можете знайти більше інформації про нашу діяльність та можливості участі або поділитися з нами своїми думками, надіславши повідомлення на адресу info@cleanair.org.ua.

Координатори:

Партнери програми:

Донори:

Інформаційні партнери: