Українська громадянська мережа. Різні промислові міста – однакові проблеми.
Все про повітря

Прагнення чистого повітря для України: місцеві активісти можуть отримати фінансову підтримку

Ви проти брудного повітря у вашому місті? Ви хочете щось із цим зробити або вже робите і тепер у вас є нова ідея? Тоді Програма малих грантів саме для вас!

Громадські організації Arnika (Чехія) та FreeArduino (Івано-Франківськ) відкривають конкурс пропозицій у рамках проекту «Чисте повітря». Його мета – посилити місцеві кампанії, орієнтовані на промислове забруднення повітря, активне залучення громадян та впровадження реальних змін через органи місцевого самоврядування та органи державної влади. 

20 серпня о 18:00 відбудеться вебінар для зацікавлених (пряма трансляція на сторінці «Чисте повітря для України» у Facebook). Детальніша інформація за посиланням: https://cleanair.org.ua/granti

«На жаль, Україні ще далеко до функціональної державної системи моніторингу забруднення атмосферного повітря. Екологічне законодавство та інституції все ще дозволяють працювати застарілим технологіям, що негативно впливає на якість повітря. Ми хотіли б заохотити їх, зокрема, до адвокації сильних регіональних та муніципальних планів скорочення викидів, участі у прийнятті рішень та використання правових інструментів для захисту довкілля та здоров’я людей», – пояснює Марсела Черноцова, координаторка проєктів від Arnika.

Хто може отримати кошти?

Програма малих грантів призначена для громадських організацій з будь-якого регіону України та АР Крим. «Підтримку отримають насамперед невеликі неурядові організації та ініціативи, які створюються на громадських засадах, можуть бути підтримані навіть абсолютно нові організації чи ініціативи. Також один заявник може подати декілька ідей щодо проєктів», – продовжує Черноцова. Окрім фінансової підтримки, обрані ініціативи також можуть дістати станції моніторингу повітря EcoCity для вимірювання концентрації забруднювачів повітря.

«Невеликий грант допоміг нам працювати з міськими чиновниками та найбільш забруднюючими галузями промисловості. Завдяки підтримці експертів та можливості організувати конкурс публікацій, нам вдалося збільшити свій вплив на громадськість та провести кампанію зі збору коштів для розвитку громадської системи моніторингу забруднення повітря. Ми організували хакатон ідей щодо стратегії сталого розвитку міст та створили онлайн-каталог екологічно відповідального бізнесу. Але найбільше мешканці запам’ятали серію «Майстерня міста», в якій взяли участь понад 150 осіб», – розповіла Аліна Машенко, координаторка проєкту Nikopol Clean Air – одного з переможців минулорічної програми малих грантів.

Протягом 2020 року загалом 6 проєктів (1) отримали фінансування в рамках цієї програми: було встановлено 15 станцій громадського моніторингу повітря від EcoCity, близько 10 000 людей було охоплено інформаційними кампаніями та трансляціями, проведено 26 вебінарів та зустрічей, близько 50 заявок та документів до влади були підготовлені.

Детальну інформацію про програму малих грантів, включаючи форму заявки та графік подачі і реалізації, шукайте тут https://cleanair.org.ua/granti.

Малі гранти надаються чеською неурядовою організацією «Арніка» та її партнерською громадською організацією FreeArduino у рамках Проєкту «Чисте повітря для України», що фінансується Міністерством закордонних справ Чеської Республіки в рамках Програми Transition та Національного фонду демократії (США).

 

Примітки:

  1. Проєкти-переможці 2020 року:

Асфальт та повітря – Сєвєродонецьк / Кризовий медіа-центр, Сіверськодонецьк;

Nikopol Clean Air Monitor / Міжнародна екологічна безпека;

Підвищення активності мешканців на захист своїх екологічних прав – Краматорськ / Фонд розвитку громад;

Знай, чим ти дихаєш – Харків / Добра воля;

Знай, бери участь, впливай! / Досить труїти Кривий Ріг; 

Акція Green Protection / Запоріжжя / Дзига

 

Більше про результати проєктів 2020 року читайте тут>>

Про нас

Програма "Чисте повітря для України" реалізується з 2017 року неурядовою організацією Arnika (Чеська Республіка) у співпраці з місцевими громадськими ініціативами з різних регіонів України за фінансової підтримки Transition Promotion Program Міністерства закордонних справ Чеської Республіки.

Ви можете знайти більше інформації про нашу діяльність та можливості участі або поділитися з нами своїми думками, надіславши повідомлення на адресу info@cleanair.org.ua.

Координатори:

Партнери програми:

Донори:

Інформаційні партнери: