Українська громадянська мережа. Різні промислові міста – однакові проблеми.
Все про повітря

Програма малих грантів Україна 2020: результати

Напередодні нового грантового року, ми підвели підсумки того, що вдалося досягнути коаліції “Чисте повітря для України” в 2020 році. Розповідаємо, які проблеми вирішували міста та яким чином.

Знай, чим ти дихаєш!

Добра воля / Харків 

Приблизна кількість жертв забруднення: 50 000 осіб

Промислова зона на кордоні Харкова, другого за величиною міста України, та Дергачівського району Харківської області, оточена житловими районами. Основними забруднювачами є Харківська ТЕЦ-5 та низка промислових підприємств. Найбільше страждають Пісочинська та Солоницівська громади, мешканці яких підозрюють, що заводи викидають надмірну кількість токсичних речовин саме вночі. Державних станцій моніторингу якості повітря в цьому районі немає.

У рамках проєкту було встановлено чотири станції громадського моніторингу забруднення повітря EcoCity, які почали збирати перші незалежні дані. Було проведено два круглі столи з місцевою владою в онлайн форматі (10 учасників, 337 глядачів) для обговорення можливих дій щодо зменшення забруднення, а для інформування громадян була опублікована стаття у місцевих ЗМІ. В результаті виникли дві нові місцеві громадські ініціативи, зосереджені на екологічній ситуації навколо цієї промислової зони: Пісочинська альтернатива та Солоницівська альтернатива.

 

Action Green Protection

Дзига / Запоріжжя

Приблизна кількість жертв забруднення: 300 000 осіб

Законодавство України не пов’язує забруднення повітря безпосередньо зі шкодою для здоров’я людини. Громадяни, які хочуть відстоювати свої екологічні права, теоретично можуть подати позов до суду, але їм необхідно зібрати докази самостійно.

ГО “Дзига” у співпраці з ГО “Запорізька правозахисна ліга” проаналізували відповідні закони, опублікували огляд основних порад громадянам та шаблони скарг до різних органів державної влади. Мобільна станція «Сапфір-32», розроблена для громадського моніторингу забруднення повітря, була використана для вивчення рівня токсичних речовин у повітрі у житлових районах, що прилягають до промислової зони. Результати викликали велику увагу громадськості (опублікована стаття).

Був організований круглий стіл з органами державної влади щодо того, як налагодити державний моніторинг забруднення повітря та зменшити забруднення. В рамках популярної виставки “ Запорізький екофорум ” були  організовані лекції з публічним обговоренням.

 

Знай! Бери участь! Впливай!

Досить труїти Кривий Ріг (ДТКР) / Кривий Ріг

Приблизна кількість жертв забруднення: 600 000 осіб

Кривий Ріг – один з головних українських центрів видобутку вугілля, металургії та хімічної промисловості. Застарілі технології (деякі з них функціонують з 1930-х років) спричиняють надзвичайне забруднення повітря.

Активісти звернулися до президента Володимира Зеленського під час його візиту до Кривого Рогу та змусили його пообіцяти розслідування ситуації в Раді Безпеки. Спілка ДТКР брала участь у 11 процедурах оцінки впливу на довкілля (ОВД) для промислових об’єктів та сприяла участі у 5 громадських слуханнях серед мешканців. 4 статті були опубліковані в ЗМІ  та тисячі повідомлень через соціальні мережі.

Найбільш суперечливим був план будівництва нового промислового звалища металургійного комбінату «АрселорМіттал”. 1200 людей підписали петицію проти проєкту цього будівництва. Громадський контроль над прийняттям рішень призвів до покращення проєктів та впровадження більш жорстких заходів щодо захисту навколишнього середовища. У двох випадках, зокрема, Мінприроди відхилило проєкти.

 

Асфальт і повітря

Кризовий медіа-центр / Сєвєродонецьк

Приблизна кількість жертв забруднення: 10 000 осіб

Після закриття великого хімічного заводу через окупацію Донбасу забруднення повітря в місті значно зменшилося. Проте мешканці околиць Сєвєродонецька та сусіднього села Воєводівка страждають від роботи нещодавно відкритих двох асфальтових заводів. Вони розташовані лише за 100 та 285 метрів від житлових будинків і неподалік від двох місцевих лікарень, хоча мінімальна відстань, встановлена ​​законодавством, повинна становити 1000 метрів.

Було проведено розслідування відповідності реального впливу асфальтобетонних заводів на навколишнє середовище виданим дозволам (відео) та організовано 4 громадські обговорення (86 учасників). Для вимірювання викидів було встановлено чотири громадські станції моніторингу забруднення повітря EcoCity. В результаті було доведено порушення законів та норм викидів обома асфальтними заводами. Відповідальні органи просили вжити заходів та забезпечити виконання закону; “Кризовий медіа-центр” подав позов та представляв місцеву громаду в суді.

 

Nikopol Clean Air Monitor

Міжнародна екологічна безпека / Нікополь

Приблизна кількість жертв забруднення: 100 000 осіб

У Нікопольській промисловій агломерації працюють найбільші європейські підприємства з видобутку марганцевої руди, Нікопольський завод феросплавів та ряд металургійних заводів, але в регіоні муніципальний моніторинг забруднення відсутній.

Для обговорення стратегій покращення екологічної ситуації було організовано серію з 6-денних заходів у офлайн та онлайн форматах «Майстерня міста. ЕКО виставка» (150 учасників, включаючи представників міської ради та чиновників). В рамках проєкту в Нікополі та сусідніх містах Марганець та Покров загалом було встановлено п’ять станцій громадського моніторингу повітря EcoCity.  Був створений та презентований  онлайн-каталог «Екологічно відповідальний бізнес» для просування проєктів з покращення громадського простору та натхнення інших (4 онлайн-заходів, 120 учасників). Проведено конкурс публікацій, результатом якого стало 15 статей про забруднення та інші екологічні проблеми в місцевих ЗМІ. Кампанія зі збору коштів на платформі “Спільнокошт” зібрала 24 000 грн та дозволила придбати додатково до стаціонарних станцій мобільний пристрій моніторингу забруднення повітря Sapphire-32.

 

Посилення мешканців на захист їхніх екологічних прав

Фонд розвитку громад / Краматорськ

Приблизна кількість жертв забруднення: 700 000 осіб

Існує кілька великих промислових підприємств, що забруднюють повітря в Краматорську. У 2014 році ситуація погіршилася після того, як новий власник заводу феросплавів почав використовувати доменну піч для виплавки феромарганцю. У 2018 році мешканці почали массово публікувати відеоролики кольорового диму, що виходить із заводу, але через відсутність державного моніторингу забруднення інформація про концентрацію токсичних сполук відсутня.

Було встановлено п’ять станцій громадського моніторингу повітря EcoCity. Мобільна станція Sapphire-32 використовувалася для вимірювання надмірних викидів разом з безпілотником, що записував аерофотознімки (стаття). Низку статей було опубліковано в місцевих ЗМІ та подано кілька запитів до органів державної влади. В результаті, через недотримання виданих дозволів, завод був закритий на реконструкцію.

________________________________________________________________________

Програма малих грантів реалізується у рамках Проекту «Чисте повітря для України» у співпраці неурядових організацій Arnika (Чехія) та EcoCity (Україна), що фінансується Міністерством закордонних справ Чеської Республіки в рамках Програми Transition та Національного фонду демократії (США).

Про нас

Програма "Чисте повітря для України" реалізується з 2017 року неурядовою організацією Arnika (Чеська Республіка) у співпраці з місцевими громадськими ініціативами з різних регіонів України за фінансової підтримки Transition Promotion Program Міністерства закордонних справ Чеської Республіки.

Ви можете знайти більше інформації про нашу діяльність та можливості участі або поділитися з нами своїми думками, надіславши повідомлення на адресу info@cleanair.org.ua.

Координатори:

Партнери програми:

Донори:

Інформаційні партнери: