Українська громадянська мережа. Різні промислові міста – однакові проблеми.
Все про повітря

Аларм-сповіщення та Екофорум: відбувся візит чеської делегації до Запоріжжя

12-15 вересня представники проєкту «Чисте повітря для України» перебували в Запоріжжі. Які результати візиту?

 У Запоріжжі чеська делегація відвідали Міжнародний екологічний форум, де зустрілися з місцевими активістами та представниками органів влади різних рівнів, науковцями та депутатами.

14 вересня координатор найбільшої мережі громадського моніторингу EcoCity Олексій Трелевський в рамках Екофоруму ознайомив запоріжців із роботою стаціонарних та мобільних систем моніторингу повітря і провів майстер-класи з користування станціями.

15 вересня експерти проєкту взяли участь у науковій конференції про охорону атмосферного повітря, де розповіли про чеський досвід використання даних моніторингу довкілля у державній діяльності та зменшенні забруднення повітря у промисловій агломерації.

Після цього Arnika запросила відвідувачів Екофоруму на круглий стіл «Розвиток регіональних систем інформування громадськості про ризики забруднення повітря». Представники органів місцевого самоврядування та держави, науковці, громадські активісти зібралися разом для координації створення системи АЛАРМ-сповіщення про небезпечний рівень забруднення повітря.

На графіку Скальськи показав статистику зниження викидів у Чехії, що може бути прикладом для України. Однак важка промисловість у Чехії ще не є абсолютно безпечною порівняно з іншими країнами Євросоюзу.

«Немає єдиної чарівної методики вирішення проблем із забрудненням довкілля. Перший крок – доступ до екологічної інформації про справжній рівень викидів, яка має бути доступна українцям. Держава має створити комплексний державний моніторинг довкілля, і повинна працювати екологічна інспекція, контролюючи забруднювачів. Повинна відбуватися модернізація промисловості, в результаті чого викиди мають бути зменшені. Однак ви повинні знати, що без сильного громадянського впливу нічого не буде відбуватися. У Остраві шлях від сильного тиску на промисловість до її модернізації зайняв 20 років», – розповів Мартін Скальськи, керівник проєкту «Чисте повітря для України», експерт з питань участі громадськості ГО «Арніка» (Чехія).

Скальськи уже вдруге у Запоріжжі, і за два роки мало що змінилося, каже експерт. Так само нема Експерт схвально зазначив, що в Запоріжжі запрацювала мобільна лабораторія моніторингу довкілля, створюються міські плани зниження забруднення, і відбувається процес створення АЛАРМ-системи сповіщення.

Запис виступу чеського експерта Мартіна Скальськи на круглому столі у Запоріжжі>>

А ввечері активісти із Запоріжжя та гості з Івано-Франківська, Києва, Чорноморська поспілкувалися про охорону повітря та програму малих грантів Чеської республіки на неформальній «Атмосферній вечірці» у Запорізькому обласному центрі молоді.

Отримані знання та контакти будуть корисними запорізьким чиновникам та активістам для більш активних дій для зменшення забруднення повітря.

 

Подивитися відео інтерв’ю чеських експертів у Запоріжжі:

https://www.youtube.com/watch?v=u8SPyYs3VgU&feature=share&fbclid=IwAR1FMwejHAtFeDlGVh-cSdKaMm4ble_G88F-tUhBamPmoZA5erTSJWLCdMg

Дякуємо “Суспільне. Запоріжжя” за запрошення та завжди актуальні питання!

 

Радіопрограма “На дотик”>>

Про нас

Програма "Чисте повітря для України" реалізується з 2017 року неурядовою організацією Arnika (Чеська Республіка) у співпраці з місцевими громадськими ініціативами з різних регіонів України за фінансової підтримки Transition Promotion Program Міністерства закордонних справ Чеської Республіки.

Ви можете знайти більше інформації про нашу діяльність та можливості участі або поділитися з нами своїми думками, надіславши повідомлення на адресу info@cleanair.org.ua.

Координатори:

Партнери програми:

Донори:

Інформаційні партнери: