Українська громадянська мережа. Різні промислові міста – однакові проблеми.
Все про повітря

У Дніпрі презентували експеримент із порівняння даних громадського моніторингу якості повітря та державного

17. 9. 2021,

16-17 вересня у Дніпрі перебували експерти ГО Arnika та Nadech, які разом із представником мережі Ecocity відвідали Дніпровську обласну раду та Центр екологічного моніторингу та обговорили регіональні плани зменшення забруднення довкілля.

Спершу делегація відвідала унікальний колокаційний експеримент, який включає порівняння роботи громадських станцій моніторингу із індикативними, сертифікованими державою станціями муніципального «Центру екологічного моніторингу».  Подібний експеримент провели цієї весни у США, а тепер уперше в Україні повторюють у Дніпрі.

«Ми обмінюємося даними з мережею громадського моніторингу Ecocity. Адже взаємодія з громадськістю є важливою для держави. Свого часу наш Центр екологічного моніторингу теж виник із громадського лобіювання потреби моніторингу,  – розповів Олексій Ангурець, заступник директора КП «Центр екологічного моніторингу,  Дніпропетровської ОР», У Дніпрі вже два місяці 10 станцій Ecocity працюють поруч із нашим референтним обладнанням. Попередньо: загальні рівні схожі за часом і показниками, тож ми робимо висновок, що народний моніторинг дає можливість об’єктивно стежити за динамікою процесу забруднення».

Відео інтерв’ю про експеримент>>

Центр знаходиться біля  школи, вздовж дороги з інтенсивним рухом транспорту, під впливом Дніпровського металургійного заводу. «Аналізувати  дані Центру моніторингу  – це фахова кропітка робота, тому нам потрібні допомога чеських експертів, – додав Ангурець.

«Дрібнодисперсний пил РМ5 та РМ10 і NO2, СО – основні забрудники, за якими йде звірка даних. Громадські станції нового покоління вимірюють також приземний озон,  ультрафіолет та формальдегід, – додає Олексій Т релевський, засновник мережі громадського моніторингу Ecocity.

 «Колокаційний експеримент, який проводиться в Дніпрі вперше в Україні, – це по факту повторення експерименту цілої групи вчених з США, відповідно до рекомендацій, представлених у цьому році Агентством з охорони навколишнього середовища США. І в кінці 2019 року подібні рекомендації опубліковані в звіті Європейського агентства з охорони навколишнього середовища. Громадський моніторинг не підлягає сертифікації як такій, але для підтвердження його достовірності повинен пройти 4 кроки. На станції мають ставляться тільки сенсори, які були калібровані на заводі. Повинні регулярно проводитися лабораторні вимірювання та порівняння даних, колокація. І має використовуватися машинне навчання. Цього року після впровадження технічної підтримки, мережа Ecocity виконує всі міжнародні вимоги», – пояснює еколог Максим Сорока, к.т.н. (PhD), доцент кафедри «Хімія та інженерна екологія» ДНУЗТ, науково-технічний консультант міжнародного проєкту «Чисте повітря для України», координатор мережі «Довкола».

А 17 вересня у Дніпровській обласній раді було проведено круглий стіл «Чисте повітря для України: моніторинг повітря як сервіс для громадян та плани скорочення забруднення», де обговорювали регіональні плани моніторингу якості повітря.

Запис транляції події>>

«Ми отримали натхнення для нашої роботи, бо дуже важливо знати, що є цікавий позитивний досвід громадський, науковий і експертний, до якого можна звернутися, – підсумував депутат Дніпропетровської обласної ради Павло Хазан. – Дніпро завжди знаходився в авангарді екологічного моніторингу в Україні. Тут розробляються і впроваджуються найбільш сучасні ідеї. Плануємо розвивати і мережу референтних станцій для оцінки якості атмосферного повітря та води, і мережу більш простих електрохімічних станцій, які можуть оперативно надавати доволі якісну і точну інформацію.  Державний і громадський моніторинг мають працювати в єдиній системі для отримання аналітики та висновків для прийняття управлінських рішень».

У співпраці з проєктом «Чисте повітря для України» у Запоріжжі, Дніпрі та Харкові починається розробка комплексних регіональних систем моніторингу довкілля, а паралельно відбувається створення системи АЛАРМ-сповіщення населення про небезпечні викиди.

 

Про нас

Програма "Чисте повітря для України" реалізується з 2017 року неурядовою організацією Arnika (Чеська Республіка) у співпраці з місцевими громадськими ініціативами з різних регіонів України за фінансової підтримки Transition Promotion Program Міністерства закордонних справ Чеської Республіки.

Ви можете знайти більше інформації про нашу діяльність та можливості участі або поділитися з нами своїми думками, надіславши повідомлення на адресу info@cleanair.org.ua.

Координатори:

Партнери програми:

Донори:

Інформаційні партнери: