Українська громадянська мережа. Різні промислові міста – однакові проблеми.
Все про повітря

Чеські експерти разом із харків’янами вимагали комплексної системи моніторингу повітря для покращення довкілля у місті

22. 9. 2021,

20 вересня у Харкові на круглому столі “Чисте повітря для Харкова: від громадського моніторингу до комплексного управління якістю повітря” відбулося експерте обговорення сучасних проблем державного моніторингу в галузі охорони атмосферного повітря.

 Проєкт «Чисте повітря для України» спільно з Українською мережею підтримки громадських досліджень «Довкола» надав у тимчасове користування харківським активістам інноваційне обладнання для мобільного моніторингу якості повітря «Sapphire 32 by EcoCity», за допомогою якого вони провели сотні вимірювань у найбільш забруднених та відносно чистих точках Харкова та околиць.

У круглому столі взяли участь представники депутатського корпусу, комісії з питань екологічної політики, комісії з питань житлово-комунального господарства, з питань соціального захисту та охорони здоров’я, екологічної інспекції, Департаменту екології та природних ресурсів Харківської ОДА,  науковці, громадські організації.

У заході узяли участь представники виконавчого комітету Харківської міськради, депутатського корпусу, комісії з питань екологічної політики, комісії з питань житлово-комунального господарства, з питань соціального захисту та охорони здоров’я, екологічної інспекції, Департаменту екології та природних ресурсів Харківської ОДА,  науковці, громадські організації Харкова, Праги, Івано-Франківська.

Учасники заходу розглянули європейський досвід в цій царині, кращі українські практики і сучасний стан моніторингу в Харкові.

За підсумками обговорення у резолюції, підготованій екологічною групою «Печеніги», було зазначено: «Державний моніторинг в галузі охорони атмосферного повітря має стати підґрунтям для оцінки та контролю забрудненості повітря і вжиття заходів з його зниження, а також, обов’язково – інформаційною системою, яка б надавала мешканцям можливість уникати шкідливих впливів останнього. Для досягнення цієї мети державний моніторинг в галузі охорони атмосферного повітря в Харкові та Харківській області має фіксувати забрудненість як мінімум за частинками PM10 та PM2.5 (роздільно), діоксиду сірки, діоксиду та оксиду нітрогену, діоксиду та оксиду карбону, озону, свинцю, бензолу, формальдегіду і бензапірену».

Харківські активісти вимагали, щоб заміри кожної станції були доступними онлайн на певному ресурсі, протоколи вимірювань мобільної станції публікувалися в день, коли вони були зроблені. І були подані у формі, зрозумілій для людини, яка не є фахівцем в забрудненні, і містити рекомендації щодо поведінки в залежності від певного забруднення.

В Харкові та Харківській області на сьогодні моніторинг здійснюється 10 стаціонарними станціями Харківського гідрометцентру, яких для репрезентації ситуації із забрудненням повітря в місті просто недостатньо. З цих десяти станцій інформація публікується тільки по двох: усереднено за день, за підсумками тижня – по частинках (пилу) в цілому, діоксиду сірки, оксиду вуглецю, діоксиду азоту і формальдегіду.

Вимогою учасників стало створення при Харківській міськраді та ХОДА відповідних робочих груп із обов’язковим включенням до них громадських активістів для обговорення.

 

 

 

 

Про нас

Програма "Чисте повітря для України" реалізується з 2017 року неурядовою організацією Arnika (Чеська Республіка) у співпраці з місцевими громадськими ініціативами з різних регіонів України за фінансової підтримки Transition Promotion Program Міністерства закордонних справ Чеської Республіки.

Ви можете знайти більше інформації про нашу діяльність та можливості участі або поділитися з нами своїми думками, надіславши повідомлення на адресу info@cleanair.org.ua.

Координатори:

Партнери програми:

Донори:

Інформаційні партнери: