Українська громадянська мережа. Різні промислові міста – однакові проблеми.
Все про повітря

Перша школа в Запоріжжі долучилася до громадського моніторингу

13. 10. 2021,

Запорізька гімназія №6 стала першим загальноосвітнім навчальним закладом Запоріжжя, де громадський моніторинг застосовують для підвищення безпеки учнів та для навчання.

Вчителька біології гімназії №6 Неля Божко відома у освітній та екологічній спільності Запоріжжя своїми просвітницькими та науковими проєктами із школярами. Тож не дивно, що вчителька брала активну участь у екологічних вікторинах EcoQuiz від проєкту «Чисте повітря для України», бажаючи виграти станцію моніторингу якості повітря. Правильні відповіді на більшість питань, високі бали – але рандом вибрав інших учасників.

Одначе експерти проєкту оцінили високу мотивацію вчительки – і надали пані Нелі сучасну станцію моніторингу EcoCity в подарунок.

І ось ми вирушили у гімназію, щоб дізнатися, як упроваджується громадський моніторинг серед юних запоріжців.

«Ми повісили на дверях гімназії оголошення, що учні та їх батьки можуть стежити за якістю повітря біля школи через інтернет. Для деяких батьків, діти яких мають бронхіальну астму, це виявилося дуже важливо, і вони перевіряють безпеку біля школи щоранку», – зазначила вчителька.

Горчакова Катерина, учениця 9-В класу, розповіла про екологічні та соціальні проєкти, в яких бере участь. Учні встановили компостери, велостоянка, клумби в школі. Збирають макулатуру та батарейки.

Станція Екосіті розташована в кабінеті біології – учні з цікавістю приходять дивитися, що це за обладнання, дізнаються про те, які саме речовини забруднюють повітря та як працюють датчики.

«Кожен учень може сам в Інтернеті подивитися рівень забруднення та індекси якості повітря. Наша школа знаходиться далеко від заводів і виявилася з досить чистим повітрям. Ми помітили, що рівень пилу підвищується ближче до вечора», – розповіла Катерина.

“Якщо показники не рекомендують заняття спортом на вулиці, то фізкультуру краще проводить в залі”, – додає Божко.

За допомогою станції громадського моніторингу надалі планують зробити наукові роботи для Малої академії наук.

До речі, двоє школярів – Потапова Поліна та Білоцерковець Владислав – улітку побували навіть на воркшопі проєкту «Чисте повітря для України» та навчилися працювати з мобільною станцією Сапфір-34. Тож чекаємо нових екологічних проєктів та досліджень юних науковців.

 

 

 

 

Про нас

Програма "Чисте повітря для України" реалізується з 2017 року неурядовою організацією Arnika (Чеська Республіка) у співпраці з місцевими громадськими ініціативами з різних регіонів України за фінансової підтримки Transition Promotion Program Міністерства закордонних справ Чеської Республіки.

Ви можете знайти більше інформації про нашу діяльність та можливості участі або поділитися з нами своїми думками, надіславши повідомлення на адресу info@cleanair.org.ua.

Координатори:

Партнери програми:

Донори:

Інформаційні партнери: