Українська громадянська мережа. Різні промислові міста – однакові проблеми.
Все про повітря

Як Харків продовжує боротьбу за чисте повітря: автопробіги і суди

15. 10. 2021,

“Еко-хаб-Харків” продовжує автопробіги та суди «проти суддівсько-чиновницького бєспрєдєлу» в сфері забруднення повітря. Громадський активіст Олександр Константінов розповів, яка ситуація з “Коксохімом” та чого вимагають містяни.

«7 жовтня  суддя Харківського окружного адмінсуду Михайло Спірідонов виніс рішення , яким фактично знецінив останні залишки надії багатьох мешканців Харкова на можливість вирішення проблеми забруднення повітря коксовим заводом «НОВОМЕТ»  в правовому полі України», – кажуть активісти. Ми поставили Олександру Константінову кілька питань про ситуацію у Харкові.

– Ви боретеся з харківським заводом «Коксохім»? Чи з «Новомет», чи з «Новотерм»? Незрозуміло немісцевим мешканцям.

– Був Харківський коксохімічний завод, потім на його території створили кілька підприємств, які фактично працюють там само з тим самим застарілим обладнанням та технологіями, але формально стали різними юридичними особами. Власники Харківського коксохімічного заводу створюють нові ТОВ, як тільки з’являються проблеми. Всі юристи це знають і сміються, але громадськості не до сміху. Майже рік тому заводу «НОВОТЕРМ» надали дозвіл на викиди на 7 років, нібито не маючи зауважень від громадськості. Та ж сама тепер ситуація з заводом «НОВОМЕТ». Плутають населення різними назвами, щоби люди не могли розібратися в ситуації.

– Ви вже рік влаштовуєте масові заходи кожні два тижні? Чого хочете досягнути?

– Так, вже більше року. В останні 5 місяців це робили не так активно, бо власник заводу дав нам можливість стежити за процесом перебудови заводу. Ми хочемо привернути увагу людей до проблеми, привчити їх захищати свої права. Будь-яка норма закону працює лише тоді, коли люди вимагають її виконання.

Наприклад, для отримання дозволів на викиди підприємства мають проводити громадські слухання. Якщо  є позов до суду на підприємство, але справа не має так званого «громадського резонансу», то суд має право слухати справу в закритому режимі і, відповідно, приймає рішення без урахування суспільного інтересу. Так сталося у нас уже двічі. Так, Міндовкілля подало позов до суду, але суддя Спірідонов ухвалив рішення залишити дозвіл у підприємства, бо  те нібито почало реконструкцію. Зараз ми подали скаргу на таке рішення у вищу раду юстиції. Будемо збирати підписи за те, щоби суддю зняли, а справу переглянули.

– Які ваші вимоги?
– Наші вимоги:
1. Відсторонити суддю Спірідонова М.О. від виконання своїх обов’язків;
2. Справу №520/15013/21 переглянути із залученням представників громадськості;
3. Винести на загальне обговорення регіональну програму моніторингу забруднення навколишнього повітря, проєкт якої вже було надіслано до Міндовкілля на узгодження без відома громадськості та без обговорення з нами;
4. Терміново створити депутатську комісію ( ТКК ) з цього питання при Харківській міськраді, згідно із попереднім рішенням робочої групи по «Коксохіму».

Хочете стежити за подією чи допомогти?

Подія на “Фейсбук”>>

 

Про нас

Програма "Чисте повітря для України" реалізується з 2017 року неурядовою організацією Arnika (Чеська Республіка) у співпраці з місцевими громадськими ініціативами з різних регіонів України за фінансової підтримки Transition Promotion Program Міністерства закордонних справ Чеської Республіки.

Ви можете знайти більше інформації про нашу діяльність та можливості участі або поділитися з нами своїми думками, надіславши повідомлення на адресу info@cleanair.org.ua.

Координатори:

Партнери програми:

Донори:

Інформаційні партнери: