Українська громадянська мережа. Різні промислові міста – однакові проблеми.
Все про повітря

Незвичний громадський моніторинг: захист квітів на Павло-Кічкасі

19. 10. 2021,

У Заводському районі Запоріжжя станція моніторингу якості повітря EcoCity з датчиком ультрафіолету знайшла несподіване застосування. Розповів Влад Демідовець.

– Владе, ви давали заявку на станцію Ecocity – і отримали її від проєкту «Чисте повітря для України» як активний учасник і один із організаторів воркшопу. Що показує моніторинг?

– Ми повісили станцію на 2 поверсі будинку на Павло-Кічкасі, поруч кілька заводів, завод «Вогнетрив». Станція частенько показує незначне перевищення по вмісту дрібнодисперсного пилу PM5. PM10, незважаючи на те, сильний сморід на вулиці чи ні. Тож кореляції між вмістом пилу та смородом я не помітив. Перевищень за вмістом у повітрі аміаку, діоксиду азоту зазвичай не фіксується. Зазначу, що термокомпенсація працює добре – при тумані перевищень за пилом не показує.

– Були якісь цікаві, несподівані результати?

– Датчик ультрафіолету врятував нам квіти. У нас багато вуличних квітів – і вони частенько страждали на сонці. Я став помічати, коли на вулиці високий рівень ультрафіолетового випромінення – і ми робили експеримент з квітами. Частину горщиків заносили в хату. Частину ні. Ті квіти, які ми не заносили з вулиці у дні високого випромінення – попалилися. Які квіти ховали від сонця в такі дні з підвищеною сонячною радіацією – ті лишилися живі-здорові.

– Чи легко користуватися станцією Ecocity?

– Так, все просто. Встановив станцію самотужки. Налаштував повідомлення про забруднення на смартфон. Жодного разу за 2 місяці станція не вимикалася. Хочу вивантажити дані з кабінету та проаналізувати статистику детальніше.

 

 

Про нас

Програма "Чисте повітря для України" реалізується з 2017 року неурядовою організацією Arnika (Чеська Республіка) у співпраці з місцевими громадськими ініціативами з різних регіонів України за фінансової підтримки Transition Promotion Program Міністерства закордонних справ Чеської Республіки.

Ви можете знайти більше інформації про нашу діяльність та можливості участі або поділитися з нами своїми думками, надіславши повідомлення на адресу info@cleanair.org.ua.

Координатори:

Партнери програми:

Донори:

Інформаційні партнери: