Українська громадянська мережа. Різні промислові міста – однакові проблеми.
Все про повітря

Моніторинг якості повітря у Нікополі: альтруїсти та юристи

29. 10. 2021,

Нікополь – одне з найбільш активних у громадському моніторингу атмосферного повітря містечко України. Читайте, хто встановлює нові станції моніторингу та навіщо.

Тарас Пашко – активіст з Нікополя, який займається екологією водних ресурсів. Коли проєкт «Чисте повітря для України» оголосив про екологічні вікторини, Тарас із задоволенням брав у них участь, щоб і знання свої перевірити, і дізнатися щось нове. Йому пощастило стати переможцем вікторини EcoQuiz. Але Тарас передав виграну інноваційну станцію EcoCity для моніторингу якості повітря тим людям, яким воно потрібніше. Естафету захисту довкілля перейняв юрист Володимир Федоров.

«Я моніторю якість повітря біля дому через станцію на вул. Жуковського, це зовсім поруч, і в нашому районі досить чисто. А новеньку виграну станцію я передав людині, які живе біля Нікопольского феросплавного заводу, в тому районі є ще птахофабрика, яка теж забруднює довкілля. Там нова точка моніторингу потрібніша», – пояснив Тарас Пашко. За спостереженнями Тараса, індекс якості повітря на більшості станцій моніторингу Нікополя (який можна спостерігати онлайн на карті eco-city.org.ua) частіше жовтий, тобто стан повітря непоганий, але несприятливий для вразливих людей. Безпечений “зелений” рівень буває рідше.

Частіше забруднення показують станції, розташовані ближче до підприємств – нова, на карті зазначена як Приміське, та станція, розміщена на Старозаводському.

Цікаво, як люди долучаються до спостереження за станом довкілля?

Володимир Федоров, який і встановив на своєму будинку виграну станцію Ecocity, – юрист, учасник АТО, тож людина за визначенням активна. «Живучи біля Феросплавного заводу, і мені, і сусідам було би важливо знати, коли відбуваються випадки забруднення повітря, – рохповідає він. – У результаті моніторингу ми бачимо, що зазвичай викиди пилу не досягають концентрацій, небезпечних для здоров’я. Але якщо палять листя, то рівень пилу в повітрі відразу зростає».

Посилання на онлайн-карту забруднення Володимир виклав у чаті селища Приміське, щоби всі охочі моглми стежити за даними. Збирається налаштувати аларм-повідомлення у Viber про небезпечні рівні забруднення – поки що не мав часу на це.

Нікопольці зацікавлені  в тому, щоби дізнаватися і про рівень радіаційного забруднення, і думають навіть придбати додаткові датчики до станції для цього. Адже право на екологічно безпечне довкілля та на отримання екологічної інформації – це важливі права людини.

Нагадаємо, що у Нікопольській промисловій агломерації працюють найбільші європейські підприємства з видобутку марганцевої руди , Нікопольський завод феросплавів та ряд металургійних заводів, але в регіоні муніципальний моніторинг забруднення відсутній.

В минулому році в рамках проєкту «Чисте повітря для України» в Нікополі та сусідніх містах Марганець та Покров було встановлено п’ять станцій громадського моніторингу повітря EcoCity.

Про нас

Програма "Чисте повітря для України" реалізується з 2017 року неурядовою організацією Arnika (Чеська Республіка) у співпраці з місцевими громадськими ініціативами з різних регіонів України за фінансової підтримки Transition Promotion Program Міністерства закордонних справ Чеської Республіки.

Ви можете знайти більше інформації про нашу діяльність та можливості участі або поділитися з нами своїми думками, надіславши повідомлення на адресу info@cleanair.org.ua.

Координатори:

Партнери програми:

Донори:

Інформаційні партнери: