Українська громадянська мережа. Різні промислові міста – однакові проблеми.
Все про повітря

Як Кам’янсько-Дніпровська громада моніторить стан довкілля

30. 10. 2021,

Станція моніторингу якості повітря EcoCity з’явилася цього літа у містечку Кам’янка-Дніпровська в Запорізькій області. Це справжня командна робота представників органів місцевого самоврядування та місцевих медіа. Розповідає головний редактор газети «Знамя труда» Валентина Овчатова.

– Валентино, коли ви брали участь у Екоквізі для виграшу станції моніторингу, то що ви планували дізнатися?  

– Кам’янка-Дніпровська – невелике місто, де промисловості немає, у нас розвинуте сільське господарство, але поруч знаходиться Запорізька АЕС. Тож ми цікавилися не стільки забрудненням повітря, скільки рівнем радіації.

Голова Кам’янсько-Дніпровської громади Володимир Антоненко підтримав ідею можливості встановлення станції на території громади. Залишилось взяти участь у проєкті «Чисте повітря для України»   та спробувати виграти станцію моніторингу якості повітря з датчиками рівня радіації безплатно. До речі, інформацію про проєкт активно поширила начальниця відділу організаційної та інформаційної роботи міської ради Тетяна Пшенична, яка й залучила, наприклад, до участі особисто мене.

Розташоване обладнання у міському ЦНАПі по вул. Каховській. Як ми і планували, дані станції відстежуються постійно і регулярно розміщується інформація про результати моніторингу якості повітря на сторінці громади у Фейсбуці та на офіційному сайті громади.  Звісно, всі охочі мають можливість контролювати дані про забруднення повітря самостійно онлайн у режимі реального часу на сайті https://eco-city.org.ua.

– І які результати ви отримали, чи задоволені, було щось несподіване?

– За ці 4 місяці спостережень перевищень рівня радіації не було виявлено жодного разу. І це нас приємно вразило і навіть заспокоїло. Адже ми живемо в 30-кілометровій зоні від атомної станції, яка побудована при СРСР, і чули багато про ризики радіаційного забруднення. Хочеться вірити в правдивість та об’єктивність вимірювань станцій EcoCity, адже їх поширює міжнародний проєкт «Чисте повітря для України» за участі європейських екологів із Чехії.

– Які подальші плани вашої громади?

– Незабаром люди почнуть палити листя – це відома проблема українських міст і селищ. Взимку почнуть  опалювати теплиці. Тож подивимося, як буде змінюватися рівень забруднення повітря та проведемо роз’яснювальну кампанію, що листя та сміття палити не можна.

 

Про нас

Програма "Чисте повітря для України" реалізується з 2017 року неурядовою організацією Arnika (Чеська Республіка) у співпраці з місцевими громадськими ініціативами з різних регіонів України за фінансової підтримки Transition Promotion Program Міністерства закордонних справ Чеської Республіки.

Ви можете знайти більше інформації про нашу діяльність та можливості участі або поділитися з нами своїми думками, надіславши повідомлення на адресу info@cleanair.org.ua.

Координатори:

Партнери програми:

Донори:

Інформаційні партнери: