Українська громадянська мережа. Різні промислові міста – однакові проблеми.
Все про повітря

Як Світловодськ бореться за чисте повітря

3. 11. 2021,

З 2015 року небайдужі мешканці Власівки – передмістя Світловодська, що на Кіровоградщині, та навіть сусіднього Кременчука об’єднувались з метою примусити місцевий бізнес дотримуватись екологічних законів і прав людини.  

 

Михайло Берчук – співголова ГО «Клуб українських патріотів» (Світловодськ) – проблемами екології займається давно. Живе він у Власівці, яка є аналогом мікрорайону, 20 років.

Перевіряти екологічне забруднення він розпочав з 2014 року, коли від раку померла близька людина, та у багатьох дітей та дорослих почали поширюватись алергія та астма.

Проблеми з повітрям у Власівці уже давно. Тут працює завод з обробки соняшника і сої, виробництва олії та інших жирів у харчовій промисловості.

Як розповідає Михайло, ПП «Віктор і К» під час виробництва використовується органіка, хімія та вибухонебезпечні речовини (гексан і метан). Двічі були грандіозні пожежі: у 2013 році горів гексан, що активісти зняли на відео.

У вересні 2020 року знову була пожежа на території підприємства, зафіксована активістами на фото.

Однак дирекція разом із працівниками служби надзвичайних ситуацій і поліцією факти пожежі приховали, підкреслює Берчук.

Громадяни боролися 2 роки і врешті в березні 2021 року виграли суд.

Рішенням Кіровоградського окружного адміністративного суду від 24 березня 2021 року по справі № 340/2945/20 задоволено позовну заяву Державної екологічної інспекції Придніпровського округу (Дніпропетровська та Кіровоградська області) до ПП «Віктор і К» про заборону експлуатації джерел викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря до приведення об’ємів граничнодопустимих викидів вимогам, зазначених у дозволі; стаціонарних джерел викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря до отримання дозволу.

Однак через недосконалу систему контролю екологічний порушник далі незаконно займався господарською діяльністю півроку – до виготовлення нових дозволів на 10 років.

При тому Державна екологічна інспекція претензій щодо роботи екологічного порушника, попри наявність судового рішення, не пред’явила, попри скарги громадян.

Єдиним способом перевірити якість атмосферного повітря були виклики лабораторії Обласного лабораторного центру (санстанції) та перевірки державної екологічної інспекції в Кіровоградській області. Радіус дії застарілої метеостанції в місті Світловодськ не дозволяє здійснювати моніторинг повітря в селищі Власівка.

Михайло Берчук звернувся до органів самоврядування з вимогою про виконання Постанови №827 Кабміну про впровадження моніторингу якості повітря. Однак ті не поспішають.

«Органи місцевої влади ніколи не поспішали виконувати те, що відображатиме справжню картину забруднення атмосферного повітря, повинно забезпечити контроль перевищень викидів шкідливих речовин в атмосферне повітря, адже незаконна господарська діяльність постійних екологічних порушників не помітна для Державної екологічної інспекції, Департаменту екології та Держпродспоживслужби (які через корупційну винагороду видають відповідні дозволи на викиди шкідливих речовин в атмосферне повітря)», – зробив висновок Михайло.

Тож активісти звернулися до проєкту «Чисте повітря для України» з проханням надати станцію моніторингу якості повітря – і тут відповідь була позитивна!

Тож уперше за 30 років незалежності, у громади Власівки, єдиної в районі, з’явилась можливість в онлайн режимі перевірити якість повітря, яким ми дихаємо!

З жовтня станція функціонує в режимі 24/7 за умов безперебійного інтернету та електрики. Ознайомитись вільно з показниками та рівнем забруднення можна на мапі https://eco-city.org.ua/

 

 

З часом громада планує збільшити територію охоплення моніторингом та встановити ще стаціонарні станції.

«Це тимчасових захід, адже органи місцевої влади повинні виконати постанову КМУ № 827 та забезпечити установку та функціонування постів вимірювання якості повітря», – підкреслює Михайло Берчук.

За місяць спостережень зроблено висновки, що на якість повітря в селищі суттєво впливає господарська діяльність підприємств будівельної та харчової промисловості, які є постійними порушниками екологічного законодавства України.

 

Про нас

Програма "Чисте повітря для України" реалізується з 2017 року неурядовою організацією Arnika (Чеська Республіка) у співпраці з місцевими громадськими ініціативами з різних регіонів України за фінансової підтримки Transition Promotion Program Міністерства закордонних справ Чеської Республіки.

Ви можете знайти більше інформації про нашу діяльність та можливості участі або поділитися з нами своїми думками, надіславши повідомлення на адресу info@cleanair.org.ua.

Координатори:

Партнери програми:

Донори:

Інформаційні партнери: