Українська громадянська мережа. Різні промислові міста – однакові проблеми.
Все про повітря

Марганець стежить за кліматичними показниками та якістю повітря

5. 11. 2021,

Олег Прудіус з Марганця отримав станцію моніторингу якості повітря Ecocity, ставши переможцем вікторини EcoQuiz. Цікаво, що він моніторить не лише забруднення повітря, але й локальну зміну клімату.  

 

– Які ваші враження від впровадження громадського моніторингу вдома?

– Станцію я встановив самостійно, за інструкцією, це було легко. На карті https://eco-city.org.ua/ мою точку показує як «Городище». Дивлюся на дані більш-менш регулярно зранку, розповів колегам по роботі. У разі перевищення забруднюючих речовин пишу у «Фейсбуці» в групі «Екологічний Марганець». Мене зазвичай цікавить температура надворі та чи багато пилу в повітрі. В мене є присадибна ділянка, тож навесні, коли посадив розсаду, уважно стежив за температурою повітря. Влітку звернув увагу, що температура нерідко піднімається вище +40.

 

– Були якісь цікаві результати ваших спостережень?

– Коли влітку була сильна гроза, то на станціях у Марганці, Енергодарі, Нікополі стрибнули показники радіації. Піднялася паніка у пабліках. А експерти пояснили, що то природне явище: під час грози показники радіації зростають через іонізацію повітря. Восени я помітив, як якість повітря в Марганці погіршилася, перевищені показники за пилом. Адже багато хто опалює дровами, палить листя.

– Які ваші подальші плани?

– Я хочу додати датчик радіації, коли відправлятиму станцію на технічну підтримку. Також планую узяти показники станції за період спостереження, проаналізувати та зробити висновки про кліматичні показники у Марганці: мінімальна, максимальна, середня температура, вологість.

 

Про нас

Програма "Чисте повітря для України" реалізується з 2017 року неурядовою організацією Arnika (Чеська Республіка) у співпраці з місцевими громадськими ініціативами з різних регіонів України за фінансової підтримки Transition Promotion Program Міністерства закордонних справ Чеської Республіки.

Ви можете знайти більше інформації про нашу діяльність та можливості участі або поділитися з нами своїми думками, надіславши повідомлення на адресу info@cleanair.org.ua.

Координатори:

Партнери програми:

Донори:

Інформаційні партнери: