Українська громадянська мережа. Різні промислові міста – однакові проблеми.
Все про повітря

Моніторинг для науки у Дніпрі

18. 11. 2021,

Перші вищі навчальні заклади Дніпра долучилися до моніторингу якості повітря, встановивши станції найбільшої української мережі Ecocity, які надав проєкт «Чисте повітря для України».  Як планується використовувати обладнання?

Для Національної металургійної академії нове обладнання планується використовувати у науковій і навчальній діяльності. Розповідає Сергій Кравцов, викладач кафедри екології, теплотехніки і охорони праці Національної металургійної академії: «Ми достатньо давно приділяємо увагу питанням впливу метеоумов на рівень розповсюдження забруднень, тому аналізували температуру, вологість, напрямок вітру на метеостанції, яку використовували в навчальних цілях. Тепер з допомогою станції моніторингу якості повітря, подарованої проєктом «Чисте повітря для України», будемо аналізувати ще забруднення повітря за двома показниками пилу PM2.5 та PM10 та показниками по газах: формальдегід, аміак, діоксид азоту та монооксид вуглецю».

Кравцов вважає, що просто побачити узагальнений індекс якості повітря – цього не досить для еколога як науковця: «Нам цікаво більш детально вивчати дані та робити висновки, як зміна метеоумов впливає на рівень розповсюдження забруднення повітря».

У Дніпрі станцій встановлено вже достатньо багато. Тому науковці хочуть мати доступ до великих масивів  даних, які будуть аналізувати студенти та аспіранти під час виконання дипломних і наукових робіт.

Дніпровський національний університет залізничного транспорту імені Лазаряна має 17 лабораторій, і лабораторія навколишнього середовища є лідером з кількості проведених наукових робіт, проводить 60-70 досліджень щороку. «У нас сильна наукова школа екології навколишнього середовища, яка виконує багато науково-дослідних робіт з моніторингу якості води у водоймах, питної води в регіоні. Отримана станція моніторингу якості повітря Ecocity додає нам можливість розібратися у сучасних способах моніторингу повітря», – розповідає Анатолій Радкевич, проректор з науково-педагогічної, економічної роботи, перспективного та інноваційного розвитку.

На думку науковця, громадський моніторинг, коли надаються живі спостереження онлайн від багатьох станцій, встановлених небайдужими людьми, часто є ефективнішим за державний завдяки своїй оперативності. (До речі, окрім застарілих постів спостережень Гідромету, Дніпропетровська обласна рада має сучасний Центр моніторингу, дані якого теж доступні на картах https://eco-city.org.ua/).

Переглядаючи карту, Радкевич зазначає, що восени стало більше жовтих зон, ніж зелених, – що вказує на підвищення рівня забруднення повітря. Можливо,  це пов’язано з опаленням дровами і вугіллям, які забруднюють повітря.

«Цінність громадського моніторингу для університетів – у можливості аналізувати отримані великі дані, будувати прогнози щодо забруднення», –  коментує Олексій Трелевський, засновник і куратор мережі громадського моніторингу Ecocity, – Завдяки підтримці міжнародного проєкту «Чисте повітря для України», ми мали можливість надати станції моніторингу якості повітря університетам. Будемо співпрацювати з обробки та аналізу даних».

 

Про нас

Програма "Чисте повітря для України" реалізується з 2017 року неурядовою організацією Arnika (Чеська Республіка) у співпраці з місцевими громадськими ініціативами з різних регіонів України за фінансової підтримки Transition Promotion Program Міністерства закордонних справ Чеської Республіки.

Ви можете знайти більше інформації про нашу діяльність та можливості участі або поділитися з нами своїми думками, надіславши повідомлення на адресу info@cleanair.org.ua.

Координатори:

Партнери програми:

Донори:

Інформаційні партнери: