Українська громадянська мережа. Різні промислові міста – однакові проблеми.
Все про повітря

Хто забруднює повітря на Київщині?

23. 11. 2021,

Коли Денис Цуцаєв із дружиною переїхали до села Хотів під Києвом, то сподівалися на чисте повітря, але виявилось, що вечорами часто нічим дихати. Тож почали об’єднуватися з іншими активними людьми, досліджувати проблему, а восени встановили станцію моніторингу якості повітря Ecocity – і запланували активні дії. 

«Ввечері нерідко виходимо на прогулянку – і повертаємось, бо неможливо дихати.  Коли я переїхав жити в Хотів, то почав спостерігати з іншими активними мешканцями: звідки дим? Звернули увагу, що багато хто активно спалює листя і гілля», – розповідає Денис Цуцаєв. 

Тож з командою вирішили зібрати дані для боротьби з паліями – і звернулися до проєкту «Чисте повітря для України» з проханням надати станцію моніторингу. «Хочемо отримати цілісну картину забруднення, перевірити, які концентрації забруднюючих речовин, і порівняти якість повітря в сезон спалення листя та не в сезон», – сказали вони. 

Станцію поставити виявилось нелегко: щоб не вішати не близько від вікна, від кухні, не над автостоянкою, метрів на 3 над землею, прикріпили на задній стороні будинку, і довелося проводити окрему лінію від лічильника.

«Активний період спалення листя у жовтні пропустили. У листопаді фіксували високий рівень концентрації чадного газу. З 17-18 години відчутно запах диму – і станція починає показувати підвищений рівень забруднення. Чи то винні твердопаливні котли, чи паління рослинності», – розповідає про перші результати спостережень Денис. 

Коли біля їхнього будинку зробили ЦНАП – відповідно збільшилася кількість автомобілів і зросли викиди двоокису азоту.

Результати спостережень планують оприлюднювати у Фейсбук у групі Хотів: Чисте повітря

Але на цьому не думають зупинятися. 

«Нам важливо дати рішення. Люди не хочуть палити, але не знають, куди дівати листя. Частина дворів самі роблять компост, та більшість вивозили би, якби надати таку можливість. Хочемо, щоб наша сільрада в наступному році запровадила вивезення органіки, – каже Денис . – Коли в минулому році вивозили органічні відходи, то багато мешканців скористалися такою можливістю. В цьому році сільрада відмовилася, ніби це дорого, нема компостного майданчика, тож люди й палять відходи». 

Активісти хочуть, щоб люди менше спалювали органічних відходів, більше компостували. Для цього вивчають технічні рішення з компостування, які хочуть запропонувати місцевій об’єднаній територіальній громаді. Думають організувати тренінги із створення компостерів для власників приватних будинків. 

 

Про нас

Програма "Чисте повітря для України" реалізується з 2017 року неурядовою організацією Arnika (Чеська Республіка) у співпраці з місцевими громадськими ініціативами з різних регіонів України за фінансової підтримки Transition Promotion Program Міністерства закордонних справ Чеської Республіки.

Ви можете знайти більше інформації про нашу діяльність та можливості участі або поділитися з нами своїми думками, надіславши повідомлення на адресу info@cleanair.org.ua.

Координатори:

Партнери програми:

Донори:

Інформаційні партнери: