Українська громадянська мережа. Різні промислові міста – однакові проблеми.
Все про повітря

Муніципалітет Вінниці підписав меморандум про стратегічну співпрацю з мережею Ecocity

Громадський моніторинг дасть міській раді можливість швидко реагувати на виклики, розуміти джерела забруднення та сформувати план підвищення екологічної безпеки.

 Вінниця – одне з найекологічніших міст в Україні, але хоче стати найчистішим.  «Ми підтримуємо тенденцію на екологічність виробництв і побуту. Міська рада взяла на себе зобов’язання йти по європейському Зеленому курсі», – заявив у промові заступник міського голови Андрій Очеретний. – В рамках реалізації заходів захисту атмосферного повітря агломерації Вінниці в 2022-2025 роки, доступне безпечне та екологічно безпечне середовище є одним із пріоритетів». Чиновник зазначив погіршення стану атмосферного повітря через збільшення кількості приватного старого транспорту.

Вінницька міська рада 24 листопада підписала меморандум про стратегічну співпрацю з проєктом «Чисте повітря для України» та мережею Ecocity про допомогу у впровадженні громадського моніторингу якості повітря, води та ґрунтів.

«Метою цього Меморандуму є консолідація зусиль Сторін, спрямованих на:

– захист навколишнього природного середовища від забруднення;

– дотримання основоположних свобод і прав людини на чисте та безпечне довкілля», – скахано в документі.

«Ecocity – це українська мережа станцій моніторингу якості повітря, яка об’єднує 280 станцій. Ми досягли певних інновацій, моніторимо не тільки пил, але і 19 параметрів, рекомендованих ВООЗ», – зазначив голова ГО «ФріАрдуіно», куратор проєкту Ecocity Олексій Трелевський.

У Вінницькій області 8 станцій громадського моніторингу, 6 з яких є у Вінниці. Ecocity моніторить у Вінниці 8 різних типів забруднення, а також парниковий газ СО2.

Нещодавно ГО «ФріАрдуіно» підписано меморандум з Вінницьким національним технічним університетом, про що розповів Віталій Мокін, завідувач кафедри системного аналізу, комп’ютерного моніторингу та інженерної графіки (САКМІГ), доктор технічних наук, професор, науковий керівник науково-дослідної лабораторії екологічних досліджень та екологічного моніторингу  ВНТУ: «Ми встановили в університеті станцію Ecocity, яка вимірює 12 показників. Отримали доступ до всіх даних по області та архівів про забруднення атмосферного повітря і будемо їх аналізувати та прогнозувати, робити висновки. Сподіваюсь, зможемо знаходити важливі закономірності. Нашим університетом укладено програму Моніторингу якості повітря Вінницької агломерації, якою передбачено пересувні та стаціонарні станції.

«Ми вітаємо такий крок Вінницької міської ради, – відзначив Вадим Дяк, заступник начальника відділу державного екологічного нагляду (контролю) атмосферного повітря Держекоінпекції у Вінницькій області. – ВООЗ цього року оновила свої рекомендації, тож ті концентрації забруднюючих речовин, які раніше вважалися безпечними, несуть загрозу життю людей. Для нас як представників органів держави, громадський моніторинг дасть вагому інформацію для виявлення місця проблеми та пошуку стимулів для підприємств знижувати концентрації забруднюючих речовин».

Університети на основі даних усіх рефересних та громадських станцій моніторингу по місту зможуть будувати динамічні індекси по кожній станції та індекс якості повітря по місту. Тож мерія зможе мати картину якості повітря по місту.

Чехія в рамках програм транскордонного співробітництва буде продовжувати допомагати Україні покращувати якість повітря у містах, каже Марцела Черноцова, менеджерка проєкту «Чисте повітря для України» (Arnika): «Ми плануємо створити систему аларм-попередження про забруднення повітря в містах України. Запрошуємо університети та муніципалітети різних міст приєднуватися. У Чехії є тривалий досвід покращення якості повітря. Ще 30-40 років у Чехії була така ситуація, як в Україні. Хочу вас заохотити не здаватися і йти вперед».

Про нас

Програма "Чисте повітря для України" реалізується з 2017 року неурядовою організацією Arnika (Чеська Республіка) у співпраці з місцевими громадськими ініціативами з різних регіонів України за фінансової підтримки Transition Promotion Program Міністерства закордонних справ Чеської Республіки.

Ви можете знайти більше інформації про нашу діяльність та можливості участі або поділитися з нами своїми думками, надіславши повідомлення на адресу info@cleanair.org.ua.

Координатори:

Партнери програми:

Донори:

Інформаційні партнери: