Українська громадянська мережа. Різні промислові міста – однакові проблеми.
Все про повітря

Покращення якості атмосферного повітря в Україні: питання регіонів відправлено до Міндовкілля

13. 12. 2021,

На підсумковому круглому столі у Києві експерти проєкту “Чисте повітря для України” разом із представниками регіональних ОДА та активістами обговорили складнощі впровадження системи управління якістю повітря та зниження забруднення, про що поставили питання до Міндовкілля.У Європі кількість смертей через забруднення повітря неухильно зменшується протягом останніх десятиліть, проте рівень забруднення повітря в Україні, особливо в містах, все ще небезпечно високий. Україна в 2019 році прийняла Постанову №827 та має готувати регіональні плани управління якістю повітря за зразком ЄС. Про те, як реалізуються ці плани зменшення забруднення повітря та які основні перешкоди потрібно подолати, говорили представники влади та громадськості, науковці на круглих столах у Краматорську та Дніпрі, організованих чесько-українським міжнародним проєктом «Чисте повітря для України».

Запис прес-конференції про результати проєкту та круглих столів>>

У Києві 9 грудня на підсумковому круглому столі було презентоване дослідження «Управління якістю атмосферного повітря: від концепції до реалізації», підготоване експертами проєкту. У дослідженні проаналізована ситуація в п’яти областях: Київській, Дніпропетровській, Харківській, Запорізькій та Донецькій, які охоплюють промислові «зони» та «агломерації», що представляють собою найбільш забруднені райони країни, що потребують особливої ​​уваги.

«Відсутність інформації є основною перешкодою у пошуку вирішення проблеми забруднення в Україні. Більшість регіонів не мають сучасних систем моніторингу якості повітря на основі сучасних технологій. Якщо моніторинг існує, то дані зазвичай не є загальнодоступними», – каже експерт «Центру екологічного моніторингу» Дніпропетровської обласної ради Олексій Ангурець. Саме це підприємство з річним бюджетом лише близько 3 млн. грн. керує мережею з 15 стаціонарних станцій моніторингу у місті Дніпрі та публікує всю інформацію в Інтернеті. У 2019 році вони придбали сучасну пересувну лабораторію моніторингу і проводять високоточні вимірювання в більш віддалених або проблемних місцях.

Представники Києва, Вінниці, Хмельницького, Черкас представили досвід своїх міст у розробці  Програм державного моніторингу в галузі охорони атмосферного повітря та відбулося обговорення практики здійснення державного моніторингу в галузі охорони атмосферного повітря.

Учасниками круглих столів було поставлено багато важливих питань щодо практики здійснення державного моніторингу в галузі охорони атмосферного повітря та управління якістю атмосферного повітря і впровадження Постанови №827 КМУ «Деякі питання здійснення державного моніторингу в галузі охорони атмосферного повітря» на місцях.

«На сьогодні в Україні повноцінно не запрацював механізм моніторингу якості повітря. Наразі триває процес підготовки та погодження програм державного моніторингу у галузі охорони атмосферного повітря, проте до Міндовкілля на погодження надійшло близько 40% програм державного моніторингу у галузі охорони атмосферного повітря. З метою пришвидшення процесу затвердження програм Міндовкілля постійно співпрацює з обласними державними адміністраціями та міськими радами. Окрім того, на виконання рішення РНБО Міндовкілля розробило законопроєкт «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо державної системи моніторингу довкілля». Це комплексний законопроєкт, який закладає основу для нової системи моніторингу довкілля та отримання оперативної інформації про стан довкілля у відкритому доступі для громадян», – прокоментував Михайло Хорєв, заступник Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України.

Усі питання, поставлені учасниками з регіонів онлайн, буде направлено до Міндовкілля для подальшого опрацювання.

Про нас

Програма "Чисте повітря для України" реалізується з 2017 року неурядовою організацією Arnika (Чеська Республіка) у співпраці з місцевими громадськими ініціативами з різних регіонів України за фінансової підтримки Transition Promotion Program Міністерства закордонних справ Чеської Республіки.

Ви можете знайти більше інформації про нашу діяльність та можливості участі або поділитися з нами своїми думками, надіславши повідомлення на адресу info@cleanair.org.ua.

Координатори:

Партнери програми:

Донори:

Інформаційні партнери: