Українська громадянська мережа. Різні промислові міста – однакові проблеми.
Все про повітря

EcoCity отримав ЕКО-Оскар за створення громадської мережі моніторингу забруднення повітря. Вітаємо команду з визнанням професійними екологами!

16. 12. 2021,

ІВАНО-ФРАНКІВСЬК / ПРАГА – Олексій Трелевський, координатор EcoCity, співавтор проекту «Навчити 1000 дітей Arduino робототехніки в школах Івано-Франківська», співавтор проекту «Дитяча 3D-лабораторія» та голова громадської організації «Free Arduino» та Дмитро Обухов, винахідник і розробник EcoCity, у 2018 році почали виробляти станції моніторингу для вимірювання якості українського повітря спершу вдома, з обмеженими ресурсами та лише з кількома одногрупниками. Їхня місія досягнення права на чисте повітря для всіх українців – реалізується у складі проекту «Чисте повітря для України». Сьогодні EcoCity отримав престижну нагороду ECO-Oscar, що означає визнання громадського моніторингу, від Професійної асоціації екологів України за свою роботу у напрямку ECOtransformation 2021.

Разом з Дмитром Обуховим EcoCity розробила та в липні 2020 року представила унікальну мобільну станцію моніторингу Sapphire-32, тепер оновлену до Sapphire-64. У рамках проекту «Чисте повітря для України» Олексій та його команда EcoCity також запустили технічну підтримку для власників і користувачів станцій моніторингу, щоб надавати послуги та допомогу і водночас забезпечити максимальну кількість функціональних та надійних пристроїв у мережі моніторингу. EcoCity продовжує розробляти нові моделі своїх станцій моніторингу, так само, як і створену ними першу екологічну операційну систему Environment OS.

 EcoCity – це неприбутковий, екологічний проект української мережі станцій громадського моніторингу якості повітря, яку впроваджує ГО «Фрі Ардуіно» спільно з партнерами, чеською неурядовою організацією Арніка та науково-технічними радниками.

В основу проекту лягла ідея юних винахідників, робототехніків з міста Івано-Франківськ ще у 2018 році. З тих пір проект поширився по всій Україні. Зараз EcoCity – це найбільша мережа громадського моніторингу в Україні, що об’єднує понад 600 встановлених станцій, 280 передають дані саме в цю хвилину на наш сервер. «Ми моніторимо не тільки дрібнодисперсний пил, а й усі рекомендовані забрудники всесвітньоб організацією охорони здоров’я. Наші станції можуть оцінювати якість повітря, аж за 18 забруднюючими речовинами», – говорить програміст і винахідник Дмитро Обухов.

Екосіті вручили Екооскар від ПАЕУ

«Мережа станцій моніторингу EcoCity надає громадам, а також політикам та адміністрації кращі (іноді навіть відсутні) дані про забруднення повітря в їхніх районах. Це чудовий приклад громадянської науки, яка сприяє захисту здоров’я населення та навколишнього середовища. Уся команда проекту «Чисте повітря для України» вітає команду «ЕкоСіті» та бажає їм багато подібних успіхів у майбутньому!», – вітає керівниця проєкту Марцела Черноцова.

«Ми плідно розвиваємо партнерські стосунки з інститутами громадянського суспільства, науковцями, експертами та муніципалітетами, – наголошує куратор і засновник Ecocity Олексій Трелевський. –   Наша мета: мотивація молоді України до суспільно корисних винаходів та вивчення природничих і технічних наук;  інформування населення про якість повітря в промислових агломераціях та у найвіддаленіших куточках країни;  стимулювання розвитку державних та комунальних систем моніторингу якості повітря».

Трансформуємо Україну на краще далі!

 

Про нас

Програма "Чисте повітря для України" реалізується з 2017 року неурядовою організацією Arnika (Чеська Республіка) у співпраці з місцевими громадськими ініціативами з різних регіонів України за фінансової підтримки Transition Promotion Program Міністерства закордонних справ Чеської Республіки.

Ви можете знайти більше інформації про нашу діяльність та можливості участі або поділитися з нами своїми думками, надіславши повідомлення на адресу info@cleanair.org.ua.

Координатори:

Партнери програми:

Донори:

Інформаційні партнери: