Українська громадянська мережа. Різні промислові міста – однакові проблеми.
Все про повітря

Дніпровська політехніка разом із міською та обласною радою включилася в управління якістю повітря

8. 12. 2021,

7 грудня міжнародний проєкт «Чисте повітря для України» провів у Дніпрі круглий стіл «Управління якістю атмосферного повітря: від концепції до впровадження», де був підписаний Меморандум про співпрацю з «Дніпровською політехнікою»

Керівниця чесько-українського міжнародного проєкту «Чисте повітря для України» Марцела Черноцова розповіла про роботу чеської ГО «Арніка», яка допомогла впровадити в Україні систему громадського моніторингу. «Без науковців і студентів, які аналізуватимуть отримані дані, громадський моніторинг не буде по-справжньому успішним. Тому для нас важлива співпраця не лише з органами влади, але і з науковцями», – зазначила вона. У Чехії теж розвинена металургія і було сильно забруднене повітря, але громадянам вдалося досягнути безпечного повітря.

Дніпро є піонером у багатьох речах, зокрема в охороні довкілля. Місто має бюджет для фінансування таких заходів, розробив нормативні документи, такі як екологічна стратегія. Сергій Березань, заступник начальника управління з питань екології та природних ресурсів виконавчого апарату Дніпропетровської обласної ради, подякував міжнародним партнерам і зазначив: «Ми знаємо, що Дніпро посідає 1-е місце за забрудненням довкілля. Завдяки науковцям, ми знаємо про зв’язок між забрудненням повітря та здоров’ям мешканців. Перші в Україні розпочали будувати екологічний мніторинг на базі обласної ради що до того, як вони стали на порядку денному в країні. Наш «Центр екологічного моніторингу» є провідним длдя інших регіонів. Нам будуть допомогати науковці аналізувати інформацію: куди ми рухаємося, як формувати наступні програми».

«Захід поєднує науковців, громадськість і владу для спільної роботи», – підкреслив Артем Павличенко, перший проректор, професор кафедри екології та технологій захисту навколишнього середовища  НТУ «Дніпровська політехніка».

Вже кілька університетів з різних міст уклали меморандуми про співпрацю з проєктом «Чисте повітря для України», тож дослідження ґрунтуються на експертизі вчених.

Також було урочисто підписано Меморандум про співпрацю між «Дніпровською політехнікою» та чеською екологічною ГО «Арніка» і найбільшою в Україні Мережею громадського моніторингу Ecocity.

«Підписання Меморандуму про співпрацю між університетами та екологічною громадськістю  – це лише перший крок до покращення якості повітря», – зазначив Мартін Скальськи, керівник ГО «Арніка».

Олексій Ангурець, КП «Центр екологічного моніторингу»,  ГО «Зелений світ – Друзі Землі», презентував ґрунтовне дослідження «Управління якістю атмосферного повітря: від концепції до реалізації», підготоване експертами проєкту, потім відбулося обговорення планів Дніпра зі зменшення забруднення повітря.

Марина Ратушна, експертка ГО «Екодія», зробила огляд реалізації планів поліпшення якості повітря в країнах Європи.

Юрій Бучавий, НТУ «Дніпровська політехніка», проаналізував проблему збору та обробки вхідних даних для імплементації системи моніторингу атмосферного повітря в зонах та агломераціях згідно Постанови №827 КМУ та запропонував шляхи її вирішення. Так, за 5 років знизився обсяг викидів промислових підприємств, але на 30% збільшилася кількість зареєстрованих автівок. Тож щоби стежити за ситуацією із забрудненням комплексно, мало орієнтуватися лише на дані постів Гідромету (які не дають безперервної інформації), центру моніторингу, але й потрібен масив даних від індикативних станцій, які мають охопити всю територію міста.

 

Запис круглого столу у Дніпрі дивіться на сторінці «Чисте повітря для України»>>

Про нас

Програма "Чисте повітря для України" реалізується з 2017 року неурядовою організацією Arnika (Чеська Республіка) у співпраці з місцевими громадськими ініціативами з різних регіонів України за фінансової підтримки Transition Promotion Program Міністерства закордонних справ Чеської Республіки.

Ви можете знайти більше інформації про нашу діяльність та можливості участі або поділитися з нами своїми думками, надіславши повідомлення на адресу info@cleanair.org.ua.

Координатори:

Партнери програми:

Донори:

Інформаційні партнери: