Українська громадянська мережа. Різні промислові міста – однакові проблеми.
Все про повітря

Аларм-оповіщення у Запоріжжі, американський експеримент у Дніпрі та контроль заводів у Харкові: як чеські громадські організації захищають довкілля в Україні

13. 9. 2021,

11-15 вересня у Запоріжжі перебувають з візитом експерти двох найбільших чеських громадських організацій, які готові допомагати нам у боротьбі за чисте повітря. Чим саме?

ГО Arnika з 2018 року реалізує в Україні проект «Чисте повітря для України». За їхньою підтримкою створено найбільшу в Україні мережу станцій громадського моніторингу EcoCity, першу українську екологічну операційну систему Environment ОС для систем моніторингу навколишнього середовища. Видано численні наукові дослідження якості повітря та фінансово підтримані десятки громадських ініціатив у промислових містах, що протидіють забруднення повітря.

«Ми хочемо зустрітися з якомога більшою кількістю людей, обговорити з ними доступні та ефективні методи та рішення для зменшення забруднення повітря у промислових містах України. Спільними зусиллями потрібно продовжувати розвивати громадські системи моніторингу забруднення повітря, вимагати доступу до екологічної інформації, брати участь у процесах прийняття рішень та продовжувати дискусію щодо покращення якості повітря», – пояснює Мартін Скальський із громадської організації «Арніка» (Чехія), керівник проєкту «Чисте повітря для України».

На вересень проєкт «Чисте повітря для України» підготував низку заходів у Запоріжжі, Дніпрі, Нікополі, Покрові, Марганці, Енергодарі та Харкові, присвячених моніторингу повітря та зменшенню забруднення.

У Запоріжжі чеські експерти відвідають Міжнародний екофорум, де поділяться досвідом із місцевими активістами та представниками органів влади.

14 вересня в рамках Екофоруму координатор найбільшої мережі громадського моніторингу EcoCity Олексій Трелевський проведе майстер-класи та воркшопи з використання та техобслуговування станцій громадського моніторингу. «Починаючи з 2018 року, EcoCity займається розробкою та виготовленням пристроїв для громадського моніторингу якості атмосферного повітря. За допомогою наших стаціонарних станцій можна оцінювати якість повітря як у приміщеннях, так і на вулиці. Дані понад 500 станцій передаються онлайн та доступні на карті https://eco-city.org.ua/. А за підтримки наших чеських партнерів наша команда розробила портативні, переносні станції моніторингу, які здатні аналізувати якість повітря в будь-якій точці. Окрім розробки та виготовлення ми проводимо технічне обслуговування пристроїв громадського моніторингу, і не тільки конструкції EcoCity. Досвіду вистачає, щоби обслуговувати будь-які типи такого обладнання», – розповідає Трелевський.

Вперше в Запоріжжі відвідав Дмитро Обухов – розробник Environment OS, який займається програмуванням станцій моніторингу та розробкою підтримки різних типів сенсорів. Програмне забезпечення Environment OS дає можливість працювати з 35 різними сенсорами, аналізувати повітря за 27 різними показниками.

15 вересня експерти розкажуть на Екофорумі на конференції про охорону атмосферного повітря про чеський досвід зниження забруднення повітря у промисловій агломерації через використання даних моніторингу атмосферного повітря. (Конференція пройде 15 вересня з 14:00 до 17:00).

15 вересня з 16:00 до 18:00 Arnika організує в рамках Екофоруму круглий стіл «Розвиток регіональних систем інформування громадськості про ризики забруднення повітря», де збере представників органів місцевого самоврядування та держави, науковців, громадських активістів для координації створення системи АЛАРМ-оповіщення для зниження ризиків від забруднення повітря.

«Моніторинг атмосферного повітря має стати сервісом для населення, бізнесу та органів влади. Для бізнесу – щоб він розумів, як впливає на навколишнє середовище. Для органів влади – щоб ті розуміли, наскільки екологічно безпечним у місті. А головний сервіс моніторингу повітря – це керувати його якістю у довгостроковій перспективі, щоб допомагати запобігти всім ризикам для здоров’я населення», – каже еколог Максим Сорока, науково-технічний консультант міжнародного проекту «Чисте повітря для України», координатор мережі «Довкола», який запрошено модерувати конференцію та круглий стіл.

А ввечері 15 вересня на запорізьких активістів чекає неформальна «Атмосферна вечірка» у Центрі молоді, де можна буде поспілкуватися та покреативити на тему екології.

 16-17 вересня в Дніпрі чеські експерти відвідають муніципальний центр моніторингу навколишнього середовища, де продовжується так званий колокаційний експеримент родом із США. Масиви даних станцій соціального моніторингу порівнюються з даними сертифікованих станцій.

Далі чехи відвідають промислові гарячі точки у Нікополі, Покрові, Марганці та Енергодарі.

І нарешті у Харкові разом із місцевими активістами обговорюватимуть створення міської системи моніторингу якості повітря.

Запис прес-конференції у Запоріжжі дивіться тут:

https://m.facebook.com/events/973537836557118?view=p

Про нас

Програма "Чисте повітря для України" реалізується з 2017 року неурядовою організацією Arnika (Чеська Республіка) у співпраці з місцевими громадськими ініціативами з різних регіонів України за фінансової підтримки Transition Promotion Program Міністерства закордонних справ Чеської Республіки.

Ви можете знайти більше інформації про нашу діяльність та можливості участі або поділитися з нами своїми думками, надіславши повідомлення на адресу info@cleanair.org.ua.

Координатори:

Партнери програми:

Донори:

Інформаційні партнери: