Українська громадянська мережа. Різні промислові міста – однакові проблеми.
Все про повітря

Від США до Дніпра: презентуємо експеримент із порівняння даних громадського та державного моніторингу якості повітря

15. 9. 2021,

16-17 вересня у Дніпрі перебувають експерти ГО Arnika (1) – однієї з найбільших громадських екологічних організацій Чехії, яка з 2018 року реалізує в Україні проєкт «Чисте повітря для України» (2). У Дніпрі чеська делегація презентує широкому загалу колокаційний експеримент, який  порівнює якість роботи громадських станцій моніторингу із індикативними, сертифікованими державою, станціями муніципального Центру екологічного моніторингу ДОР.  Результати аналогічного експерименту цієї весни презентували експерти Агенції охорони довкілля  США. 

Запрошуємо вас 16 вересня відвідати презентацію та особисто побачити, як відбувається цей унікальний для України колокаційний експеримент, поставити питання чеським та українським експертам.  

Місце: Дніпро, вул. Нестерова, 29

Візуальна частина: Пряма демонстрація обладнання станцій моніторингу та їх колокаційної роботи.

Час: 12.45 – 13.45, 16 вересня

Учасники презентації:

  1. Мартін Скальськи, громадська організація «Арніка» (Чехія) – керівник проєкту «Чисте повітря для України», експерт з питань участі громадськості.
  2. Нікола Царіч, громадська організація «Надех» (Чехія) – технічний експерт з громадського моніторингу якості повітря.
  3. Трелевський Олексій – засновник і координатор української мережі громадського моніторингу повітря  EcoCity (Івано-Франківськ).
  4. Ангурець Олексій – заступник директора КП «Центр екологічного моніторингу,  Дніпропетровської ОР»

«Колокаційний експеримент, організований у Дніпрі, є унікальним для України. Фактично – це відтворення  експерименту за методологією цілої групи вчених з США, відповідно до рекомендацій, представлених у цьому році Агентством з охорони навколишнього середовища США. Наприкінці 2019 року подібні рекомендації опубліковані в звіті Європейського агентства з охорони навколишнього середовища. Громадський моніторинг не підлягає сертифікації як такій, але для підтвердження достовірності його даних необхідно виконати 4 кроки. Станції громадського моніторингу використовують тільки сенсори, які були калібровані на заводі-виробнику. Станції перевірені лабораторними методами та методами колокації. Наостанок, для аналізу даних мають застосовуватися методи машинного навчання. Цього року, після впровадження технічної підтримки та колокаційного експерименту, мережа Ecocity (3) буде відповідати усім цим міжнародним настановам », – пояснює еколог Максим Сорока, к.т.н. (PhD), доцент кафедри «Хімія та інженерна екологія» ДНУЗТ, науково-технічний консультант міжнародного проєкту «Чисте повітря для України»

В Україні змінилася вимоги до системи моніторингу навколишнього середовища: відповідно до європейських норм,  використовуються індикативні індикаторні та сенсорні систем. Тому в усьому світі громадський моніторинг йде рука об руку з державним моніторингом. 

«Ми обмінюємося даними з мережею громадського моніторингу Ecocity. Адже взаємодія з громадськістю є важливою для держави. Свого часу наш Центр екологічного моніторингу теж виник із громадського лобіювання потреби моніторингу,  – розповідає Олексій Ангурець, директор КП «Центр екологічного моніторингу,  Дніпропетровської ОР», – У Дніпрі вже два місяці 10 станцій Ecocity працюють поруч із нашим референтним обладнанням. Попередньо: загальні рівні схожі за часом і показниками, тож ми робимо висновок, що народний моніторинг дає можливість об’єктивно стежити за динамікою процесу забруднення». 

Більш детально про способи та результати порівняння ви дізнаєтесь на презентації. 

Також чеські експерти проведуть зустрічі з дніпровськими громадськими організаціями та активістами.

«Ми хочемо зустрітися з якомога більшою кількістю людей, обговорити з ними доступні і ефективні методи для зменшення забруднення повітря в промислових містах України. Спільними зусиллями потрібно продовжувати розвивати громадські системи моніторингу забруднення повітря, вимагати доступу до екологічної інформації і продовжувати дискусію щодо поліпшення якості повітря. Адже якщо люди не будуть вимагати змін, то нічого не буде відбуватися , – пояснює Мартін Скальський з громадської організації« Арніка» (Чехія), керівник проекту« Чисте повітря для України».

А на 17 вересня заплановано круглий стіл у Дніпровській обласній раді «Чисте повітря для України: моніторинг повітря як сервіс для громадян та плани скорочення забруднення», де будемо розмовляти про регіональні плани моніторингу якості повітря. 

Довідково:

(1) За підтримки Арніки проведені численні наукові дослідження якості повітря та у промислових містах фінансово підтримані десятки громадських ініціатив, які протидіють забрудненню повітря. Зокрема – найбільша в Україні мережа станцій громадського моніторингу повітря EcoCity,  яка об’єднує понад 500 точок моніторингу. Сучасні станції EcoCity працюють на першій українській екологічній операційній системі Environment ОС, яка розроблена спеціально  для систем громадського моніторингу довкілля. 

Arnika (Чехія) – одна з найбільших громадських екологічних організацій Чехії, створена в 2001 році. «Арніка» об’єднує людей, які прагнуть кращого навколишнього середовища. Ми вважаємо, що природне багатство – це не лише подарунок, але й обов’язок зберегти його на майбутнє. Ми базуємо свою діяльність на трьох опорах: залучення громадськості, професійні аргументи та спілкування. https://arnika.org/ru/ukraina 

(2) Проєкт «Чисте повітря для України» https://cleanair.org.ua реалізується в Україні неурядовими організаціями Arnika з Чехії та EcoCity з України. Проєкт фінансується Міністерством закордонних справ Чеської Республіки в рамках Програми сприяння переходу Transition та Національним фондом демократії (США).

(3) Еco City (Івано-Франківськ) – команда технічних експертів з громадського моніторингу якості повітря в Україні. Виготовляє доступні для населення станції моніторингу та інформує громадськість про рівень забруднення та якість атмосферного повітря в Україні. https://www.eco-city.org.ua 

Про нас

Програма "Чисте повітря для України" реалізується з 2017 року неурядовою організацією Arnika (Чеська Республіка) у співпраці з місцевими громадськими ініціативами з різних регіонів України за фінансової підтримки Transition Promotion Program Міністерства закордонних справ Чеської Республіки.

Ви можете знайти більше інформації про нашу діяльність та можливості участі або поділитися з нами своїми думками, надіславши повідомлення на адресу info@cleanair.org.ua.

Координатори:

Партнери програми:

Донори:

Інформаційні партнери: