Українська громадянська мережа. Різні промислові міста – однакові проблеми.
Все про повітря

Як чеські експерти разом із харків’янами змінюють систему моніторингу повітря для покращення довкілля у місті: запрошуємо на прес-конференцію

17. 9. 2021,

20 вересня у Харкові перебуватимуть експерти ГО Arnika (1) – однієї з найбільших громадських екологічних організацій Чехії, яка з 2018 року реалізує в Україні проєкт «Чисте повітря для України», який надає підтримку харківським активістам у їх боротьбі із промисловим забрудненням.

За підтримки “Арніки” проведені численні наукові дослідження якості повітря та у промислових містах, фінансово підтримані десятки громадських ініціатив, які протидіють забрудненню повітря. Зокрема, створена найбільша в Україні мережа станцій громадського моніторингу повітря EcoCity,  яка об’єднує понад 500 точок моніторингу якості повітря.

 Проєкт спільно з Українською мережею підтримки громадських досліджень “Довкола” надав у тимчасове користування харківським активістам інноваційне обладнання для мобільного моніторингу якості повітря “Sapphire 32 by EcoCity”, за допомогою якого вони провели сотні вимірювань у найбільш забруднених та відносно чистих точках Харкова та околиць.

«Якщо люди не будуть вимагати змін, то нічого не буде відбуватися. У Чехії громадянам вдалося знизити промислове забруднення, але це вимагало часу та зусиль. Ми хочемо зустрітися з якомога більшою кількістю людей, обговорити з ними доступні і ефективні методи для зменшення забруднення повітря в промислових містах України. Спільними зусиллями потрібно продовжувати розвивати громадські системи моніторингу забруднення повітря, вимагати доступу до екологічної інформації і продовжувати дискусію щодо поліпшення якості повітря , – пояснює Мартін Скальський з громадської організації« Арніка» (Чехія), керівник проекту« Чисте повітря для України».

У Харкові  20 вересня о 14:00 чеська делегація візьме участь у круглому столі “Чисте повітря для Харкова: від громадського моніторингу до комплексного управління якістю повітря”. 

Мета зустрічі – обговорити, якими способами досягти у Харкові комплексного управління якістю повітря та перейти від громадського моніторингу до впровадження європейських норм охорони довкілля.

У круглому столі візьмуть участь представники депутатського корпусу, комісії з питань екологічної політики, комісії з питань житлово-комунального господарства, з питань соціального захисту та охорони здоров’я, екологічної інспекції, Департаменту екології та природних ресурсів Харківської ОДА,  науковці, громадські організації.

Запрошуємо вас 20 вересня відвідати прес-конференцію і дізнатися, як місцеві активісти вже зараз змінюють систему моніторингу повітря у Харкові та чим їм допомагають міжнародні експерти з Чехії та колеги з Дніпра та Івано-Франківська.  

Місце: Харків, вул. Мироносицька, 8, прес-центр KHARKIV Today

Час: 13:00-13.30 

Учасники прес-конференції:

  1. Віталій Затенко, член Ради Екологічної групи «Печеніги» (Харків).
  2. Мартін Скальськи, громадська організація «Арніка» (Чехія) – керівник проєкту «Чисте повітря для України», експерт з питань участі громадськості.
  3. Нікола Царіч, громадська організація «Надех» (Чехія) – технічний експерт з громадського моніторингу якості повітря.
  4. Олексій Трелевський – засновник і координатор української мережі громадського моніторингу повітря  EcoCity (Івано-Франківськ).
  5. Максим Сорока – к.т.н. (PhD), доцент,науково-технічний консультант міжнародного проєкту «Чисте повітря для України» (Дніпро), координатор Української мережі підтримки громадських досліджень “Довкола”

Довідково:

Проєкт «Чисте повітря для України» https://cleanair.org.ua реалізується в Україні неурядовими організаціями Arnika з Чехії та EcoCity з України. Проєкт фінансується Міністерством закордонних справ Чеської Республіки в рамках Програми сприяння переходу Transition та Національним фондом демократії (США).

Arnika (Чехія) – одна з найбільших громадських екологічних організацій Чехії, створена в 2001 році. «Арніка» об’єднує людей, які прагнуть кращого навколишнього середовища. Ми вважаємо, що природне багатство – це не лише подарунок, але й обов’язок зберегти його на майбутнє. Ми базуємо свою діяльність на трьох опорах: залучення громадськості, професійні аргументи та спілкування. https://arnika.org/ru/ukraina 

Еco City (Івано-Франківськ) – команда технічних експертів з громадського моніторингу якості повітря в Україні. Виготовляє доступні для населення станції моніторингу та інформує громадськість про рівень забруднення та якість атмосферного повітря в Україні. https://www.eco-city.org.ua 

Про нас

Програма "Чисте повітря для України" реалізується з 2017 року неурядовою організацією Arnika (Чеська Республіка) у співпраці з місцевими громадськими ініціативами з різних регіонів України за фінансової підтримки Transition Promotion Program Міністерства закордонних справ Чеської Республіки.

Ви можете знайти більше інформації про нашу діяльність та можливості участі або поділитися з нами своїми думками, надіславши повідомлення на адресу info@cleanair.org.ua.

Координатори:

Партнери програми:

Донори:

Інформаційні партнери: